Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

45 vuotta ohitusleikkauksia

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Ensimmäisen sydämen sepelvaltimon ohitusleikkauksen Suomessa teki professori Pekka T. Harjola syksyllä 1970, kolme vuotta sen jälkeen kun leikkaukset oli aloitettu Yhdysvalloissa.

”Ne kohtasivat kovaa vastarintaa”, Harjola kertoo.

”Pääsin alkuun vasta kun vastaanotolleni tuli nainen, jonka sepelvaltimotauti oli niin paha, että hän ei pystynyt pukeutumaan ottamatta nitroa.”

Häntä kohdeltiin yksityispotilaana mutta ilmaiseksi.

Vastustus jatkui, kunnes ”tavallaan todettiin, että hoito toimii”, hän sanoo. Harjola oli mukana eurooppalaisessa tutkimuksessa, jossa havaittiin, että leikatut potilaat jäivät henkiin mutta ilman leikkausta hoidetuista osa kuoli. Hänelle annettiin lupa ottaa yksi yksityispotilas kuukaudessa.

Harjola kertoo kyllästyneensä vastarintaan. Hän siirtyi Mehiläiseen, jossa ohitusleikkaukset jatkuivat vielä hänen eläkkeelle jäämisensä jälkeenkin.

Ohitusleikkauksia ei tehdä enää yksityissairaaloissa, ja yliopistosairaaloissakin niiden määrä alkoi vähentyä pallolaajennusten myötä.

Nyt suuntaus on kohti vähemmän kajoavia leikkauksia. Siinä robotti on apuna.

”On Harjolan ansiota, että Suomi lähti varhain sydänkirurgiaan”, sanoo Hyksin vs. toimialajohtaja Antti Vento, itsekin sydänkirurgi.

”Olemme Euroopan huippua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat