Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Chileläinen Adolfo Vera solahti vaivatta suomalaiseksi

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Valokuvaaja Adolfo Vera valmistelee parhaillaan näyttelyä Helsinkiin valokuvagalleria Hippolyteen. Hän tuli Suomeen muiden chileläisten pakolaisten kanssa 1970-luvun alussa.
Valokuvaaja Adolfo Vera valmistelee parhaillaan näyttelyä Helsinkiin valokuvagalleria Hippolyteen. Hän tuli Suomeen muiden chileläisten pakolaisten kanssa 1970-luvun alussa. Kuva: Juhani Niiranen HS

"Se oli tosi outoa. Meillä oli Chilessä kevät, täällä oli täysi talvi."

Suomi oli joulukuussa 1973 uuden tilanteen edessä, kun maa sai ensimmäiset pakolaisensa ulkomailta. Parisataa chileläistä muutti Suomeen pakoon maassa tapahtunutta sotilasvallankaappausta. Yksi heistä oli Adolfo Vera, tuolloin 18 vuotta, nyt 59. Hänen isäänsä vainottiin, koska tämä kuului sosialistiseen puolueeseen. Tulo Suomeen johtui isän yhteyksistä suomalaiseen metsänhoitajaan, tuttavan tuttavista ja sattumasta.

"Meidät vietiin pakolaiskeskukseen Turun lähellä, ja oli tosi suuri helpotus, kun pääsimme pois Chilestä. Mutta vaikka oli lunta ja kylmä, kaikki meni hyvin ja ruoka oli hyvää", Vera muistelee. Perheeseen kuului äiti, isä, isoveli ja pikkusisko.

"Meitä tultiin sinne katsomaan ihan uteliaisuudesta. Meitä myös kutsuttiin koteihin kahville. Opin, että Suomessa maaseudulla piti juoda kolme kuppia kahvia."

Vera tietää, mikä heitä auttoi tuolloin. Oli 1970-lukulainen Suomi, jossa hän pystyi aistimaan solidaarisuuden ilmapiirin. Pinnalla oli vahva vasemmistolaisuuden aalto.

"Helsingistä asti tuli ihmisiä laulamaan ja syömään meidän kanssamme. Jotkut toivat kirjojakin. Se oli äärettömän hieno vastaanotto."

Hiljalleen Veran perhe alkoi asettua Kirkkonummelle. Adolfo itse meni lukioon. Äidistä tuli siivooja, mutta matemaatikkoisälle ei heti löytynyt työtä. Kielitaidon puute vaikeutti työnsaantia. Isä muutti sittemmin Algeriaan, koska sai sieltä töitä. Osa perheestä muutti hetkeksi mukana.

"Silloin Suomessa ei osattu hyödyntää osaamista, esimerkiksi lääkäreiden. Moni lähti Ranskaan ja Venezuelaan."

Veralla kävi onni: hän pääsi Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan valokuvausta, ja se on hänen ammattinsa edelleen. Hän kokee myös, että on saanut Suomelta paljon: koulutuksen, ystäviä, työn, vaimon ja perheen.

"Mutta pitää muistaa, että olen myös tehnyt työtä sen eteen. Asiat eivät tule ilmaiseksi."

Kun hän nyt katsoo turvapaikanhakijoiden tuloa, hän tietää, millaista se on.

"Ei se ole helppoa. Kukaan ei halua lähteä tutuista kuvioista täysin vieraaseen. Se vain kuvaa sitä, että epäoikeudenmukaisuus jatkuu kuten aiemmin."

Hän tietää myös, mikä auttaa sopeutumisessa.

"Heti pitää antaa kielikoulutusta ja sen pitää olla äärettömän intensiivistä. Jos halutaan, että he antavat oman panoksensa tälle maalle, kielen oppiminen on tärkeää."

Hän muistaa, että moni korkeakoulutettu chileläinen lähti Suomesta, koska he turhautuivat tekemisen puutteeseen.

"Jos tulijalla on kykyjä tai ammatti, sitä pitää päästä heti hyödyntämään. Ja ulkomaalaisen tulisi olla kiinnostunut maan asioista, jos haluaa tehdä maan omakseen."

Hannu Lindroos
Joulukuussa vuonna 1973 saapui chileläisiä pakolaisia Seutulan lentokentälle. Kaikkiaan parisataa chileläistä muutti Suomeen pakoon maassa tapahtunutta sotilasvallankaappausta.
Joulukuussa vuonna 1973 saapui chileläisiä pakolaisia Seutulan lentokentälle. Kaikkiaan parisataa chileläistä muutti Suomeen pakoon maassa tapahtunutta sotilasvallankaappausta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat