Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huumaavia lääkkeitä hoitajien taskuihin – Valvira löysi lääkityksistä paljon puutteita

Kotimaa
 
Seppo Solmela
Sosiaali- ja terveydenhuollossa havaittiin Valviran tarkastuksessa ongelmia lääkkeiden käytössä.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa havaittiin Valviran tarkastuksessa ongelmia lääkkeiden käytössä. Kuva: Seppo Solmela

Lääkehoitoon liittyy paljon epäselvää, totesivat sosiaali- ja terveydenhuoltoa valvoneet aluehallintovirastot (avit) ja Valvira tuoreessa puolivuotisraportissaan.

Niiden perusteella ei voi kuitenkaan päätellä, että hoidossa olisi laadullisia ongelmia, raportti muistuttaa. Suurimmaksi osaksi sosiaali- ja terveydenhuolto toimii hyvin ja ihmiset ovat tyytyväisiä siihen, mutta kenttä on laaja.

Lääkityksistä tulee valvojille paljon kysymyksiä, ja sen toteutuksessa on paljon puutteita. Lääkkeitä ei esimerkiksi säilytetä ja hävitetä niin kuin pitäisi. Lääkehoidossakin on puutteita: lupia ja suunnitelmia puuttuu eikä vastuulääkäreitä ole aina nimetty.

Valvojat havaitsivat, että lääkkeitä jaettaessa sattuu toistuvasti tilanteita, joissa potilaat ovat saaneet toisille tarkoitettuja lääkkeitä.

Yhden ihmisen vanhoja reseptilääkkeitä on myös saatettu antaa muille. Esimerkiksi palvelukodissa henkilökunta antoi yhdeltä asukkaalta jääneitä voimakkaita lääkkeitä toiselle asukkaalle ilman, että lääkäri olisi todennut lääkkeet tarpeellisiksi.

Puutteita löytyi myös lääkkeiden säilytykseen ja palauttamiseen liittyvästä kirjanpidosta. Omavalvonta ei ole ollut aina riittävää, Valvira toteaa.

Potilaita on valittanut Valviraan siitä, ettei heidän kipujaan ole hoidettu tarpeeksi. Valvira on havainnut, että valittaja on usein ollut lääkkeitä kauan käyttänyt ihminen, joka on tottunut lääkkeisiin ja annokset ovat nousseet suuriksi. Kantelu on usein kohdistunut lääkäriin, joka on yrittänyt katkaista riippuvuutta, Valvira huomauttaa.

Se on myös saanut useita ilmoituksia hoitajista, jotka ovat ottaneet huumausaineiksi luokiteltujen lääkkeiden loppuja omaan käyttöönsä. Tätä on tapahtunut niin sosiaalihuollossa kuin terveydenhuollossakin.

Valvojat löysivät puutteita myös ensihoidosta eli käytännössä ambulansseista. Valvira ja avit ovat selvittäneet useita tapauksia, joissa ambulanssi on kieltäytynyt viemästä hoitoon ihmisiä, jotka olisi pitänyt viedä.

”On herännyt epäily siitä, että kynnys kuljettamiseen saattaa olla liian korkea”, raportti toteaa.

Valvira antoi ohjeet ensihoidosta kaksi vuotta sitten. Koska virhearviointeja nousee jatkuvasti esiin, virasto aikoo jatkaa opastusta tänä syksynä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat