Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedon louhintaa, gynekologivastaanottoja ja maataloutta – moni kansanedustaja pyörittää työnsä rinnalla yritystä

Tom Packalén paiskii töitä iltaisin. Sari Tanus sovittelee aikatauluunsa vastaanottoja.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Kansanedustaja Tom Packalén (ps) toimii it-alan yrityksessä. Hän luonnehtii sitä harrastukseksi.
Kansanedustaja Tom Packalén (ps) toimii it-alan yrityksessä. Hän luonnehtii sitä harrastukseksi. Kuva: Leif Rosas

Harva kansanedustaja perustaa startup-yritystä. Kansanedustaja Tom Packalén (ps) on kuitenkin niin tehnyt.

Utopia Analytics oy on noin kymmenen hengen it-alan kasvuyritys, jonka toimitilat sijaitsevat Helsingissä töölöläisessä kellarissa. Pienet putkilomaiset tilat on vasta remontoitu, ja tietokoneiden ääressä seisoo tai istuu ohjelmoijia.

"Yrityksen kiinnostuksena on tiedon louhinta", Packalén kertoo yrityksen neuvotteluhuoneessa.

Tiedon louhinta kuulostaa epämääräiseltä, mutta sen tavoitteet ovat selkeät.

Yrityksen sovellukset pyrkivät auttamaan suurten tietomäärien käsittelyssä. Esimerkiksi yksi ohjelmisto tekee sana- ja lausepilviä vaikkapa vapaamuotoisesta asiakaspalautteesta. Packalénin mukaan keskeisintä niissä ei ole suurimmat sanat ja lauseet, vaan niitä hieman pienemmät asiat.

"Pienemmissä asioissa voi tulla yritykselle herätettä, että miksi tulee valituksia. Tällaiset aiheet eivät välttämättä nouse isosta massasta asiakaspalautetta."

Toinen sovellus on pilottivaiheessa. Sen olisi tarkoitus auttaa keskustelupalstojen siistimisessä eli moderoinnissa. Sen pitäisi poistaa automaattisesti asiattomuudet ja laittomuudet pois.

Yrityksen Packalén kertoo perustaneensa siksi, että hän on herkkä innostumaan.

"Koko työurani on ollut sitä, että viiden vuoden välein on ollut jokin uusi haaste elämässä."

Esimerkkinä tällaisesta haasteesta hän kertoo, kuinka hän päätti hakea kansanedustajaksi vuonna 2010. Packalén valittiin vuoden 2011 vaaleissa eduskuntaan yli 4 000 äänellä.

Kiinnostus nimenomaan tekstinlouhintaan syntyi, kun hän tapasi sattumalta tulevan yhtiökumppaninsa, tekniikan tohtorin Mari-Sanna Paukkerin vuonna 2014 Suomi-areenassa Porissa. Paukkeri on kirjoittanut väitöskirjansa tekstinlouhinnasta.

Packalénin mukaan heidän käsityksensä työstä ja työskentelystä olivat sen verran samanlaiset, että he päättivät perustaa yrityksen. Se on perustettu omalla ja lainarahalla. Sittemmin yrityksellä on ollut Tekes-rahoitettu hanke.

Packalén tekee joka päivä neljä viisi tuntia töitä perustamalleen yritykselle. Se ei hänen mukaansa haittaa hänen kansanedustajan velvollisuuksiaan. Työajat ovat joustavat, sillä hän on hallituksen puheenjohtaja. Yrityksen käytännön johtamisen, kuten yhteydenpidon asiakkaisiin, hoitaa Paukkeri.

Runsaan vuoden vanha yritys hankkii nyt asiakkaita. Asiakkaina on niin kansainvälisiä pörssiyhtiöitä kuin keskisuuriakin yrityksiä.

Tulevaisuudesta Packalén ei vielä tohdi puhua muuta kuin sen, että kasvuodotukset ovat kovat. "Käytännössä tiedon louhinnan mahdollisuudet on rajattomat", hän sanoo.

Hän toteaa, että yrityksestä voisi tulla hänen päätyönsä joskus tulevaisuudessa. Siihen on vielä tosin matkaa, hän myöntää.

"Kansanedustajuus on päätyöni. Tätä pidän vasta harrastukseni, jonka otan erittäin vakavasti. En ole vielä tienannut yrityksestä latin latia rahaa."

Ensimmäisen kauden kansanedustajalle Sari Tanukselle (kd) oman yrityksen ylläpitäminen on osoittautunut vaikeaksi. Hän tosin kutsuu itseään mieluummin lääkäriksi kuin yrittäjäksi.

Ennen eduskuntaa hän työskenteli runsaat kymmenen vuotta gynekologina yksityisissä lääkärikeskuksissa Pirkanmaalla. Kansanedustajuuden jälkeen hän on ehtinyt pitää vastaanottoaan kahtena päivänä.

"Yritin erilaisiin väleihin sopia vastaanottoa. Meni viisi kuukautta, kun oli ensimmäinen oma vastaanottopäivä."

Tanukselle tuli yllätyksenä, kuinka nopeasti ja kokonaisvaltaisina työt eduskunnassa alkoivat. Kun vaalisunnuntai oli ohi, hän piti kahden päivän vapaat ja palasi vastaanotolleen keskiviikkona aamuyhdeksältä.

"Olin sopinut aikoja keskiviikosta eteenpäin. Tuli täytenä yllätyksenä, että minun piti olla eduskunnassa torstaina kello kahdeksan."

Siitä alkanutta kansanedustajan työtä ja elokuussa alkanutta varapuheenjohtajuutta hän pitää niin aikaa vievänä, ettei usko, että hän voi jatkaa työskentelyään niin usein kuin tahtoisi.

Aikaa on vienyt myös kansalaisaloite, jossa vaaditaan terveydenhuollon henkilökunnalle lakisääteistä oikeutta kieltäytyä abortin tekemisestä vakaumuksensa perusteella. Hän oli mukana perustamassa aloitetta keväällä 2014. Aloite lähetettiin eduskunnan käsiteltäväksi syyskuun alussa.

Kansanedustajuuden tuomista kiireistä huolimatta hän tahtoisi yhä jatkaa lääkärin työtään.

"On kaksijakoinen olotila, kun haluaisin hoitaa molempia töitä. Toiveenani on, että voisin pitää ainakin harvakseltaan ja pienimuotoisesti vastaanottoa."

rio gandara HS
Kansanedustaja Sari Tanus (kd) haluaisi, että ehtisi työskennellä myös lääkärinä.
Kansanedustaja Sari Tanus (kd) haluaisi, että ehtisi työskennellä myös lääkärinä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat