Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Moni on unohtanut, miltä puhdas tuoksuu” – hajusteita ei pidä käyttää liikaa

Kotimaa
 
Ulla-Maija Lähteenmäki
Runsas hajuveden käyttäminen on terveysriski.
Runsas hajuveden käyttäminen on terveysriski. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Päänsärkyä hajuvedestä, hengenahdistusta vartalovoiteen tuoksusta ja pahoinvointia hienhajusta. Tuoksuyliherkkyys voi pahimmillaan johtaa jopa sosiaaliseen eristäytymiseen.

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että hajusteita pitäisi käyttää maltillisesti. Suomalaisista 10–40 prosenttia saa niistä epämiellyttäviä oireita.

Maltillinen käyttö ei ole kovin helppoa, kun uusia tuoksutuotteita tulee jatkuvasti. Hajustetut nenäliinat, terveyssiteet ja huuhteluaineet ovat jo tuttuja, ja nyt myös roskapussinsa voi ostaa tuoksuvana.

Allergia- ja astmaliiton mielestä nämä tuotteet eivät palvele kenenkään tarpeita.

”En ymmärrä niiden merkitystä. Eniten tuoksuilla pyritään tietysti lisäämään myyntiä – innostetaan ostamaan enemmän samaan tapaan kuin tuoreen pullan tai leivän tuoksulla”, sanoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Esimerkiksi terveyssiteeseen lisätyt hajusteet ovat erityisen kyseenalaisia, koska ne voivat pidentää siteen vaihtoväliä.

Tuoksuyliherkkyys on eniten keski-ikäisten naisten vaiva, mutta siitä kärsivät myös miehet ja lapset. Naiset käyttävät nuoresta asti kaikenlaista tuoksuvaa: voiteita ja suihkeita, hiusvaahtoja ja kynsilakkoja. Puhkeaako yliherkkyys voimakkaan altistuksen seurauksena?

”Ei todennäköisesti. Yliherkillä on kyllä enemmän allergista taustaa, mutta itse syntymekanismista kiistellään. Jos siihen päästäisiin käsiksi, saataisiin kenties myös parempia lääkkeitä”, toteaa Vuorenmaa.

Nykyisellään paras hoito on välttää hajuja. Tuoksuvien tuotteiden lisäksi oireita tyypillisesti aiheuttavat hiki, painomuste, tupakan haju ja homeen haju.

Allergia- ja astmaliitto kehottaa kaikkia kokeilemaan tuoksuttomuutta ainakin päivän.

”Tuoksujen cocktail on usein vahva, kun tuoksuja on iholla, vaatteissa, hiuksissa, sisustuksessa ja huoneilmassa. Moni on unohtanut kokonaan, miltä puhdas tuoksuu”, Vuorenmaa suree.

Teini-ikäisten tyttöjen viimeisin tuoksuvillitys ovat vartalotuoksut, suihkutettavat bodymistit.

”Kun tähän myöhemmin lisätään kaikki muu tuoksuva kosmetiikka, hajuaisti on lujilla.”

Jos ei kykene viettämään kokonaan tuoksutonta päivää, yhdenkin hajustetun tuotteen korvaaminen hajusteettomalla voi olla alku. Mutta mistä tietää, milloin tuoksuu liikaa?

”Sitä onkin vaikea tietää, kun hajuaisti tottuu ja ihminen laittaa tuoksua aina vain enemmän. Perussääntönä voi pitää, että yksi suihkaus ja vain yhteen kohtaan riittää”, Vuorenmaa tiivistää.

Allergia- ja astmaliitto viettää tällä viikolla Tuoksutonta viikkoa. Toista kertaa järjestettävään kampanjaan osallistuvat nyt myös pohjoismaiset sisarjärjestöt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat