Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OAJ aloittaisi kotouttamisen jo vastaanottokeskuksissa

Kotimaa
 
Terhi Liimu / HS
Helsingin aikuisopiston suomen kielen ryhmä harjoitteli kieltä opettaja Anitta Laineen johdolla.
Helsingin aikuisopiston suomen kielen ryhmä harjoitteli kieltä opettaja Anitta Laineen johdolla. Kuva: Terhi Liimu / HS

Opetusalan ammattijärjestö OAJ perää vauhtia kotouttamisen käynnistykseen ja haluaa hyödyntää siinä ammatillisia oppilaitoksia, joissa etenkin aikuisten opettajia on työttöminä.

OAJ:n mukaan aikuisten maahanmuuttajien koulutus tulisi aloittaa jo vastaanottokeskuksissa, mikä nopeuttaisi heidän kotoutumistaan ja työllistymistään. Nykyisin maahanmuuttaja joutuu jonottamaan kotouttamiskoulutusta jopa kahdeksan kuukautta.

”Urakka onnistuu, kun otetaan oppilaitokset tuottamaan kotouttamiskoulutusta. Samalla kohennetaan koulutuksen laatua”, toteaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.

OAJ julkisti maanantaina Kotoutumiskompassin, johon on koottu järjestön ehdotukset maahanmuuttajien koulutukseen ja työelämään pääsyn varmistamiseksi. Kaikkiaan oppaassa on yhdeksän kohtaa.

Maahanmuuttajien kotouttamiskoulutusta järjestetään nyt ely-keskusten kilpailuttamana ostopalveluna. Kilpailuttaminen muutaman vuoden välein on järjestön mukaan heikentänyt laatua, kun kirjavat reppufirmat ovat liikkeelle. Esimerkiksi opettajien ammattitaito ei ole aina ratkaiseva tekijä, vaan hinta.

Kotouttamiskoulutus pitää ottaa osaksi valmentavaa ammatillista koulutusta, järjestö vaatii. Se merkitsisi kotouttamisen siirtoa työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) opetus- ja kulttuuriministeriöön (OKM).

Nythän työvoimapoliittinen koulutus on siirtymässä OKM:ään, mutta kotouttamiskoulutuksen on määrä jäädä TEM:n harteille. Tosin viime vuoden lopussa ehdotettiin, että aikuisten maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon opetus pitäisi siirtää OKM:ään.

Jos kotouttamiskoulutus olisi osa ammattikoulun valmentavaa koulutusta, maahanmuuttaja voisi samalla jo suorittaa kursseja ja päästä siten nopeammin töihin, OAJ uumoilee ja kertoo näin meneteltävän esimerkiksi Kanadassa.

Luukkainen muistuttaa, että aikuiskoulutuksen opettajista on työttömänä lähes neljännes. Lisäkoulutuksen jälkeen työttömät ja työttömyysuhan alaiset opettajat voisivat Luukkaisen mukaan toimia heti maahanmuuttajien opettajina ja opinto-ohjaajina. Myös kansanopistoja voitaisiin hyödyntää kotouttamiskoulutuksessa entistä enemmän, Luukkainen ehdottaa.

Maahanmuuttajalapsille ja -nuorille OAJ vaatii oikeutta saada peruskouluun valmentavaa koulutusta, jota kunnilla ei ole nyt velvollisuutta järjestää. Nykyisin valmistavaa opetusta saa alle 3 000 lasta vuodessa.

Etenkin kielitaidottomille valmistava opetus on tärkeää, OAJ painottaa, ja sitä pitäisi saada pidemmän aikaa kuin vuoden verran.

Suomi tai ruotsi toisena kielenä -koulutusta tulisi OAJ:n mukaan olla saatavilla aina varhaiskasvatuksesta toisen asteen eli lukion tai ammattikoulun päättymiseen asti.

Maahanmuuttajien omaa äidinkieltä opetetaan Suomessa opettajien järjestön mukaan liian vähän. Vain viidesosa koulutuksen järjestäjistä tarjosi sitä syksyllä 2013. Tarjolla oli 54 kieltä, joista venäjää, somalia, arabiaa ja albaniaa opetettiin eniten.

”Koulutus on parasta kotouttamispolitiikkaa”, OAJ sanoo ja vaatii valtiolta siihen myös riittävää rahoitusta.

Esimerkiksi perusopetuksen valmistava opetus maksaa oppilasta kohti 14 000–15 000 euroa vuodessa, samoin varhaiskasvatus.

Kotouttamiskoulutuksen hinta on 6 000–8 800 euroa ja luku- ja kirjoitustaidon opetuksen noin 6 500 euroa vuodessa henkilöä kohden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat