Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esitys teinien ajoluvasta saa kriittistä palautetta

Trafin mielestä 16-vuotiaat voi päästää auton rattiin. Liikenneturva vierastaa ajatusta.

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Trafin tieliikennejohtajan Marko Sillanpään mielestä 16–17-vuotiaat ovat riittävän kypsiä ajamaan autoa liikenteessä. "Nuorethan liikkuvat nykyisinkin liikenteessä mopoilla, mopoautoilla, traktoreilla ja kevytmoottoripyörillä", hän sanoo.
Trafin tieliikennejohtajan Marko Sillanpään mielestä 16–17-vuotiaat ovat riittävän kypsiä ajamaan autoa liikenteessä. "Nuorethan liikkuvat nykyisinkin liikenteessä mopoilla, mopoautoilla, traktoreilla ja kevytmoottoripyörillä", hän sanoo. Kuva: Rio Gandara HS

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ehdotus nuorten päästämisestä auton rattiin itsenäisesti jo 16-vuotiaina saa varauksellisen vastaanoton alan toimijoilta. Liikenneturvaa huolestuttaa mahdollisen uudistuksen vaikutukset liikenneturvallisuuteen.

"Suhtaudun ehdotukseen aika varauksellisesti ja kriittisesti. En epäile, etteikö perusterve ja valpas nuori oppisi perussääntöjä ja ajoneuvon hallintaa, mutta riskien ennakointi ei ole nuorilla päällimmäisenä ajatuksena", sanoo Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen.

Fakta

Harva alaikäinen saa poikkeusluvan

 Ajokortin voi nykyisin saada liikenteen turvallisuusvirasto Trafin poikkeusluvalla aikaisintaan 17-vuotiaana. Ikäraja on normaalisti 18 vuotta.

 Poikkeuslupia on myönnetty lähinnä vain välttämättömiä sairaanhoito- ja koulumatkoja varten, jos hakijalla ei ole muita kulkumahdollisuuksia esimerkiksi vanhempien terveydentilan tai perheessä tapahtuneen kuolemantapauksen vuoksi.

 Vain pieni osa hakijoista on saanut poikkeusluvan. Tänä vuonna hakemuksia on tullut 38 ja lupia on myönnetty viisi. Viime vuonna hakemuksia saapui 31 ja luvan sai kuusi nuorta.

 Vuosina 2001–2015 poikkeusluvan on saanut kaikkiaan 137 nuorta.

Trafin mielestä jo 16-vuotiaat nuoret voisivat ajaa itsenäisesti liikenteessä henkilöautolla uudenlaisen harjoituslupajärjestelmän avulla. Varsinaisen ajokortin he saisivat tällöin entiseen tapaan vasta 18-vuotiaina.

Kyse on keskustelunavauksesta, johon Trafi toivoo liikennealan toimijoiden ja kansalaisten osallistuvan.

Trafin tieliikennejohtajan Marko Sillanpään mukaan keskustelunavauksen taustalla vaikuttavat nuorten liikkumistarpeet. Uudistuksen myötä nuoret voisivat kulkea itsenäisesti esimerkiksi kouluun tai harrastuksiin silloin, kun välimatkat ovat pitkiä eikä julkisesta liikenteestä ole apua eivätkä vanhemmat voi heitä kuljettaa.

Ennen harjoitusluvan saamista nuoren pitäisi suorittaa teoriaopintoja ja saada ajo-opetusta. Lisäksi hänellä olisi harjoitteluaikana apuna myös opettaja, joka seuraisi ja ohjaisi autoilua.

Nuori voisi ajaa autoa liikenteessä myös yksinään ilman opettajan läsnäoloa.

"Tiedämme, että jos nykyistä nuoremmat pääsevät noin vain liikenteeseen, se lisää riskejä. Oikein toteutettuna uudistus voi silti jopa parantaa liikenneturvallisuutta", Sillanpää uskoo.

Hänen mukaansa nuorten käyttämiin autoihin voitaisiin asentaa ohjelmat, jotka tallentavat tietoja heidän ajotavastaan. Opettaja voisi siten puuttua riskialttiiseen ajotapaan ja ohjata harjoittelua tietojen perusteella.

Nuorelta olisi lisäksi kielletty kavereiden kyydittäminen, ajelu viikonloppuiltaisin ja alkoholin säilyttäminen autossa. Sopiva enimmäisajonopeus harjoitteluluvan haltijoille olisi Trafin mukaan 80 kilometriä tunnissa.

Sillanpään mielestä kuljettajaopetusta koskevan lainsäädännön voisi uudistaa kokonaan. Autokoulujen opetusta koskevat säädökset voitaisiin purkaa, ja koulut saisivat itse suunnitella opetusmenetelmät asiakkaiden tarpeiden mukaan.

"Viranomaisen tehtävänä on kuljettajatutkinnoilla varmistaa, että uusilla kuljettajilla on edellytykset suoriutua itsenäisesti liikenteessä", Sillanpää toteaa.

Poliisi luonnehtii Trafin keskustelunavausta 16-vuotiaiden harjoitteluluvista mielenkiintoiseksi mutta arvioi, että uudistuksella olisi vaikutuksia liikenneturvallisuuteen.

"Ehtojen valvonta toisi varmaan uusia haasteita poliisille. Todennäköisesti sattuisi myös vahinkoja ja onnettomuuksia", sanoo poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen Poliisihallituksesta.

Hänen mukaansa uudistuksessa olisi kyse niin suurista asioista, ettei sitä kannata toteuttaa hätiköiden.

Jos uudistus toteutuisi, tarvittavat lakimuutokset valmistelisi liikenne- ja viestintäministeriö. Ministeriö ei ole tehnyt linjauksia asiasta ainakaan vielä, kertoo yksikön johtaja Kirsi Miettinen liikennepolitiikan osastolta.

"Lähtökohta EU:ssa on, ettei ajokorttia voi antaa alle 17-vuotiaalle henkilölle. On epäselvää, olisiko tässä tapauksessa kyse varsinaisesta ajokortista", Miettinen sanoo.

Miettinen huomauttaa, että olisi kansainvälisesti poikkeuksellista päästää 16-vuotiaat autoilemaan itsenäisesti. "Vain joissain Yhdysvaltojen osavaltiossa tapahtuu niin", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat