Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OAJ:n Luukkainen: Koulu ei ole ympäristöstä erillinen saareke

HS julkaisi lauantaina opettajan mielipidekirjoituksen

Kotimaa
 

HS:n mielipideosastolla lauantaina 24. lokakuuta kirjoittaneen helsinkiläisen opettajan huoli oppilaiden haluttomuudesta opiskella on opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan suurelta osin perusteltu.

Mielipidekirjoittaja toteaa, että toisen asteen oppilaitoksissa on yhä enemmän laiskoja ja vailla yleissivistystä olevia nuoria, joiden aika kuluu lähinnä sosiaalisessa mediassa roikkumiseen. Kirjoittajan mukaan auktoriteettinsa menettäneistä opettajista on tullut "palvelijoita ja viihdyttäjiä", joilta oikeuksiaan peräävät ja velvollisuuksistaan laistavat nuoret kärttävät erityiskohtelua.

"Tunnistan kyllä tuon kuvan koulumaailmasta", Luukkainen myöntää. "On kuitenkin muistettava, että enemmistö oppilaista on loistavia ja oma-aloitteisia nuoria, jotka kehittyvät nopeammin kuin aikoinaan meidän sukupolvemme. Osa sitten on niitä, jotka eivät piittaa mistään mitään."

Luukkainen painottaa, ettei koulu ole ympäristöstään erillinen saareke.

"Koulu ei tuota tuollaisia kielteisiä ilmiöitä, vaan ne nousevat yhteiskunnasta, jossa välinpitämättömyys on lisääntynyt. Yleinen asenne on, että yhteiskunta saa hoitaa."

Luukkainen tarjoaa lääkkeeksi vastuullisuuteen kasvattamista – eikä vain kouluissa.

"Pitäisi käydä yleistä keskustelua ja vetää linjaa siitä, mikä on yksilön ja mikä yhteiskunnan vastuulla. Perheiden vastuu on kaventunut, enkä pidä tätä suuntaa hyvänä. Se ei ole kestävä henkisesti eikä taloudellisesti."

Luukkainen tähdentää, ettei yksilön vastuun lisääminen tarkoita kovien arvojen painottamista.

"Heikkojahan on aina tuettava, ja opiskelusta piittaamattomista täytyy kantaa huolta – he ovat kasvava vähemmistö."

Koulut voisivat Luukkaisen mielestä yrittää parantaa tilannetta lisäämällä vuoropuhelua koululaisten huoltajien kanssa.

"Tässä tehtävässä pitää olla mukana koko oppilaitos, jotta työ ei jää vain yhden opettajan tai rehtorin harteille. Ongelma tietysti on, että juuri ne vanhemmat, joiden soisi olevan keskustelemassa, eivät useinkaan keskusteluun osallistu."

Hänen mielestään oppilas olisi mieluiten kohdattava kahden kesken.

Luukkainen myöntää, että opetusalan jatkuvat uudistukset ja byrokratia syövät voimavaroja varsinaiselta opetustyöltä ja ihmisen kohtaamiselta.

"Koulutusta pitää tietysti aina kehittää, mutta sirpaleisen kehittämisen sijasta pitäisi keskittyä kokonaisuuksiin."

"Opettajat puolestaan on koulutettu oppimisen kasvun edistämiseen eikä paperi- ja perhetyöhön tai siivoamiseen."

Luukkainen jakaa mielipidekirjoittajan huolen siitä, että kilpailukyvyn tärkeyttä tähdentävät ja samaan aikaan koulutuksen voimavaroja leikkaavat päättäjät eivät ole nuorten asialla.

"Olen jo alkanut pelätä kehittäminen-sanaa, sillä se lähes aina tarkoittaa resurssien leikkaamista", Luukkainen toteaa.

Mielipidekirjoittaja arvostelee myös uuden tekniikan käytön laajuutta opiskelussa. Luukkainen ei näe tätä ongelmana.

OAJ on juuri tehnyt esityksen, jonka mukaan lasten omat älylaitteet voitaisiin ottaa koulukäyttöön. OAJ:n mukaan näin edistettäisiin oppimista ja tiedonhankintaa ja säästettäisiin yhteiskunnan varoja.

"Esitys sai heti palautetta sosiaalisessa mediassa. Arvovalintana voi pitää, että joku ostaa muutaman olutkorin ja tupakkaa, joku lapselle älypuhelimen", Luukkainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat