Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Kotouttaminen ei ole kuntien hallinnassa

Kielitaidon puute vaikeuttaa maahanmuuttajien työllistymistä

Kotimaa
 
Terhi Liimu HS
Helsingin aikuisopiston suomen kielen ryhmä harjoitteli kieltä opettaja Anitta Laineen johdolla.
Helsingin aikuisopiston suomen kielen ryhmä harjoitteli kieltä opettaja Anitta Laineen johdolla. Kuva: Terhi Liimu HS

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden työllistäminen on osoittautunut vaikeaksi. Suomessa on päivitelty varsinkin somalialaisten heikkoa työllistymistä.

Siirtolaisinstituutin vieraileva tutkija Ismo Söderling kehottaa Suomea ottamaan mallia Ruotsista, jossa on jo jossain määrin tehty eräänlaista etnistä profilointia. Kun esimerkiksi syyrialaiset tunnetaan kovina yrittäjinä, heidän yrittäjyyttään kannattaa tukea.

Artikkeliin liittyvät

Söderling pitää nykyistä kotoutumista epäonnistuneena, sillä nykyinen käytäntö ja lainsäädäntö eivät pysy kehityksen perässä.

"Homma ei ole kuntien hallinnassa", hän sanoo.

Söderling ehdottaa yhtenä vaihtoehtona, että suuriin kaupunkeihin perustettaisiin suuria alueellisia kotouttamiskeskuksia.

"Sieltä alkaa kotouttamisen putki heti: tapojen ja lakien opettaminen, koulutus, kirjallisuuden ja kielen opiskelu. Sinne voidaan keskittää tulkkaus ja lupa- sekä sosiaaliviranomaisten palvelut."

Akuuttiin ongelmaan Söderlingin ehdottamista kotouttamiskeskuksista ei olisi apua, sillä prosessi vaatisi muutoksia lainsäädäntöön.

Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste oli Irakissa syntyneiden 18–64-vuotiaiden keskuudessa 58 prosenttia vuonna 2012. Somaliassa syntyneiden ja Afganistanissa syntyneiden työttömyysaste oli 51 prosenttia. Muut tulevat kaukana perässä.

Kaikista Suomeen tulevista maahanmuuttajista puolet on perinteisesti tutkinto-opiskelijoita. Suuren ryhmän muodostavat myös työperäiset maahanmuuttajat ja heidän perheensä.

Perinteisesti pakolaisten osuus tulijajoukosta on ollut noin kymmenen prosenttia, tänä vuonna paljon enemmän.

Pakolaiset työllistyvät huonosti, koska he pakenevat sotaa, ja sota on vienyt heiltä mahdollisuuden kouluttautua. Varsinkin Somaliasta tulevilla kotimaa on sekaisin, eivätkä koulut toimi.

Vuonna 2011 vain kymmenellä prosentilla Somaliasta tulleilla oli keskiasteen koulutus tai korkeakoulutus. Koulutustaso oli kaikista kansalaisuuksista heikoin. Irakilaisilla vastaava koulutus oli 20 prosentilla.

Nyt Suomeen tulevissa irakilaisissa näyttää olevan eri ammattien taitajia, myös korkeasti koulutettuja. Tosin on mahdollista, että tulijoilla on myös väärennettyjä tutkintotodistuksia. Euroopan muuttoliikeverkoston raportin mukaan korkeasti koulutettuja tulee kolmansista maista Suomeen varsin vähän.

Työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman sanoo, että vuoden 2011 tilastossa irakilaisten ja somalialaisten korkea työttömyysaste selittyy myös sillä, että sitä edeltävinä vuosina näistä maista tuli erittäin paljon väkeä Suomeen. Työllisyys paranee maassaoloajan pidetessä.

Stenman muistuttaa, että Somaliaan on kohdistunut 1990-luvulta asti kielteisiä asenteita.

"Silloin Suomeen tuli korkeakoulutettuja, mutta hekään eivät päässeet työelämään."

Työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisyksiköllä ei ole poppakonsteja tulijoiden työllistämiseksi. Stenmanin mukaan ensimmäinen tehtävä on kartoittaa myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden osaaminen ja koulutus.

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan maahanmuuttajaoppilaiden osaaminen peruskoulun jälkeen jää paljon huonommaksi kuin kantaväestöllä. Suomessa ero kantaväestöön verrattuna on suurempi kuin muissa Pohjoismaissa ja läntisissä maissa.

Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan kotouttamissuunnitelmilla on kohtuullisen pienin kustannuksin parannettu maahanmuuttajien asemaa.

Stenmanin mukaan työkokeilupaikkojen lisääminen ja oppisopimuskoulutuksen hyödyntäminen voisivat olla hyviä keinoja saada tulijoita työelämään. Ulkomaalaistaustaisten työllistyneiden määrä on kasvanut eniten siivousalalla.

Suomen kielen taidon puute kuitenkin vaikeuttaa työllistymistä, vaikka monessa työpaikassa kieli onkin englanti.

"Pitäisi hakea malleja, joilla voidaan saada tietty peruskielitaito. Yhdistetään kielikoulutus ja ammatillinen koulutus eli kosketus työelämään", Stenman pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat