Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lintujen talviruokinnalle tarvitaan taloyhtiön lupa

Ruokintapaikoilla saattavat vierailla myös petolinnut

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS / HS
Birdlife Suomen hankekoordinaattorina työskentelevä Timo Metsänen suosii lintujen talviruokinnassa auringonkukansiemeniä. Sekaan voi laittaa esimerkiksi murskattuja pähkinöitä tai manteleita.
Birdlife Suomen hankekoordinaattorina työskentelevä Timo Metsänen suosii lintujen talviruokinnassa auringonkukansiemeniä. Sekaan voi laittaa esimerkiksi murskattuja pähkinöitä tai manteleita. Kuva: Juhani Niiranen HS / HS

Lintujen talviruokintakausi alkaa hiljalleen levittäytyä Suomeen pohjoisesta. Sopiva aika aloittaa ruokinta on, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen. Myös sinitiaisen ja mustarastaan ilmaantuminen pihapiiriin kertoo usein siitä, että luonnossa alkaa olla ravinto vähissä.

Pohjois-Suomessa alkaa jo olla tarvetta talviruokinnalle, Etelä-Suomessa kiirettä ei kuitenkaan vielä ole.

Fakta

Mieliruoka vaihtelee lajeittain

 Tiaiset: auringonkukansiemen, maapähkinä (murskattuna), rasva ja tali sekä rasvasiemenseospallot.

 Punatulkku, peipot: auringonkukansiemen, maapähkinä.

 Keltasirkku: kaura, auringonkukansiemen kuorettomana, hirssi.

 Varpunen ja pikkuvarpunen: auringonkukansiemen, maapähkinä, kaura, hirssi, rasvasiemenseospallot.

 Mustarastas: auringonkukansiemen, maapähkinä, rasva ja tali, hedelmät ja marjat.

 Kuukkeli, närhi, varis ja harakka: auringonkukansiemen, maapähkinä, rasva ja tali.

Lähde: Birdlife Suomi

"Kyllä se varmaan marraskuulle menee ennen kuin itse aloitan talviruokinnan", sanoo Helsingin Laajasalossa asuva Timo Metsänen. Birdlife Suomen hankekoordinaattorina työskentelevä Metsänen on ruokkinut lintuja jo parikymmentä vuotta. Hän esittelee pihallaan puista ruokinta-automaattia sekä talipallo- ja rasvahäkkejä, tyypillisiä ulkoruokintavälineitä.

"Talipallojen ympärillä oleva verkko kannattaa irrottaa. Joskus lintujen jalat sotkeutuvat niihin", Metsänen opastaa.

Ruokintapaikka kannattaa sijoittaa vähintään kymmenen metrin päähän rakennuksista, etteivät helposti säikkyvät linnut lennä ikkunoita päin. Ihmiset ruokkivat lintuja harrastusmielessä, jolloin ruokintapaikka on mukava sijoittaa näköyhteyden päähän esimerkiksi keittiöstä.

Kaupungeissa ruokintapaikkaa ei välttämättä voi perustaa. Varsinkaan parvekkeelle, muistuttaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

"Kaupunkialuilla on lähtökohtaisesti kielletty, mutta rivitaloyhtiöissä se sallitaan kerrostaloyhtiöitä useammin – silloinkin vaatii taloyhtiön luvan, se on se juridinen lähtökohta", Pynnönen sanoo.

"Lähtökohtaisesti kerrostaloyhtiöt tuntuvat aika kielteisesti suhtautuvan ruokintaan. Jos yhtiö sen sallii, niin sitten tarkoitusta varten on osoitettu tietty paikka esimerkiksi pihan sivulla."

Havupuut ja pensaat ruokintapaikan ympärillä antavat etenkin pienemmille linnuille suojaa pedoilta ja viimalta.

Silti joskus käy niin, että esimerkiksi varpushaukka nappaa ruokailevan linnun. Metsänen kertoo Birdlifen saavan jonkin verran kyselyjä, kuinka petolinnuista pääsee eroon.

"Sitä ei oikein voi välttää. Tämä kuitenkin on osa luontoa, ja usein ne saavat saaliiksi sen sairaan yksilön."

Siemeniä ja pähkinöitä varten pihalle kannattaa hommata annostelija, jossa linnut eivät pääse ulostamaan ruokaan.

Varsinkin punatulkku ja viherpeipot ovat alttiita sairastumaan salmonellaan. Jos lintulaudan rakentaa itse, kyllästettyä puuta ei pidä käyttää sen myrkyllisyyden vuoksi.

Tautien ehkäisemisen vuoksi ruokintapaikkoja kannattaa aika ajoin puhdistaa vanhasta ruoasta ja lintujen jätöksistä. Telineet voi pestä kuumalla vedellä ja astianpesuaineella.

Ihmiset järjestävät linnuille talviruokintaa usein omaksi ilokseen. Minkä takia Suomessa muutenkin talvehtivia lintuja pitää erikseen ruokkia?

"Se auttaa tiettyjä lajeja selviämään talvesta. Esimerkiksi valkoselkätikan ruokinnalle on ihan suojeluperuste: lahopuut metsissä ovat vähentyneet, joten ruokinta on vähän kuin kompensaatiota siitä", Metsänen sanoo.

"Me myös järjestämme tammikuussa Pihabongaus-tapahtuman, jossa saamme tietoa, mitä lintukannoille kuuluu."

Lisäksi kylmyys, lumi ja lyhyet päivät heikentävät lintujen kykyä hankkia ravintoa.

Jotta talviruokinnasta olisi oikeasti hyötyä, sitä pitäisi jatkaa läpi talven etenkin haja-asutusalueilla. Kaupunkialueilla ruokintapaikkoja on usein lähekkäin, joten ruokkijakin uskaltaa lomailla, Metsänen sanoo.

Suomen runsaasta 240 pesimälajista noin 70 myös talvehtii täällä. Birdlifen mukaan monet lintulajit kärsivät monipuolisen metsäluontoympäristön häviämisestä.

Birdlifen mukaan talviruokinta on vaikuttanut talitiaisen, sinitiaisen ja viherpeipon kantojen kasvuun viime vuosikymmeninä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat