Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaispaine johti mitoituksiin

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

2000
Etelä-Suomen lääninhallitus määritteli vanhusten laitoshoidon vähimmäistason. Ratkaisu oli vastaus kolmen sisaruksen hallintokanteluun äitinsä hoitopaikasta hämeenlinnalaisessa vanhainkodissa. Sen mukaan laitoksessa tulee olla vähintään 0,55–0,6 hoitotyöntekijää asukasta kohden, lääninhallitus sanoi. Luku oli tuolloin valtakunnallinen keskiarvo.

 

2001
Kunnat alkoivat lisätä henkilökunnan määrää. Ensimmäinen Kuntaliiton ja sosiaali- ja terveysministeriön laatusuositus vanhustenhuoltoon. Sen syntymistä vauhditti Etelä-Suomen lääninhallituksen päätöksestä alkanut julkinen keskustelu, jonka mukaan vanhustenhoidon tila on osittain hälyttävän huono. Keskustelua siivitti syksyllä 2000 HS:n kirjoitussarja, joka perustui lähes 150 ihmisen lähettämiin kokemuksiin.

 

2008
Toinen ikäihmisten palvelujen laatusuositus määritteli henkilökuntamitoituksen vähimmäismääräksi 0,5–0,6 ja hyväksi mitoitukseksi 0,7–0,8 työntekijää asiakasta kohti vuorokaudessa.

 

2013
Laatusuositus uudistettiin. Sen mukaan henkilöstön ehdoton vähimmäismäärä tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa on 0,50 ja terveyskeskusten vuodeosastojen pitkäaikaishoidossa 0,60–0,70 hoitotyöntekijää asiakasta kohden.

 

2014
Minimimitoitusta 0,5 yritettiin lakiin mutta se ei edennyt. Joka viides hoitopaikka alitti mitoituksen 0,5, osoitti THL:n ja Valviran valvontaohjelma vuodelta 2013.

 

2015
Hallitus haluaa laskea mitoituksen 0,4–0,5:een tehostetussa palveluasumisessa. Vanhainkotien ja terveyskeskusten vuodeosastojen mitoitus säilyisi ennallaan.

 

Koonnut: Päivi Repo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat