Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iäkkäiden juomisongelmat kuormittavat kotihoitoa – työntekijät jopa pelkäävät, mitä oven takaa löytyy

Kotimaa
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Iäk­käi­den al­ko­ho­li­on­gel­mia ko­ti­hoi­don nä­kö­kul­mas­ta tar­kas­te­le­va tut­ki­mus il­mes­tyi äs­ket­täin Yh­teis­kun­ta­po­li­tiik­ka-leh­des­sä.
Iäk­käi­den al­ko­ho­li­on­gel­mia ko­ti­hoi­don nä­kö­kul­mas­ta tar­kas­te­le­va tut­ki­mus il­mes­tyi äs­ket­täin Yh­teis­kun­ta­po­li­tiik­ka-leh­des­sä. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Iäkkäiden alkoholiongelmat näkyvät kotihoidossa ja kuormittavat sen työntekijöitä.

Kotihoidon käynnit voivat venyä aiottua pidemmiksi, ja joskus niillä voi kohdata jopa väkivaltaa. Työntekijä joutuu arvioimaan, voiko esimerkiksi alkoholia nauttineelle diabeetikolle antaa insuliinia, ja uskaltaako päihtyneen viedä suihkuun.

”Kotihoidon työntekijät kohtaavat erityyppistä päihteiden käyttöä, ja osa tilanteista on raskaita. Se aiheuttaa työntekijöissä ahdinkoa ja toivottomuutta, jos he eivät pysty tekemään näiden ihmisten kanssa kaikkea, mitä pitäisi”, erikoistutkija Anni Vilkko Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.

Iäkkäiden alkoholiongelmia kotihoidon näkökulmasta tarkasteleva tutkimus ilmestyi äskettäin Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Tutkimukseen haastateltiin 13:a kotihoidon työntekijää ja esimiestä. He kertoivat kohtaavansa humaltuneita asiakkaita päivittäin tai vähintään viikoittain.

Suomalaisten 65–79-vuotiaiden alkoholinkäyttö on arkipäiväistynyt, ja alkoholia käytetään myös vanhemmissa ikäryhmissä. Kotihoidossa tehdään vuosittain ainakin 210 000 käyntiä koteihin, jossa työntekijä kohtaa päihteiden käyttäjän.

Vilkko korostaa, että kaikilla päihteiden käyttö ei ole jatkuvaa tai tuurijuoppoutta. Joskus alkoholia on käytetty aiemmin kohtuudella, mutta esimerkiksi leskeksi tai eläkkeelle jääminen laukaisevat alkoholiongelman.

Iäkkäät eivät siedä alkoholia samalla tavalla kuin nuoremmat.

”Heillä alkaa olla perussairauksia ja lääkityksiä, jotka eivät sovi yhteen alkoholin kanssa. Voi aiheutua fyysistä ja psyykkistä oireilua, sekavuutta ja kompurointia, mikä johtaa akuuttihoitoon.”

Kotihoidon työntekijät ovat joskus ahdistuneita ja peloissaan siitä, mitä oven takaa löytyy.

Eräs työntekijä kertoi esimerkiksi kohdanneensa kotikäynnillä iäkkään ihmisen, joka oli aloittanut juomisen heti aamulla herättyään ja makasi nyt vahvasti humaltuneena sohvalla. Hän oli tahrannut itsensä ja kotinsa omilla eritteillään, eikä häneen saanut kontaktia.

”Kotihoidon työntekijät ovat kovasti huolissaan siitä, riittävätkö heidän kykynsä ja osaamisensa vastata aikaa vieviin ja riskialttiisiin tilanteisiin. Se saattaa myös merkitä sitä, ettei toisen asiakkaan luona ehditä käymään”, Vilkko sanoo.

Kotihoidon työntekijät tarvitsevat Vilkon mukaan lisää koulutusta ja tiiviimpiä yhteyksiä päihdehuollon ammattilaisiin. Asiakkaiden alkoholin käyttö pitäisi ottaa puheeksi myös terveydenhuollon akuuttikäynneillä.

Vilkon mukaan iäkkäiden alkoholin käytön arkipäiväistymiseen ei ole osattu varautua riittävästi. Jo 15 vuoden päästä joka neljäs suomalainen on yli 65-vuotias.

Runsaasti alkoholia käyttävien iäkkäiden hoitoon osallistuvat omaiset saattavat väsyä.

”Omaiset ovat stressaantuneita ja he haluaisivat alkoholiongelmien kanssa painivat läheisensä johonkin hoitopaikkaan, jossa vaaratilanteita voisi torjua paremmin. Se on hankalaa, kun laitoshoitoa pyritään vähentämään ja myös tuetun asumisen muodot ovat aika kiven alla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat