Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OAJ aikaistaisi kotoutusta

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Irakilaiset turvapaikanhakijat pelasivat jalkapalloa Hennalan varuskuntaan perustetussa vastaanottokeskuksessa Lahdessa lokakuun puolivälissä.
Irakilaiset turvapaikanhakijat pelasivat jalkapalloa Hennalan varuskuntaan perustetussa vastaanottokeskuksessa Lahdessa lokakuun puolivälissä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Tarjolla 54 kielen äidinkielenopetusta

 Maahanmuuttajien kotouttamiskoulutuksen hinta on 6 000–8 800 euroa ja luku- ja kirjoitustaidon opetuksen noin 6 500 euroa vuodessa henkeä kohden.

 Perusopetuksen valmistava opetus maksaa oppilasta kohti 14 000–15 000 euroa vuodessa, samoin varhaiskasvatus.

 Maahanmuuttajille oli vuonna 2013 tarjolla 54:n eri äidinkielen opetusta.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ perää vauhtia kotouttamiseen. Järjestö haluaa hyödyntää siinä ammatillisia oppilaitoksia, joista etenkin aikuisten opettajia on jo joutunut työttömiksi tai työttömyysuhan alaisiksi.

Aikuisten maahanmuuttajien koulutus tulisi OAJ:n mukaan aloittaa vastaanottokeskuksissa, jolloin kotoutuminen ja työllistyminen nopeutuisivat. Nyt maahanmuuttaja joutuu jonottamaan kotouttamiskoulutusta jopa kahdeksan kuukautta.

”Urakka onnistuu, kun otetaan oppilaitokset tuottamaan kotouttamiskoulutusta. Samalla kohennetaan koulutuksen laatua”, toteaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

OAJ julkisti maanantaina Kotoutumiskompassi-oppaan, johon on koottu järjestön ehdotukset maahanmuuttajien koulutukseen ja työelämään pääsyn varmistamiseksi. Oppaassa on kaikkiaan yhdeksän kohtaa.

Maahanmuuttajien kotouttamiskoulutusta järjestetään nyt ely-keskusten kilpailuttamana ostopalveluna, jolta puuttuvat valtakunnalliset laatukriteerit. Kilpailuttaminen muutaman vuoden välein on OAJ:n mukaan heikentänyt laatua, kun kirjavia reppuyrityksiäkin on liikkeellä. Kilpailutuksessa ei ole aina ratkaisevana tekijänä esimerkiksi opettajien ammattitaito vaan hinta.

Kotouttamiskoulutus pitää ottaa osaksi valmentavaa ammatillista koulutusta, järjestö vaatii. Se merkitsisi kotouttamisen siirtoa työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) opetus- ja kulttuuriministeriöön (OKM). Nyt työvoimapoliittinen koulutus on siirtymässä OKM:ään mutta kotouttamiskoulutuksen on määrä jäädä TEM:lle.

Jos kotouttamiskoulutus olisi osa ammattikoulun valmentavaa koulutusta, maahanmuuttaja voisi samalla jo suorittaa kursseja ja päästä siten nopeammin töihin, OAJ uumoilee. Järjestö kertoo näin meneteltävän esimerkiksi Kanadassa.

Luukkainen muistuttaa, että aikuiskoulutuksen opettajista on työttömänä lähes neljännes. Lisäkoulutuksen jälkeen työttömät ja työttömyysuhan alaiset opettajat voisivat Luukkaisen mukaan toimia heti maahanmuuttajien opettajina ja opinto-ohjaajina. Myös kansanopistoja voitaisiin hyödyntää kotouttamiskoulutuksessa entistä enemmän, Luukkainen ehdottaa.

Maahanmuuttajalapsille ja -nuorille OAJ vaatii oikeutta saada peruskouluun valmentavaa koulutusta, jota kunnilla ei ole nyt velvollisuutta järjestää. Valmistavaa opetusta saa nykyisin alle 3 000 lasta vuodessa.

Valmistava opetus on tärkeää etenkin kielitaidottomille, OAJ painottaa: sitä pitäisi saada pidempään kuin vuoden. Suomi tai ruotsi toisena kielenä -koulutusta tulisi OAJ:n mukaan olla saatavilla aina varhaiskasvatuksesta lukion tai ammattikoulun päättymiseen asti.

Maahanmuuttajien omaa äidinkieltä opetetaan Suomessa opettajien järjestön mukaan liian vähän. Vain viidesosa koulutuksen järjestäjistä tarjosi sitä syksyllä 2013.

”Koulutus on parasta kotouttamispolitiikkaa”, OAJ sanoo ja vaatii valtiolta siihen myös riittävää rahoitusta.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat