Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vietnamilainen Nguyen To Nga: Työ auttoi sopeutumisessa

Kotimaa
 
Kai Gustafsson
Vietnamilaiset pakolaislapset osallistuivat heinäkuussa vuonna 1985 äidinkielensä leirille Lohjalla. Vietnamilaiset olivat toinen suuri pakolaisina Suomeen tullut ryhmä.
Vietnamilaiset pakolaislapset osallistuivat heinäkuussa vuonna 1985 äidinkielensä leirille Lohjalla. Vietnamilaiset olivat toinen suuri pakolaisina Suomeen tullut ryhmä. Kuva: Kai Gustafsson

Äiti Nguyen To Nga tuli Suomeen pakolaisleiriltä Hong Kongista helmikuussa 1983. Tytär Anita Truong syntyi espoolaiselle bussipysäkille aamuyöllä saman vuoden syyskuussa.

Vietnamilaiset olivat toinen suuri pakolaisina maahan tullut ryhmä ja helsinkiläinen To Nga yksi heistä. Hän oli raskaana Suomeen tullessaan ja vauvan yllättävä syntymä esimerkki siitä, millaisiin tilanteisiin kieltä osaamaton tulija saattoi joutua.

Supistukset olivat jo alkaneet ja hän oli miehensä kanssa lähtenyt puhelinkoppiin soittamaan ambulanssia, mutta yhteyttä ei saatu. Taksitolppakin oli tyhjä. Kotimatkalla kivut olivat jo sietämättömät ja hän istui bussipysäkille lepäämään. Silloin lapsi tuli ja pääsi pian takin sisään.

HS kertoi 20. marraskuuta 1973 ensimmäisten chileläispakolaisten saapumisesta.
HS kertoi 20. marraskuuta 1973 ensimmäisten chileläispakolaisten saapumisesta.

Nykyisin, kun perhe kulkee bussipysäkin ohi, joku heistä aina muistuttaa, että tuossa hän syntyi. Anita Truongin omat lapset ovat jo niin kyllästyneitä tarinaan, että peittävät korvansa tarinan alkaessa. Sitten nauretaan.

Vietnamin venepakolaisten tulosta on jo niin kauan, että heitä on täällä nyt jo kolmessa polvessa. To Ngan tarina kuulostaa samalta, mitä tapahtuu Välimerellä. Matka alkoi veneellä Vietnamista 1979 ja päätyi pakolaisleirin kautta Espooseen vuosia myöhemmin.

"Suomi tarjosi meille turvapaikkaa jonon ohi, koska meillä oli kehitysvammainen poika. Minä en tiennyt mitään Suomesta, paitsi että se oli Ruotsin vieressä", Nga muistelee.

"Lentokoneesta näin maata, joka oli valkoisena lumesta. Voi ei, sanoin", hän nauraa. Jalassa oli shortsit ja sandaalit.

"Vatsa kasvoi, oli vammainen lapsi ja en osannut kieltä."

Juhani Niiranen HS
To Nga (takana vas.), Anita Truong, Lukas, 4, ja Toby, 10, edustavat Suomessa kahta kulttuuria.
To Nga (takana vas.), Anita Truong, Lukas, 4, ja Toby, 10, edustavat Suomessa kahta kulttuuria.

Mutta siitä se lähti. Kielikurssilla vauva oli kopassa mukana, pakolaiskeskus järjesti työpaikan Fazerin liukuhihnalle, perhe muutti Jakomäkeen.

"Minä sanoin Fazerilla, että en ymmärrä suomea, mutta tekee vaan, niin minä katson ja opin."

Ja hän teki, viisi vuotta. Myöhemmin hän sai työpaikan Espoosta vietnamin kielen tuntiopettajana. Työ on sävyttänyt kaikkia Suomi-vuosia, hän on ollut esimerkiksi kodinhoitajana ja siivoajana, joskus tytär on auttanut koulun jälkeen.

Silti hän sai kuulla arvostelua, miksi hän tuli Suomeen viemään suomalaisten veromarkkoja.

"Minä sanoin aina, että minä teen kahta työtä ja olen veroni maksanut. En halua puhua pahaa suomalaisista, mutta sellainen ärsyttää. Kuule, minä en syö sinun verot, sinä syöt minun verot", hän naurahtaa taas.

Hän sanoo vietnamilaisten sopeutuneen Suomeen nopeasti, koska he ovat nopeita oppimaan ja halu saada työtä on kova.

"Pitää olla avoin, utelias ja haluta sopeutua. Kaikesta ei tarvitse pitää, mutta pitää oppia hiljaa ymmärtämään maan tapoja."

Tytär Anita Truong sanoo pitävänsä vahvuutenaan kahta kulttuuria. Kotiminä eli kasvatus, ruoka ja elämänkatsomus on vietnamilainen, työminä suomalainen. Hän on myyntitoimintojen esimies arvonlisäveropalautuksia hoitavalla Global Bluella.

Viime kuukausien pakolaiskriisi koskettaa häntä ja siksi hän kävi Pasilan poliisitalon pihalla jakamassa ruokaa turvapaikanhakijoille. Mukaan lähtivät myös 4- ja 10-vuotiaat pojat.

"Haluan, että he näkevät ja tietävät tilanteen. Haluan heistä avarakatseisia ja suvaitsevaisia. En kestä sitä kapeakatseisuutta, joka on levinnyt", hän sanoo.

"Oli ihanaa, kun sinne tuli somalinaisia kattiloiden kanssa tekemään ruokaa. Oli oikein talkoot ja lämmin tunnelma."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat