Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio ei anna juhlia sponsorirahalla

Osa lähetystöistä haluaa juhlia itsenäisyyttä sidosryhmien rahoilla

Kotimaa
 
Maria Manner
Leike on Suomen Intian-suurlähettilään Aapo Pölhön kommentista ulkoministeriön itsenäisyyspäivälinjaukseen.
Leike on Suomen Intian-suurlähettilään Aapo Pölhön kommentista ulkoministeriön itsenäisyyspäivälinjaukseen.

Osa Suomen edustustoista maailmalla tahtoisi järjestää itsenäisyyspäiväjuhlat sponsorivoimin, koska Suomen suurlähetystöt eivät järjestä säästöjen takia tänä vuonna lainkaan itsenäisyyspäiväjuhlia.

Ulkoministeriön edustustoille lähettämän ohjeen mukaan päätös koskee myös niitä edustustoja, joilla "olisi mahdollisuus järjestää tilaisuus yhteistoiminnassa sidosryhmien kanssa ilman omaa taloudellista panosta".

Tätä perustellaan sillä, että näin edustustot ovat tasavertaisia.

Ohjeen mukaan "päätöksellä on haluttu myös viestiä erityisesti kotimaisille sidosryhmille ulkoasiainministeriön taloudellisesta tilanteesta".

Suomen suurlähetystöt Intiassa ja Australiassa protestoivat ohjeistusta vastaan, mikä käy ilmi niiden lähettämistä vastauksista. Ne tahtoisivat ulkoministeriön sallivan juhlien ulkopuolisen rahoituksen.

Suomen Intian-suurlähettiläs Aapo Pölhö kritisoi ministeriön linjausta kovin sanoin.

"En koskaan lakkaa ihmettelemästä, kuinka hyvin me suomalaiset osaamme masentaa itse itsemme. Heti kun ongelmia tulee eteen, niin niihin vedoten ruoskimme itsemme vielä huonompaan kuntoon ja saamme aikaan psykologisen alaspäin jyrkästi viettävän noidankehän", hän kirjoittaa muistiossaan.

Asiaa koskeva virallinen kirjeenvaihto on julkista. HS sai asiakirjat ministeriön tietopalvelusta. Pölhön mielestä ministeriön pitäisi rohkaista edustustoja "innovatiiviseen toimintaan". Hänen mukaansa Delhissä lähes kaikki muut EU-maat ovat jo vuosia käyttäneet sponsoreita kansallispäivävastaanottojen järjestämiseksi.

"Miksi me emme käytä tällaisia mahdollisuuksia vaan tämä halutaan kieltää Suomen edustustoilta? Minusta tätä pitäisi edistää ja edellyttää kaikilta edustustoilta. Ja parhaat ideat palkitaan", hän kirjoittaa.

Suomen suurlähetystö Canberrassa Australiassa on samoilla linjoilla. Sen mukaan "innovointiin ja uusiin ajatuksiin tulisi kannustaa – myös itsenäisyyspäivävastaanottojen osalta".

Muistion ovat allekirjoittaneet Australian-suurlähettiläs Pasi Patokallio ja lähetystön kakkosvirkamies Antti Niemelä.

He haluaisivat ylipäätään muutosta ministeriön tiukkoihin sponsorointisääntöihin.

"Suurlähetystö ymmärtää huolen ulkoasiainhallinnon riippumattomuuden takaamisesta. Tämän ei kuitenkaan tarvitse estää sponsorointia. Virkamiesten kykyyn käyttää harkintaansa kannattaa luottaa", he kirjoittavat.

Ulkoministeriön talousjohtajan Risto Hakoilan mukaan yritysten kanssa tehdään paljon yhteistoimintaa etenkin vienninedistämisessä ja kulttuurissa.

"Tässä kohtaa on katsottu, että kun tehdään näin poikkeuksellinen säästöpäätös, se on voimassa kaikkialla. Eikä niin, että siellä missä edustustojen on helppo saada kumppaneita, toimittaisiin toisin", hän perustelee.

Juhlien perumisella säästetään puoli miljoonaa euroa. Esimerkiksi suurissa maissa ja siellä, missä suomalaisyrityksillä on paljon vienti-intressejä, edustustojen voi olla muita helpompaa saada yrityskumppaneita.

"Linjauksesta on tullut edustustoilta erilaista palautetta myös puhelimitse. Jotkut ovat pitäneet sitä ihan hyvänä ja perusteltuna, mutta luulen, että tulevaisuudessa tätä täytyy tarkastella uudelleen", Hakoila sanoo.

Hän korostaa riippumattomuutta.

"Ei voi olla niin, että valtion toiminta on sellaista, mitä ulkopuolisten pitää rahoittaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat