Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Turvapaikanhakija­tytöt tarvitsevat aikuisia

Itsestään huolehtineita tyttöjä ei pidä silti suojella liikaa, väitös kertoo

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Irakilaisia turvapaikanhakijoita vanhaan Hennalan varuskuntaan perustetussa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Lahdessa 16. lokakuuta 2015.
Irakilaisia turvapaikanhakijoita vanhaan Hennalan varuskuntaan perustetussa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Lahdessa 16. lokakuuta 2015. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomeen yksin tulleille turvapaikanhakijatytöille on tärkeää, että heillä on ympärillään luotettavia aikuisia, jotka kertovat, mikä tilanteessa on tytöille parasta. Toisaalta tytöt haluavat vaikuttaa vastaanottokeskuksessa asuessaan arkisiin asioihin, kuten harrastusten tai huonekaverin valintaan.

"Pienet päätökset tuovat arkeen normaaliutta, kun sitä vietetään laitoksessa henkilökunnan kanssa eikä kotona vanhempien kanssa. Tytöt haluavat ympärilleen turvallisia aikuisia, mutta heitä ei tarvitse paapoa ja ottaa kaikkea vastuuta pois", kertoo tutkija Mervi Kaukko Oulun yliopistosta.

Fakta

Lasten määrä viisinkertaistui

 Suomeen tuli viime vuonna 196 alaikäistä turvapaikanhakijaa ilman vanhempia tai muita huoltajia.

 Tänä vuonna lokakuuhun mennessä maahan oli saapunut yksin jo 1 075 lasta.

 Valtaosa alaikäisistä turvapaikanhakijoista on teini-ikäisiä poikia. He tulevat useimmiten Afganistanista, Irakista ja Somaliasta.

 Pakolaislapsia on sijoitettu muun muassa ryhmäkoteihin. Erityisesti nuorempien lasten sijoitusta perheisiin on pohdittu.

Kaukko tutki marraskuun lopussa tarkastettavassa väitöskirjassaan yksin maahan tulleiden tyttöjen käsityksiä lasten osallisuudesta turvapaikkaprosessin aikana. Hän haastatteli ja seurasi 12:ta vastaanottokeskuksessa asuvaa 8–17-vuotiasta.

Somaliasta, Angolasta ja Kongon demokraattisesta tasavallasta tulleet tytöt olivat kantaneet ikäänsä nähden liikaa vastuuta itsestään, osa myös sisaruksistaan ja vanhemmistaan. Joillakin perhe oli jäänyt kotimaahan, kadonnut matkan aikana ja joidenkin vanhemmat olivat kuolleet.

"He olivat tulleet siksi, että heillä oli hätä. Silti he tiesivät, että hädänalaisuutta voidaan epäillä. On kummallista, että lasten täytyy ottaa kantaa tällaiseen keskusteluun. Harva lapsi jättää vapaaehtoisesti perhettään, eikä perhe lähetä lasta vaaralliselle matkalle, ellei ole pakko", Kaukko sanoo.

Monet tytöistä haaveilivat muiden teinien tavoin omasta perheestä, mutta myös opiskelusta ja töistä.

"Tytöillä oli vakaa aikomus kouluttautua ja tehdä töitä, jos he saavat jäädä. Tämä kumoaa myytin, että perinteisemmistä kulttuureista tulevat tytöt eivät halua sitoutua kouluun vaan perustaa perheen. Tyttöjen mielestä ne eivät sulje toisiaan pois."

Kaukon väitöskirjassaan kuvaama aikakausi on jo historiaa, sillä tänä vuonna alaikäisten, yksin Suomeen saapuneiden lasten määrä on jo viisinkertaistunut edellisvuodesta.

Kaukko haluaisi, että heille riittää vastaanottokeskuksissa aikuisia, joihin voi muodostaa luottamuksellisen suhteen.

"Toivoisin, että aikuiset ehtivät kuunnella lapsia ja nähdä heidät yksilöinä, joilla on omat toiveensa ja vahvuutensa. Niitä he haluavat päästä käyttämään."

Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen tuli viime vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto ja Reuters, grafiikka: Boris Stefanov.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat