Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija ehdotti, että Suomessa kellot lukittaisiin Keski-Euroopan aikaan – laki ja EU estävät muutokset

Kotimaa
 
Vaihtaisimmeko aikavyöhykettä?
Vaihtaisimmeko aikavyöhykettä?
Syksyllä ja talvella suomalaiset aloittavat päivänsä pimeydessä. Enemmän valkeutta aamuun saisimme, jos siirtyisimme Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen eli kääntäisimme pysyvästi kelloja tunnin taaksepäin. Mutta kaipaako kansa lisää valoa aamuihinsa? Toimittaja: Mikko Puttonen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala, grafiikka: Boris Stefanov

Kesäajasta luopuminen ja aikavyöhykkeen vaihtaminen olisivat vaikeita toteuttaa, toteaa liikenne- ja viestintäministeriön hallitusneuvos Hannu Pennanen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen ehdotti maanantain Helsingin Sanomissa, että Suomen pitäisi siirtyä Keski-Euroopan kanssa samaan aikavyöhykkeeseen ja luopua kesäajasta. Tällä olisi Partosen mukaan huomattavia terveydellisiä vaikutuksia, ja se lisäisi suomalaisten hyvinvointia.

Kesäaikaan on Suomessa siirrytty vuodesta 1981 lähtien. Nykyään se perustuu EU-direktiiviin, josta jäsenvaltiot eivät voi Pennasen mukaan luopua.

”Tietääkseni yksikään jäsenvaltio ei ole saanut siitä poikkeusta. Direktiivi pitäisi poistaa tai sitä pitäisi muuttaa, jotta Suomi voisi luopua kesäaikaan siirtymisestä. Direktiivimuutos vaatisi jäsenvaltioilta ainakin määräenemmistöpäätöksen. Sellaisesta ei ole vakavasti lähiaikoina keskusteltukaan”, Pennanen toteaa.

Aikavyöhyke puolestaan määräytyy Suomen maantieteellisen sijainnin mukaan. Aikavyöhykkeet jaettiin Washingtonissa pidetyssä kokouksessa jo vuonna 1884. Suomi siirtyi käyttämään kansainvälistä aikavyöhykeaikaa toukokuussa 1921.

Pennasen mukaan aikavyöhykkeen vaihtaminen vaatisi ainakin lainsäädännön muuttamista.

”Epäilen vahvasti, onko se poliittisesti mahdollista. Siihen voi liittyä myös erilaisia kansainvälisiä sitoumuksia, joita pitäisi selvittää. Asia ei missään nimessä ole yksiselitteinen ja selkeä”, hän toteaa.

Aikavyöhykkeen muuttaminen on ollut esillä aika ajoin myös muissa maissa. Esimerkiksi vuonna 2013 Espanjassa esitettiin paluuta maan alkuperäiseen aikavyöhykkeeseen. Vuonna 1942 maan diktaattori Francisco Franco siirsi maan Keski-Euroopan aikaan.

Pohjois-Korea ilmoitti puolestaan elokuussa, että se muodostaa oman aikavyöhykkeensä. Maan kelloja siirrettiin elokuussa puoli tuntia taaksepäin.

Professori Partosen ehdotuksiin Pennanen ei halua ottaa kantaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että niin kesäaikaan siirtymisestä kuin aikavyöhykkeestämme on Suomelle hyötyjäkin. Esimerkiksi aamulennot Keski-Eurooppaan on helppo ajoittaa niin, että suomalaiset ehtivät EU-kokouksiin.

Pennasen mukaan kesäajasta on tehty paljon tutkimuksia puolesta ja vastaan.

”Ei ole todettu, että siitä olisi yksinomaan hyötyä tai haittaa. Partonen varmasti tuntee terveydelliset vaikutukset paremmin, mutta esimerkiksi Suomessa kesäaika vähentää hirvikolareita, kun keväällä on valoisaa pidempään illalla. Tällaisetkin asiat pitää ottaa huomioon.”

Pennanen kuitenkin uskoo, että jossain vaiheessa kesäaikaa mietitään EU:ssa uudestaan.

”Sen poistaminen voi tulla esille jossakin vaiheessa, koska yhteiskunta on muuttunut ja terveydellisiä vaikutuksia varmaan arvioidaan tarvittaessa uudelleen.”

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat