Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion vedet ja saamelaisten asema hiertävät valmisteilla olevassa metsähallituslaissa

Ympäristöjärjestöt pelkäävät luonnon jäävän metsätalouden jalkoihin

Kotimaa
 

Valtion yleisten maa- ja vesialueiden kohtalo, saamelaistan asema ja puhevalta Metsähallituksessa nousivat esille Rovaniemellä perjantaina, kun maa- ja metsätalousministeriö jalkautui Lappiin kuulemaan näkemyksiä valmisteilla olevasta metsähallituslaista.

Lakiesitys on herättänyt runsaasti kritiikkiä. Ympäristöjärjestöt pelkäävät, että luonto on jäämässä metsätalouden jalkoihin.

Fakta

Metsätaloutta ja luonnonsuojelua

 Metsähallitus hallinnoi 12,5 miljoonaa hehtaaria valtion maa- ja vesialueita.

 Liiketoiminnan ytimen muodostaa metsätalous, jonka liikevaihto on noin 340 miljoonaa euroa. Valtiolle maksettava tuloutustavoite on 120–130 miljoonaa euroa vuodessa.

 Metsähallituslakia ollaan muuttamassa, koska EU-vaatimusten vuoksi nykymuotoinen Metsähallitus ei voi jatkaa metsätaloustoimiaan liikelaitoksena.

 Maa- ja metsätalousministeriön esityksen mukaan metsätalousliiketoiminta sijoitettaisiin uuteen Valtion metsätalousosakeyhtiöön. Julkiset hallintotehtävät hoidettaisiin liiketoiminnasta eriytettynä ja budjettirahoitteisena.

 Osakeyhtiön peruspääoman muodostaisivat metsätalouden maat sekä maa- ja vesialueet, joiden taloudellista hyödyntämistä ei ole erikseen estetty. Tällaisia ovat suojeluohjelmiin kuulumattomat alueet.

Rovaniemellä keskustelua herätti etenkin saamelaisten asema ja vaikutusmahdollisuudet valtion maa- ja vesialueiden käyttöön, kertoo metsäneuvos Marja Kokkonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Saamelaiset pelkäävät, että laki heikentää heidän oikeuttaan osallistua maankäytön suunnitteluun, sillä lakiluonnoksesta on poistettu saamelaisten kotiseutualuetta koskevat erityissäännökset. Niissä linjattiin, että Metsähallituksen suunnitelmat ja hankkeet eivät saisi heikentää saamelaisten mahdollisuuksia harjoittaa perinteisiä saamelaiselinkeinoja.

Keskustelua herätti Kokkosen mukaan myös Metsähallituksen toimintaan liittyvä puhevalta. Osa kuulijoista pelkäsi, että uusi malli vie ohjauksen liian kauas poliittisesta päätöksenteosta.

Pääjohtaja Esa Härmälä ajaa johtajamallia, joka keskittäisi sekä liiketoimintaan että luonnonsuojeluun liittyvän puhevallan Metsähallituksen johdolle. Härmälän mukaan Metsähallitus on yksi työnantaja, jonka on voitava sovittaa yhteen liiketoiminnat, yhteiskunnalliset velvoitteet ja julkiset hallintotehtävät.

Nykyisin luonnonsuojelualueita hallinnoiva ja viranomaistehtäviä hoitava Luontopalvelut on itsenäinen yksikkö.

Lakiesityksen mukaan metsätalous siirrettäisiin uuteen Valtion metsätalousosakeyhtiöön. Se hallinnoisi liiketaloudellisesti hyödynnettäviä talousmetsiä. Peruspääomaan esitetään siirrettäväksi myös sellaiset maat ja vedet, joiden taloudellista hyödyntämistä ei ole erikseen estetty. Tällaisia suojeluohjelmiin kuulumattomia maita on yli kaksi miljoonaa hehtaaria.

Kansallispuistojen ja muiden suojelualueiden hallinnointi säilyisi yksiköllä, jota johtaisi luontopalvelujohtaja. Toiminta rahoitettaisiin valtion budjetista.

Ympäristöjärjestöt pelkäävät, että luonto jää talouden jalkoihin, jos vielä suojelemattomat maat ja vedet siirretään osakeyhtiöön. Myös näille alueille voisi tulla uudessa organisaatiossa tuottovaade. Niitä voidaan vuokrata esimerkiksi kalankasvatukseen tai soranottoon.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) on vakuuttanut, että ympäristönsuojelua ei olla purkamassa ja että luontoarvot turvataan uudessakin mallissa. Valtion maa- ja vesiomaisuus säilyisi valtion omistuksessa. Metsähallituksen yhteiskunnallinen ohjaus jatkuisi, ja Metsähallituksella olisi edelleen toimintaa rajoittavia yhteiskunnallisia velvoitteita.

Kansanedustaja, Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö puolestaan on huolissaan suomalaisen luonnonsuojelun tulevaisuudesta. "Lakiesityksessä on selkeitä heikennyksiä luonnonsuojeluun, kansallisomaisuuden hoitoon ja saamelaisten asemaan. On olemassa iso riski, että Suomen viimeinen riippumaton luonnonsuojelua hallinnoiva organisaatio on romuttumassa", Niinistö sanoo.

"Lakiesityksen toteutuminen merkitsisi myös eduskunnan budjettivallan heikkenemistä ja vahvistaisi emokonsernin valtaa", Niinistö sanoo.

Niinistön mielestä lakiesitykseen on tehty niin isoja muutoksia, että siitä pitäisi järjestää avoin lausuntokierros.

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa toteuttaa yhtiöittämisen nopeasti, sillä ensi keväänä EU-lainsäädäntöön on tulossa muutos, joka velvoittaa markkinoilla toimivat valtion laitokset avaamaan toimintansa kilpailulle.

Uutta kuulemiskierrosta ei ministeriön mukaan tarvita, koska se järjestettiin jo vuonna 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat