Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vahva ydinjoukko tukee Soinin linjaa puolueessa

Kotimaa
 
Erotettu Tynkkynen ruoskii Perussuomalaisten toimintatapoja: Sananvapaudessakin parannettavaa
Erotettu Tynkkynen ruoskii Perussuomalaisten toimintatapoja: Sananvapaudessakin parannettavaa
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja kuuli erottamisestaan sähköpostilla Islantiin. Palatessaan hän suomi kovin sanoin puoluejohdon yhden totuuden toimintakulttuuria, painostamista ja myös sananvapautta. ” Meillä on sananvapaus, mutta ihmiset miettivät, miten sanansa muotoilevat”, Tynkkynen sanoo. Toimittaja Kaisa Hakkarainen HS. Kuvaus ja editointi Rio Gandara HS.

Puheenjohtaja Timo Soinille uskolliset puoluesoturit päättivät puoluehallituksessa erottaa perussuomalaisten kolmannen varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen puolueesta. Paikalla eivät olleet Tynkkynen ja hänen tukijansa Aleksi Hernesniemi.

Hernesniemi sai puoluehallitukselta vakavan varoituksen.

Rangaistusten syy on puolueen sääntöjen rikkominen, sanoo puheenjohtaja Soini. Tynkkynen ja Hernesniemi keräsivät ihmisten henkilötietoja ja julkaisivat nimiä verkossa allekirjoittaneilta lupaa kysymättä.

”He pitivät puoleen jäsenyyksistä rekisteriä ilman kunnollisia perusteita. Puolueen jäsenistöstä pitää rekisteriä puolue, ja puolueen jäsenyys on salainen asia”, Soini sanoo.

Rekisteririkkomuksesta puoluehallitus sai hyvän syyn päästä Tynkkysestä eroon. Vaikka erottaminen ei Soinin mukaan liity Tynkkysen esittämään poliittiseen kritiikkiin, mies alkoi olla harmiksi puoluejohdolle.

Tynkkynen vaati puolue-elinten yhteiskokousta koolle päättämään hallituksessa jatkamisesta tai hallituksesta lähtemisestä. Soini sanoi moneen kertaan, että mitään kokousta ei järjestetä, mutta kun Tynkkynen jatkoi nimien keräämistä kokouksen puolesta, hänestä tuli Soinille rasite.

Puoluehallitus käsitteli Tynkkysen nimienkeruun luvallisuutta sekä yhteiskokouksen järjestämistä jo 16. lokakuuta. Käsittely jäi kesken. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan Tynkkyselle annettiin aikaa vastineen antamiseen mutta hän ei ollenkaan vastannut kysymyksiin, jotka liittyivät nimien julkaisemiseen.

Puoluehallituksessa 23. lokakuuta Tynkkysen erottamista ehdotti rivijäsen, ei kukaan puoluejohdosta, puoluesihteeri sanoo.

Eräiden oikeusoppineiden mukaan erottaminen on vastoin yhdistyslakia. Sen mukaan hallituksen jäsenen erottamisesta on päätettävä yhdistyksen kokouksessa eli tässä tapauksessa puoluekokouksessa.

Puolueen sääntöjen 7. pykälän mukaan hallitus voi erottaa rivijäsenen puolueesta, mutta hallituksen jäsenen erottamisesta pykälä ei sano mitään.

Toisaalta sääntöjen 13. pykälä puoltaa Tynkkysen erottamista myös hallituksesta, sillä sen mukaan puoluehallituksen jäsenen on oltava puolueen jäsen.

Puoluesihteeri Slunga-Poutsalo sanoo puhuneensa lakiasiaintoimiston kanssa.

”Selkeä kanta on, että olemme toimineet puolueen sääntöjen ja yhdistyslain mukaisesti.”

Tynkkynen on puoluekokouksen valitsema varapuheenjohtaja. Soini antoi ristiriitaisia viestejä siitä, voiko Tynkkynen jatkaa varapuheenjohtajana, vaikka hän sai potkut puolueesta.

Soinin ympärillä on luotettava ydinjoukko, joka tukee puheenjohtajaa. Eduskuntaryhmän johto pitää ryhmänkin kurissa ja nuhteessa, jotta kauan odotettu hallitustaival ei häiriinny.

Soraäänet ovat ymmärrettäviä, koska puolueen hallitustaival osui pahaan taantumaan.

Kireä talouslinja ja Euroopan siirtolaiskriisi koettelevat jäsenten uskollisuutta. Perussuomalaisilla on ollut suuri vaikutus Suomen maahanmuuttopolitiikan kiristymiseen, mutta sitä kapinalliset eivät arvosta.

Sisäpiiriltä tuli nyt kentälle sellainen viesti, ettei pidä hyppiä silmille. ”Jos astuu rajojen yli, seuraukset ovat nopeita ja ankaria”, sanoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä.

”Kuvio on perin juurin poliittinen, siitä ei pääse mihinkään.”

Erottaminen on Tynkkysen mielestä ennenkuulumatonta.

”Oikeustajuni sanoisi, ettei puoluehallituksen pitäisi voida erottaa jäsentään sen kauden aikana, jonka tämä istuu puoluehallituksessa. Muutoinhan puoluehallituksen jäseniä voitaisiin vaihtaa liki mielivaltaisesti. Jos jokin blokki puolueen sisällä ei pidä jostakusta, tämä voitaisiin laittaa näin pois.”

Timo Soini: Puolueella on oikeus erottaa jäseniä
Timo Soini: Puolueella on oikeus erottaa jäseniä
Perussuomalaisten puheenjohtaja kiisti, että varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkysen erottaminen puolueesta olisi lainvastaista. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat