Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden luontokuva onkin peilikuva

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Vuoden 2015 luontokuvaksi 18. lokakuuta valittu kainuulaisen ammattikuvaajan Antti Leinosen kuva emänsä perässä kävelevästä hirvenvasasta on paljastunut peilikuvaksi. Kuva on otettu kaksi vuotta sitten.

Kilpailun sääntöjen mukaan kilpailuun osallistuva kuva saa olla korkeintaan kaksi vuotta vanha. Lisäksi säännöt kieltävät kuvien kaikenlaisen manipuloinnin.

Leinonen ei ole menettämässä kuvakilpailun voittoa, vaikka kuvan kääntäminen onkin herättänyt keskustelua kuvamanipuloinnin rajoista.

Leinonen on Aamulehdessä kertonut ottaneensa kuvan Kuhmossa vuoden 2013 kesällä sekä rajanneensa sitä. Lisäksi hän on kertonut kääntäneensä kuvan peilikuvaksi.

"Minusta kuvan kääntäminen ei missään nimessä ole manipulointia. Käänsin kuvan, koska oikealle menevä liike näyttää joustavammalta", Antti Leinonen kertoo HS:lle.

Leinonen muistuttaa, että valokuvia finaalivaiheeseen valittaessa kilpailun järjestäjä sai tarkasteltavakseen kuvien originaalit eli alkuperäiskappaleet.

"Jos olisin pitänyt kuvan kääntämistä manipulointina, en tietenkään olisi sellaista tehnyt. Koskaan ei eteeni ole tullut tapausta, jossa tällainen katsottaisiin manipuloinniksi."

Nelihenkiseen kilpatuomaristoon kuulunut Olavi Kalkko sanoo HS:lle, että tuomarit eivät saaneet nähtäväkseen kuvien alkuperäiskappaleita.

"Ne menivät tekniseen tarkastukseen Suomen luonnonvalokuvaajille, ja tuomarit näkivät vain ehdokaskuvat ilman kuvaajatietoja. Tarkastuksessa jouduttiinkin joitakin kuvia hylkäämään juuri manipuloinnin takia", Kalkko toteaa.

Hänen mielestään kuvan kääntäminen ei selkeästi sodi luontokuvakilpailun sääntöjä vastaan.

"Hieman se tietysti on kaksipiippuinen juttu. Minusta se voidaan tehdä, sillä siinä ei puututa kuvan sisältöön, ja niin on tehty kautta aikojen."

"Tietysti tiukan dokumentaation ehtoja peilikuva ei ehkä täytä", Kalkko jatkaa.

Yhdistyksen järjestösihteeri Timo Saarinen sanoo Aamulehdessä, ettei hän tiennyt kuvan olevan peilikuva.

"Voi varmaan kysyä, onko kuvan kääntäminen manipulointia. Kuvasta ei kuitenkaan ole otettu mitään pois, eikä siihen ole lisätty mitään, Saarinen toteaa Aamulehdessä.

Suomen luonnonvalokuvaajat -yhdistyksen julkistaman kilpailun tämänvuotinen voittaja on nimeltään Äiti oota. "Herkkä siluetti vasasta emon perässä, niukat värit, rajaus ja jalkojen rytmi hipovat täydellisyyttä", tuomaristo kommentoi voittajakuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat