Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käräjätuomarille virkarikostuomio huolimattomuudesta

Kaksi miestä oli vahingossa liian pitkään tutkintavankeina

Kotimaa
 

Helsingin hovioikeus on tuominnut käräjätuomarin tuottamuksellisista eli huolimattomuudesta tehdyistä virkarikoksista. Tuomion mukaan tuomari ei ollut varmistanut kahdessa eri tapauksessa, että vankila oli saanut tiedon siitä, että tutkintavanki oli päätetty vapauttaa.

Ensimmäisessä tapauksessa mies oli ollut perusteetta tutkintavankina yli kaksi kuukautta, vaikka hänen olisi pitänyt olla vankeusvankina. Tutkintavankina hänelle oli määrätty yhteydenpidonrajoituksia, joita hänellä ei vankeusvankina pitänyt olla.

Toisessa tapauksessa mies oli ollut vangittuna yli kaksi viikkoa sen jälkeen, kun oikeus oli päättänyt vapauttaa hänet.

Hovioikeuden mukaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa työskennelleen tuomarin olisi pitänyt varmistaa, että tieto oli mennyt vankilaan asti. Oikeus huomautti myös, että vaikka kyse oli inhimillisestä virheestä, vapaudenmenetyksiin liittyvien virkatoimien hoitamisessa pitää olla erityisen huolellinen.

Tuomion mukaan turhaan vangittuina olleille miehille oli aiheutunut laiminlyönneistä huomattavaa vahinkoa ja haittaa.

Käräjätuomari tuomittiin kahdesta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä tuottamuksellisesta vapaudenriistosta 20 päiväsakon rangaistukseen. Siitä tulee hänen tuloillaan maksettavaa noin 1 200 euroa.

Turhaan vangittuina olleille miehille määrättiin maksettavaksi kärsimyskorvauksia. Toiselle maksetaan 3 500 euroa ja toiselle 2 400 euroa. Korvaukset jäävät valtion maksettaviksi.

Tuomari kiisti syytteet. Hänen mukaansa virhe johtui siitä, että hänen sihteerinsä oli unohtanut epähuomiossa ilmoittaa vapautumisista vankilaan.

Hovioikeus toimi asiassa ensimmäisenä oikeusasteena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat