Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

2 500 aurausajoneuvoa valmiina tulevaan talveen

Helsinki varautuu lumentuloon jopa vapaaehtoisvoimin

Kotimaa
 
Päivän sää 26.10.
Päivän sää 26.10.
Päivän sää 26.10.2015

Millainen talvi on helpoin ajoteiden kunnossa pitämiseen? Maanteiden kunnossapidosta vastaava Liikennevirasto toivoo perinteistä pakkastalvea. Kaupungeille taas sopisi viime talven kaltainen vähäluminen keli.

"Viime talvena lämpötila vaihteli alvariinsa, ja se sahasi nollan molemmin puolin jopa useita kertoja vuorokauden sisällä. Jos tuleva talvi on samanlainen, se kyllä näkyy tienkäyttäjille teiden epätasaisuutena. Tienpitäjien ja -käyttäjien kannattaa toivoa pakkastalvea", kertoo hankinnan asiantuntija Heikki Lappalainen Liikennevirastosta.

Artikkeliin liittyvät

Aurausongelmat näkyvät varsinkin huonokuntoisimmilla maanteillä. Auraaminen vaikeutuu, kun tiessä on epätasaisuuksia, jotka keräävät lunta ja jäätä. Jatkossa näitä vaikeasti aurattavia teitä on yhä enemmän, sillä perusväylänpidon määrärahat eivät lisäänny asfaltointikustannusten kasvun tahtiin.

"Viime talvi oli kohtuullisen helppo, mutta pari talvea aiemmin töihin hälytettiin parikin kertaa päivässä", Destian Jouni Leino muistelee.

Liikennevirasto vastaa valtion maanteiden ja kevyen liikenteen väylien kunnossapidosta. Aurausurakat on jaettu seitsemälle urakoitsijalle. Näistä isoin on Destia.

"Jos kevyen liikenteen aurauskalusto lasketaan mukaan, maanteitä puhdistaa jopa 2 500 aurausajoneuvoa", Lappalainen laskee.

Helsingin rakennusvirastolle kelpaisi leuto vähäluminen talvi. Helsingillä, kuten monella muulla isolla kaupungilla, on jälleen edessään vaikea yhtälö.

Samaan aikaan kun talvikunnossapidon määrärahat ovat pysyneet entisellä tasolla, hoidettavien alueiden ja katujen määrä on lisääntynyt.

"Talvihoito vie meidän budjetistamme noin 40 prosenttia. Hoitaminen on haastavaa, sillä uudemmissa kaavoissa vaaditaan kannettavaksi jokainen alueelle tippunut lumihiutale pois", sanoo ylläpitotoimiston toimistopäällikkö Pekka Isoniemi.

Rakennusvirasto kehittääkin jatkuvasti kustannustehokkaampia tapoja talvikunnossapitoon. Virasto on varautunut talveen muun muassa noin 200 erilaisella liikennejärjestelyllä, kuten huputetuilla liikennemerkeillä ja siirtokehotuksilla.

"Nyt olemme pyrkineet siirtämään asuntokaduilla pysäköintiä jalkakäytävän vastakkaiselle puolelle. Näin saamme aurattua myös jalkakäytävän, ettei koululaisten tarvitse kävellä ajotiellä vuoden pimeimpänä aikana", Isoniemi sanoo.

Muun muassa Helsingin Lauttasaaressa on tällainen järjestely.

Virasto pyrkii myös lisäämään vapaaehtoistyötä. Talvella Helsingin polkupyöräilijät ry:n vapaaehtoiset vahtivat tiettyjä polkupyöräreittejä.

"Kyseisillä reiteillä on reittipohjainen lumenpoisto normaalin aluepohjaisen sijaan. Näin koko reitti on nopeammin ajokunnossa", Isoniemi sanoo.

Myös muissa kaupungeissa pyritään kustannustehokkuuteen. Turussa on hankittu uutta aurausvälineistöä.

"Muutamissa yksiköissä on sivuaurat. Katsomme, miten ne soveltuvat kaupunkiympäristöön. Niillä saamme melkein tuplattua aurausleveyden, mutta leveys on tietenkin myös rajoittava tekijä pienemmillä kaduilla", kertoo tuotantojohtaja Mikko Kunttu Turun seudun kuntatekniikasta.

Sami Kilpiö
Pahimpien lumisateiden aikana aurausauton kuljettaja hälytetään töihin jopa kahdesti vuorokaudessa, kertoo Destian kuorma-autonkuljettaja Jouni Leino.
Pahimpien lumisateiden aikana aurausauton kuljettaja hälytetään töihin jopa kahdesti vuorokaudessa, kertoo Destian kuorma-autonkuljettaja Jouni Leino.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat