Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäiset pakolaiset olleet Suomessa jo yli 40 vuotta – vietnamilaiset sopeutuivat, somalit kohtasivat ennakkoluuloja

Vietnamilaisia auttoi kotikasvatus. Somaliperheet ovat kohdanneet ennakkoluuloja.

Kotimaa
 
Kai Gustafsson
Vietnamilaiset pakolaislapset osallistuivat heinäkuussa vuonna 1985 äidinkielensä leirille Lohjalla. Vietnamilaiset olivat toinen suuri pakolaisina Suomeen tullut ryhmä.
Vietnamilaiset pakolaislapset osallistuivat heinäkuussa vuonna 1985 äidinkielensä leirille Lohjalla. Vietnamilaiset olivat toinen suuri pakolaisina Suomeen tullut ryhmä. Kuva: Kai Gustafsson

Ensimmäiset Suomeen tulleet pakolaiset ovat olleet täällä jo yli neljäkymmentä vuotta, ja moni on sopeutunut lähes täydellisesti. Suomi on kokenut 1970-luvulta lähtien puoli tusinaa maahanmuuttoaaltoa, jotka alkoivat chileläisistä pakolaisista.

Kun katsoo aiempien pakolaisryhmien sopeutumista, löytyy jonkinlaisia maahanmuuton menestystarinoitakin.

HS kysyi eri ryhmiä tutkineilta tutkijoilta, miten he katsovat ryhmien sopeutuneen.

Helsinkiläinen Liisa Kosonen väitteli tutkimalla Vietnamista pakolaisina tulleiden lasten ja nuorten sopeutumista.

"Se sujui hyvin. Osin se johtuu itämaisesta luonteesta. Vietnamilaiset sopeutuivat siihen tilanteeseen, olivat kohteliaita. He arvostivat myös koulutusta, ja lapset saivat hyvää tukea", Kosonen sanoo.

Vietnamilaisia pakolaisia tuli Vantaalle 1970-luvun lopussa, mikä oli Suomelle toinen kosketus suurempaan maahanmuuttoon, vaikka määrät olivat yhä pieniä, noin sata kerrallaan. Kosonen kohtasi heitä opettajana ja koulupsykologina.

"Heille järjestettiin heti koulua ja suomen kielen opetusta, he pääsivät harjoittelemaan ja töihin. Kaikki olivat heistä innoissaan."

Nyt heitä on viitisentuhatta. Nuorimmat ovat kolmatta polvea. Kosonen haastatteli nuoria 1990-luvulla ja uudestaan kaksitoista vuotta myöhemmin.

"Sain suurimman osan kiinni, ja he olivat hyvin kiinni elämässä. Valtaosa oli töissä tai opiskelemassa ja puolet parisuhteessa. Psyykkisillä mittareilla mitattuna he ovat selvinneet hyvin."

Kososen mielestä sitä voi sanoa maahanmuuton menestystarinaksi. Moni on työllistynyt perheyrityksessä ravintola-alalla, mutta on myös insinöörejä ja lääkäreitä.

"Vietnamilaiset ovat pärjänneet kaikkialla, minne ovat menneet. Siinä ovat auttaneet uskonto ja kotikasvatus."

Ero nykytilanteeseen on ennen kaikkea tulijoiden määrä.

"Silloin sosiaalityöntekijät saattoivat tuntea henkilökohtaisesti ne, jotka muuttivat kuntiin. Nyt ollaan ihan eri skaalassa."

Yksi sopeutumista selittävä tekijä oli Kososen mielestä pyrkimys harmonisiin suhteisiin.

"Sitten tulee uudenlaisia ryhmiä, jotka eivät ole niin hiljaa tai myöntyväisiä. Onko meidän sitten vaikeampi kohdata sellaisia, jotka eivät ole niin nöyriä. Kaikkia pitäisi kohdella samanarvoisesti."

"Somalisokiksi" sanottiin suurempaa maahantulon vaihetta 1990-luvun alussa, kun ensimmäiset somalialaiset ilmestyivät.

Tuolla ja nykyisellä ajalla on paljon yhteistä: lama ja epäilyt tulijoiden motiiveista.

"Ihan sama keskustelu käytiin silloin: miksi tulijat ovat nuoria miehiä, kun ensimmäinen joukko oli nuoria ja hyvin koulutettuja, varakkaammasta kansanosasta tulevia miehiä", sanoo akatemiatutkija Marja Tiilikainen.

Somalialaiset ovat joutuneet kohtaamaan Suomessa enemmän ennakkoluuloja kuin aiemmin tulleet ryhmät. Heitä on Suomessa nyt noin 17 000. Tiilikainen kehottaa katsomaan tulevaisuuteen eli Suomessa syntyneeseen sukupolveen – jo pelkästään siksi, että kaikista Suomen somalialaisista 37 prosenttia on alle 15-vuotiaita.

"Perheet satsaavat paljon lastensa kouluttamiseen. Se on heille tärkein asia: he koettavat tehdä kaikkensa, että toinen sukupolvi pärjää vanhempiaan paremmin", Tiilikainen sanoo.

"Työssä olevien somalialaisten määrä on hyvin pieni. Mutta pitää ottaa huomioon se, että joukossa on paljon lapsia ja opiskelijoita. Erityisesti naisten on ollut hankalaa työllistyä. Moni on ollut kotona hoitamassa lapsia."

Somalialaisten työllisyyden vertaaminen esimerkiksi virolaisiin tai venäläisiin maahanmuuttajiin on hänen mielestään epäreilua. Virolaiset ja venäläiset tulevat lähempää, eivät pakolaisina sodan keskeltä.

Silti esimerkiksi vertailu kurdia puhuviin erottaa somalialaisia muista.

"Yrittäjien määrä on hyvin pieni, ja se on yllättävä asia. Somalitaustaisten yrittäjien määrä on alle 50, mikä on vähän verrattuna kurdia puhuviin."

Katseet ovatkin nyt toisessa sukupolvessa, josta alkaa pian kuulua, uskoo Tiilikainen.

"Nuoria opiskelee yliopistoissa ulkomailla, esimerkiksi lääketiedettä Romaniassa ja Ukrainassa. Muutaman vuoden päästä meille alkaa tulla nuoria somalilääkäreitä. He osaavat suomen täydellisesti ja tietävät, kuinka täällä toimitaan."

Kotouttaminen on monilta osin onnistunut mutta työllistyminen ei, on Tiilikaisen näkemys.

"Nyt ollaan harjoiteltu sen ensimmäisen sukupolven kanssa. Seuraavaksi pitäisi onnistua tämän toisen kanssa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat