Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bulldoggi joutuu usein lääkäriin

Vakuutusyhtiöiltä haetaan tiettyjen koirarotujen hoitokulukorvauksia useammin kuin muiden

Kotimaa
 
Olga Altunina
Shar pei -rotuinen koira on herkkä sairastumaan.
Shar pei -rotuinen koira on herkkä sairastumaan. Kuva: Olga Altunina

Tiettyjen koirarotujen omistajat joutuvat todennäköisemmin käyttämään lemmikkiään useammin eläinlääkärin hoidettavana. Tällaisia rotuja ovat erilaiset mastiffit, irlanninsusikoira, shar pei, amerikancockerspanieli ja bulldoggit, kuten englanninbulldoggit ja ranskanbulldoggit.

Nämä ovat yleisesti tunnettuja koirarotuja, joiden hoidosta haetaan muita enemmän korvauksia vakuutusyhtiöiltä. Myös niiden vakuutusmaksut ovat kalliimpia, sillä vakuutusyhtiöiden tilastojen mukaan näille roduille ennakoidaan korkeampaa sairastavuutta. Mitä enemmän vaivoja koirarodulla on, sitä kalliimpaan maksuluokkaan ne määritellään.

"Meillä on iso koiravakuutusten kanta. Vuosien saatossa on syntynyt paljon dataa, jota analysoimalla teemme hinnoittelua", kertoo Lähi-Tapiola-vakuutusyhtiön tuotepäällikkö Tiina Ala-Outinen.

emmanuelle bonzami
Ranskanbulldoggi
Ranskanbulldoggi

OP-Vahinkovakuutuksen hoitokuluvakuutuksen kalleimmassa maksuluokassa ovat mastiffin, amerikancockerspanielin ja irlanninsusikoiran lisäksi muun muassa vähemmän tunnetut kleinspitz ja puli.

"Jokaiselle rodulle on pyritty asettamaan mahdollisimman hyvin todellista riskiä vastaava maksu. Rodun lisäksi hoitokuluvakuutuksen maksuun vaikuttavat eläimen ikä, vakuutukseen enimmäiskorvaus, omavastuu ja kotikunta", kertoo OP:n vakuutuspäällikkö Jenni Reijonen.

Mastiffien omistajat hakevat vakuutusyhtiöiltä hoitokorvauksia esimerkiksi ontumisen ja muiden luusto- ja nivelvaivojen takia. Amerikancockerspanieleilla tavallisia ovat isoista roikkuvista korvista johtuvat korvavaivat.

Vuosi sitten HS:n eläinlääkäreille tekemän kyselyn mukaan sairaimpia koirarotuja ovat englanninbulldoggi, ranskanbulldoggi, shar pei, länsiylämaanterrieri ja mopsi. Lokakuussa Eläinsuojeluyhdistysten liitto vaatii lainsäädännöllisiä rajoituksia koirien liialliseen jalostukseen. Liiton mukaan joissakin roduissa on enemmän sairaita kuin terveitä yksilöitä.

"Pitkälle jalostettujen koirien ongelmat näkyvät meilläkin. Esimerkiksi koirien hengitysongelmat näkyvät myös korvauksissa", Reijonen sanoo.

Tavallisimmin vakuutusyhtiöiltä haetaan hoitokorvauksia ihosairauksista ja -tulehduksista, nivelvaivoista ja silmä-, korva-, virtsatie- ja suolistosairauksista.

Koirien elintasosairauksien, kuten ylipainon ja allergioiden, yleistyminen nähdään myös vakuutusyhtiöissä. Korvauksia haetaan esimerkiksi sydänvian ja diabeteksen hoitoon.

Vakuutusyhtiöillä on myös joitakin rotukohtaisia rajoituksia. Esimerkiksi Lähi-Tapiola ei korvaa shar pein silmä- ja iho-ongelmien hoitokuluja. OP puolestaan ei korvaa keisarinleikkausta ranskanbulldoggille, chihuahualle, bostoninterrierille eikä englanninbulldoggille.

Hoitokuluvakuutusten maksut vaihtelevat suuresti eri tekijöistä riippuen. Ala-Outilan mukaan hoitovakuutuksen vuosimaksu voi olla yli sata euroa tai useita satoja euroja.

Lähi-Tapiolan vakuutuslaskuri laskee esimerkiksi englanninbulldoggipennun hoitokuluvakuutuksen hinnaksi 327 tai 468 euroa vuodessa omavastuuosuudesta riippuen. Esimerkiksi suomenlapinkoiran pennulla sama vakuutus maksaa 124–205 euroa.

Vakuutusyhtiöistä huomautetaan, että maksuluokat eivät kerro kaikkea koirien terveydentilasta. Monille terveinä pidetyillekin roduille voi tulla hoitokuluja esimerkiksi koiran käyttötarkoituksen tai aktiivisuuden takia. Riehakas koira voi altistua tapaturmille ja metsästyskoira voi jäädä auton alle.

Koirien omistajat ovat kuitenkin valmiita satsaamaan lemmikkeihinsä yhä enemmän.

"Meidän tilastoissa vakuutettujen eläinten lukumäärä on noussut viime vuosina tasaisesti. Lemmikit ovat perheenjäseniä, joista halutaan pitää huolta", Ala-Outila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat