Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aktivistit julkaisivat salaa kuvattuja videoita teurastamoilta: eläimiä hakataan kepeillä ja laatikoilla

Kotimaa
 
Oikeutta eläimille -yhdistys
Teurastamon työntekijä tainnuttaa lampaan.
Teurastamon työntekijä tainnuttaa lampaan. Kuva: Oikeutta eläimille -yhdistys

Eläinaktivistit julkaisivat maanantaina salaa kuvattua videomateriaalia suomalaisteurastamoilta.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan neljällä eri kokoisella teurastamolla kuvatuilla videoilla esiintyy eläimiin kohdistuvaa voimakasta ja tarpeetonta väkivaltaa. Sikoja, nautoja ja lampaita hakataan kepeillä, putkilla ja laatikoilla ja piiskataan toistuvasti sähköpiiskalla.

Myös eläinten tainnutukset epäonnistuvat toisinaan, jolloin eläimet reagoivat, kun niitä viilletään veitsellä. Aiheesta kertoi ensimmäisenä Ylen MOT-ohjelma.

Salakuvatuilla videoilla haluttiin tuoda esiin ihmisten ja eläinten väkivaltainen suhde, kertoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

”Yksi keskeinen motivaatio on herättää keskustelua siitä, tulisiko meidän kohdella eläimiä jotenkin muuten kuin liukuhihnatuotteina. Tämä tietysti edellyttää lihan syönnin vähentämistä ja ihmisen ja eläimen suhteen uudelleen arviointia.”

Muurimaan mukaan yksi suurimmista epäkohdista on eläinten jatkuva pahoinpitely, kuten lampaiden hakkaaminen laatikoilla.

”Tämä on seurausta siitä, että työ on teurastamoissa on aika kiireistä. Eläimet on saatava hengiltä aika nopeasti, jotta tuotanto toimii niin kuin tuotannon kuuluu”, hän arvioi.

Muurimaan mukaan yksittäiset aktivistit ovat kuvanneet materiaalin kahden viimeisen vuoden kuluessa, ja tuoreimmat kuvat ovat tältä syksyltä. Yhdistys toimii materiaalin julkaisijana.

Videoilla näkyy eläimiin kohdistuvaa tarpeetonta väkivaltaa ja myös lain rikkomista, arvioivat HS:n haastattelemat asiantuntijat.

Silmään pistävät sähköpiiskan tarpeeton ja asiaton käyttö, eläinten ymmärtämätön kohtelu sekä epäonnistuneet tainnutukset, sanoo eläinlääkäri, eläinten hyvinvointiin perehtynyt dosentti Laura Hänninen Helsingin yliopistosta.

”En pysty esimerkiksi ymmärtämään, miksi lampaita mätkitään päähän muovilaatikoilla”, HS:n pyynnöstä Oikeutta eläimille -yhdistyksen videon katsonut Hänninen sanoo.

Hänen mielestään kuvat ovat yllättäviä ja hämmentäviä, sillä tällaista materiaalia on tottunut näkemään ulkomaisista teurastamoista.

”Meillä on ymmärtääkseni myös paljon hyviä teurastamoita, joissa asiat hoituvat hyvin. On suututtavaa, että Suomessakin löytyy asiatonta toimintaa. Toivon, että elinkeino puuttuu tähän välittömästi.”

Eläinsuojelua lopetuksen yhteydessä säätelee EU:n asetus. Se määrittelee yksityiskohtaisesti, miten eläimiä saa käsitellä.

Eläinsuojeluasiamies Sari Salmisen mukaan kuvamateriaali ei kerro kaikkien teurastamojen tilanteesta, mutta epäkohtia on yllättävän paljon. Hänen mielestään yksi ongelma voi olla myös teurastamojen tilojen suunnittelussa.

”Näyttää siltä, että eläimet eivät pääse ehkä liikkumaan ihmisen mielestä eteenpäin tarpeeksi nopeasti. Silti ei ole sallittua käyttää väkivaltaa. Sähköpiiskaa saa käyttää vain lyhytaikaisesti, jos muuta keinoa ei ole.”

Salmisen mukaan valvovan viranomaisen pitää kiinnittää huomiota epäkohtiin ja siihen, miten tilanne korjataan. Teurastamojen omavalvonnan lisäksi eläinsuojelusäädöksien noudattamista valvoo elintarviketurvallisuusviraston Eviran palveluksessa olevat tarkastuseläinlääkärit.

”Eläimiin kohdistuva tarpeeton väkivalta ei tule kyseeseen. On väistämättä tärkeää huolehtia, että asiat toimivat mahdollisimman hyvin niin, että tarpeeton kärsimys vältetään.”

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen uskoo, että niille, jotka eivät ole koskaan nähneet eläimen teurastusta, kuvat voivat näyttää kauhistuttavilta. Elintarviketeollisuusliittoon kuuluu liha-alan yrityksiä, kuten teurastamoita.

Juutinen näkee kuvatussa materiaalissa epäkohtia lähinnä eläinten lyömisen osalta.

"Aina kun eläin tainnutetaan ja veri lähtee pois, eläin kramppaa, eikä siinä ole mitään poikkeavaa. Mutta lähtökohtana on kohdella joka tilanteessa eläimiä hyvin, enkä hyväksy toimintaa, jossa eläimiä lyödään, potkitaan ja hakataan. Se on kiellettyä", hän sanoo.

Hän korostaa, että jokaisessa teurastamossa on vastuuhenkilöt ja tarkastuseläinlääkärit, joiden pitäisi valvoa, että ohjeistuksia noudatetaan ja henkilöstöä koulutetaan. Juutisen mukaan alalla noudatetaan säädöksiä ”aika hyvin”.

Oikeutta eläimille -yhdistys
Teurastamon työntekijä ajaa nautaa tainnutuskarsinaan sähköpiiskan avulla. Sähköpiiskaa ei saisi käyttää eläimen päähän.
Teurastamon työntekijä ajaa nautaa tainnutuskarsinaan sähköpiiskan avulla. Sähköpiiskaa ei saisi käyttää eläimen päähän.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat