Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akava: Sairauskarenssi loukkaa perusoikeuksia

Sairauskuluja voi siirtyä Kelaan veronmaksajien maksettavaksi

Kotimaa
 

Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön Akavan mukaan hallituksen suunnittelema sairauskarenssi voi loukata sosiaalisia perusoikeuksia.

Perustuslain mukaan jokaiselle taataan oikeus perustoimentuloon sairauden aikana. Akavan mielestä hallitus on nyt heikentämässä tätä oikeutta.

Fakta

Puolet on tehnyt töitä sairaana

 Tilastokeskuksen työolotutkimukseen vastanneista palkansaajista kaikkiaan 62 prosenttia kertoi olleensa edellisen vuoden aikana pois töistä oman sairautensa takia.

 Joka toinen kertoi tehneensä töitä sairaana. Yleisintä se oli alle 35-vuotiailla naisilla, joista 61 prosenttia kertoi työskennelleensä sairaana edellisvuoden aikana.

 Sairaana työskentelyn yleisimmiksi syiksi vastaajat kertoivat töiden kasautumisen ja työtovereiden kuormittumisen.

Hallitus on esittänyt, että työntekijöiden ensimmäinen sairauspäivä muutetaan palkattomaksi. Seuraavalta kahdeksalta päivältä työntekijälle maksettaisiin 80 prosenttia palkasta.

Akavan lakimiehen Paula Ilveskiven mukaan voidaan katsoa, että työnantajan velvollisuus sairausajan palkanmaksuun toteuttaa perustuslaillista toimeksiantoa.

Hallituksen ajama karenssipäivä ja sairausajan palkanleikkaus heikentäisivät työntekijän toimeentuloa sairauden vuoksi.

Ilveskiven mukaan sen seurauksena voidaan joutua aikaistamaan Kelan maksamaa sairauspäivärahaa heti ensimmäiseen sairauspäivään.

Siten hallitus tulisi siirtäneeksi myös työnantajan sairauskulut suurelta osin veronmaksajien maksettaviksi.

Sairauskarenssi kohdistuisi Akavan mukaan etenkin nuoriin naisiin, jotka työskentelevät julkisella sektorilla, kuten opetusalalla sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Heiltä edellytetään läsnäoloa työpaikalla. Samalla he ovat työssään jatkuvasti alttiina esimerkiksi infektiotaudeille.

Sairaana työskentely on jo nyt yleistä. Akava huomauttaa, että sosiaali- ja terveysministeriön laskujen mukaan sairauspoissaoloista koituu vuosittain 3,4 miljardin euron kustannukset työpaikoille ja yhteiskunnalle. Saman verran kuluja tulee myös sairaana työskentelystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat