Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettajat opettelevat nyt koodaamaan

Ensi syksynä ohjelmointi tulee alakouluihin

Kotimaa
 
Kuuden viikon verkkokurssillaan opettajat ovat koodanneet piirroksia.
Kuuden viikon verkkokurssillaan opettajat ovat koodanneet piirroksia.

Peruskouluissa aloitetaan koodaamisen eli ohjelmoinnin opetus ensi vuoden syksyllä. Tänä syksynä yli 2 000 luokan- ja aineenopettajaa opettelee koodaamaan. Aalto-yliopiston ja It-kouluttajat ry:n järjestämällä verkkokurssilla etsitään vastauksia siihen, miten koodausta pitäisi opettaa. Koodaaminen ei ole oma oppiaine, vaan sitä opetetaan toisten aineiden ohella.

"Hirveän monelle opettajalle on syntynyt kurssin alettua oivallus, ettei koodaaminen olekaan vaikeaa. He näkevät heti, että käytettävä ohjelmointiväline on juuri sellainen, joka toimii koulussa ja josta oppilaat innostuvat", kertoo MOOC-kurssin koordinaattori, median laitoksen tutkija Tarmo Toikkanen.

Fakta

Koodaus leviää vähitellen

 Syksyllä 2016 peruskouluissa otetaan käyttöön uusi opetussuunnitelma, joka sisältää ohjelmointia.

 Koodaamista aletaan ensin harjoitella alakoulun luokilla 1–6.

 Luokat 7–9 siirtyvät ohjelmoinnin pariin syksystä 2017 alkaen vuosi kerrallaan, kunnes vuonna 2019 ohjelmointia opetetaan luokilla 1–9.

 Eri-ikäisillä lapsilla on eritasoiset ohjelmointitavoitteet. Alaluokilla opetellaan antamaan niin sanottuja yksikäsitteisiä komentoja. Luokilla 3–6 perehdytään visuaaliseen ohjelmointiympäristöön, ja viimeisinä peruskouluvuosinaan oppilaat perehtyvät johonkin ohjelmointikieleen.

 Ohjelmoinnin opetusvastuu on alakouluissa luokanopettajilla ja yläkouluissa pääasiassa matematiikanopettajilla.

Osa opettajista on kurssilla asenteenmuutoksen edessä, sillä he ovat kenties tutustuneet koodaamiseen esimerkiksi 1980-luvulla.

"Välineet olivat silloin aivan erilaisia. Nykyään koodaaminen on kissahahmojen siirtelemistä tabletin ruudulla tai koodilohkojen laittamista peräkanaa. Lukutaidoton pieni lapsikin pystyy tekemään näitä asioita sujuvasti", Toikkanen muistuttaa.

Kuuden viikon kurssin aikana koodaamista opiskellaan hyvin käytännönläheisesti. Kurssi on jakautunut kolmeen tasoon esikouluikäisistä peruskoulun viimeisiin luokkiin. Osa opettajista joutuu pohtimaan ensimmäisenä viikkotehtävänään sitä, miten koodaamista opetetaan ilman tietotekniikkaa.

"Opettajien on hyvä ymmärtää, että ohjelmointia voi opettaa myös ilman sähköä ja laitteita", Toikkanen kertoo.

Osa opettajista on ohjelmoinut ensimmäisenä tehtävänään piirroksen. Osa on koodannut lippuja, osa innostunut niin paljon, että on koodannut esimerkiksi Muumitalon.

Kaarinalaisessa Kotimäen koulussa työskentelevä Marika Karonen koodasi lippuja ja molekyylin.

"Kurssilla on selkeät ohjeet, joten tästä on helppo innostua. Olemme nyt pohtineet, miten koodaamista voi tuoda matematiikan opetukseen", kertoo matematiikanopettajana toimiva Karonen.

Hänen koulussaan viisi opettajaa osallistuu kurssille.

"Onneksi meillä yläkoulun aineenopettajilla on vielä pari vuotta aikaa miettiä keinoja. Käytämme kurssilla Racket-ohjelmointikieltä, joka sopii hyvin matematiikan opetukseen. Oppilaan pitää osata laskujärjestys, jotta hän saa ohjelman tuottamaan tietoja", Karonen sanoo.

Opettajat joutuvat pohtimaan kurssin aikana sitä, miten välineitä ja toimintatapoja käytetään eri-ikäisten lasten oppimisessa. Kurssin tavoitteena on oppia ymmärtämään, miten tietotekniikkaa voi itse käskyttää eri tehtävien suorittamiseen.

Tutkija Tarmo Toikkanen uskookin, että pedagogisen näkökulman selkeytyminen on jopa tärkeämpää kuin tietyn ohjelmointikielen oppiminen.

"Opettajien on ideoitava, miten ohjelmointia voi hyödyttää vaikkapa musiikin tai historian tunneilla. Esimerkiksi sen sijaan, että oppilas pänttää oppikirjasta hunnisodista, hän sijoittaa karttapohjalle hunniarmeijat ja kirjoittaa koodin, joka tekee kartasta animaation", Toikkanen kertoo.

Kurssilla kerätään kokemuksia ja ideoita opetusmateriaalipankkiin. Sen lisäksi opettajille on jatkossa tarjolla koodausopas sekä malliluentoja.

"Jos opettajilla ei ole valmiita opetusmateriaaleja, niitä voi hakea pankista ja tehdä materiaalien pohjalta oman suunnitelmansa", Karonen kertoo.

Koodauskurssi on tarkoitus järjestää kevätkaudella uudestaan.

Toni Lehtinen HS
Kaarina

Vesa-Matti Väärä
Marika Karonen opettaa tekstinkäsittelyä seiskaluokkalaiselle Olivia Mäkelälle.
Marika Karonen opettaa tekstinkäsittelyä seiskaluokkalaiselle Olivia Mäkelälle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat