Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi käytäntö: Huumaavat lääkkeet pitää määrätä jatkossa sähköisesti

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fentanyyliä sisältäviä Durogesic- kipulaastaripaketti on voimakas kipu- ja anestesialääke, jota käytetään laastareina ja suonensisäisesti.
Fentanyyliä sisältäviä Durogesic- kipulaastaripaketti on voimakas kipu- ja anestesialääke, jota käytetään laastareina ja suonensisäisesti. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sähköinen lääkemääräys eli niin sanottu e-resepti laajenee marraskuun alussa. Sen piiriin tulevat myös niin kutsutut pkv-lääkkeet ja huumausaineiksi luokitellut lääkkeet.

Kirjainyhdistelmä pkv tarkoittaa pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Niiden joukossa on muun muassa unilääkkeitä ja rauhoittavia lääkkeitä. Huumausaineiksi taas luokitellaan esimerkiksi voimakkaita kipulääkkeitä.

Molempien ryhmien lääkkeitä käytetään myös huumaantumiseen. Niistä riippuvaisiksi tulleita ihmisiä on kulkenut lääkäriltä toiselle hakemassa reseptejä, ja siksi moni terveydenhuollon piste on rajoittanut näiden lääkkeiden määräämistä.

Väärinkäyttö on yksi syy siihen, että sähköiselle reseptille ei ole paperista vaihtoehtoa lokakuun jälkeen. Muita lääkkeitä voi määrätä paperisilla resepteillä, puhelimitse tai telefaxilla vielä ensi vuonna, jos kyseessä on pieni toimipiste tai yksityinen ammatinharjoittaja, joka ei määrää paljon lääkkeitä.

Valtaosa terveydenhuollon toimipisteistä on siirtynyt sähköiseen lääkemääräykseen. Niitä on jo yli 90 prosenttia kirjoitetuista lääkemääräyksistä.

Lääkkeen saajalla on oikeus kieltää luovuttamasta tietoja lääkkeistä, joita hänelle on määrätty. Kielto ei kuitenkaan koske pkv-lääkkeitä tai huumausaineiksi luokiteltuja lääkkeitä, vaan niitä määräävä lääkäri näkee tiedot kaikista potilaalle määrätyistä lääkkeistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat