Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loputon kiistely avioliittolaista ruuhkauttaa eduskuntaa

Kotimaa
 

Eduskunnassa kuultiin torstaina kiihkeää sanailua, kun aiheena oli viime joulukuussa hyväksytyn avioliittolain muutoksen liitännäislait.

Kyseessä olivat ainoastaan ne välttämättömät tarkistukset, jotka jo hyväksytty avioliittolain muutos edellyttää, muistutti oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) eduskunnalle.

Ei siis mitään mullistavia esityksiä, mutta tiukkaa nekin tuntuivat tekevän varsinkin hallituspuolue perussuomalaisille.

Punoittavin poskin Lindström sanoi, että "tässä lyhyesti vastahakoisen ministerin esittely".

"Minun kantani ei ole muuttunut mihinkään itse asiaan, tähän lakiin, mutta velvollisuuteni on tämä esitellä, ja tulen tänne enkä puun takaa huutele. Toivon, että kunnioitatte tätä päätöstä", Lindström sanoi. "Intomielinen esittelijä", kuului salista Markus Mustajärven (vas) huomio.

Jussi Nukari Lehtikuva
Jari Lindström (ps) muistutti, että kansalaisaloitteiden idea ei ole, että hävinneet tekevät vasta-aloitteen.
Jari Lindström (ps) muistutti, että kansalaisaloitteiden idea ei ole, että hävinneet tekevät vasta-aloitteen.

Kaikille tuli selväksi, että Lindström ei kannata edelleenkään avioliiton sallimista samaa sukupuolta oleville. Tätähän avioliittolain muutos tarkoittaa.

Lindströmiä on tituleerattu vastahakoiseksi ministeriksi, koska hän ei esitellyt asiaa valtioneuvostossa. Hän oli torstaina tuohtunut siitä, että jotkut eivät olleet uskoneet, että hänellä oli silloin oikea este.

"Kunnioitan edellisen eduskunnan tekemää ratkaisua, vaikka itse olin ja olen eri mieltä", Lindström vakuutti.

Ministeri sanoi joutuvansa työssään välillä puolustamaan ikäviä asioita ja sellaisia, joista voi sanoa, että hän on eri mieltä. Tässä oli yksi sellainen, mutta hän sanoi suhtautuvansa tähän ihan rauhallisesti ja toivoi kaikilta, ettei lähdettäisi ylilyönteihin.

Raamatun termit, Jumalan pelko ja sana, vilisivät kuitenkin perussuomalaisten Mika Niikon kiihkeässä puhetulvassa, jota vihreiden Jani Toivola piti halveeraavana.

Maltillisempaa puolta keskustelussa edusti keskustan Mikko Kärnä. Hän sanoi ymmärtävänsä Niikon uskonnollisen näkökulman, mutta hänen mielestään se ei voi olla maallista lainsäädäntövaltaa käyttävän lainsäätäjän näkökulma.

"Avioliitto alkuperäisessä muodossaan on ollut ennen kaikkea taloudellinen sopimus", Kärnä huomautti.

Edellisellä kaudella täysistunnoissa kuultiin vastaavantasoisia keskusteluja samasta aiheesta – eikä loppua näy. Liitännäislait palaavat lakivaliokunnan käsittelyn jälkeen takaisin täysistuntoon.

Kaiken huipuksi marraskuun lopulla eduskunnan käsittelyyn on tulossa tasa-arvoista avioliittolakia koskeneen kansalaisaloitteen vastakansalaisaloite.

Aito avioliitto -nimellä kulkeva kansalaisaloite pyrkii kumoamaan maaliskuussa 2017 voimaan tulevan avioliittolain muutoksen, joka siis sallii samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Kokoomuksen Timo Heinosen ja Kari Tolvasen mielestä vasta-aloitteista pitäisi nyt käydä keskustelua. Tolvanen johtaa lakivaliokuntaa, jonka tehtävänä on käsitellä niin avioliittolain muutoksen liitännäislakeja kuin myöhemmin Aito avioliitto -kansalaisaloitettakin.

Ministeri Lindström kertoi eduskunnassa, että vasta-aloitteista on jo keskusteltu.

"Me pohdimme sitä, johtaako tämä sellaiseen loputtomaan suohon, että tulee aloite, vasta-aloite, aloite, vasta-aloite. Tämähän ei ole tämän kansalaisaloitteen idea, että ne, jotka häviävät, tekevät aloitteen ja tuovat tänne", hän sanoi.

Kun Aito avioliitto -kansalaisaloite tulee eduskuntaan, siitä käydään lähetekeskustelu ja se menee myös lakivaliokunnan käsittelyyn. Valiokunta voi jatkaa asian käsittelyä ja laatia siitä mietinnön täysistuntokäsittelyä varten.

Valiokunta voi päätyä myös siihen, että kansalaisaloite ei saa valiokunnan tukea ja sen enemmästä käsittelystä luovutaan. Vastaavia asioitahan on käsitelty lakivaliokunnassa viime vuonna, kun käsittelyssä oli kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Ensi viikolla eduskunta vaikenee. Lokakuun viimeinen viikko on perinteisesti vapaa viikko. Parikymmentä kansanedustajaa pakkaa kuitenkin matkalaukkunsa ja matkustaa Reykjavikiin Islantiin. Siellä järjestetään Pohjoismaiden neuvoston istunto, joka kokoaa Pohjoismaiden kansanedustajia ja ministereitä.

Kokous sujunee sopuisasti – elleivät pakolaisasiat nouse keskusteluihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat