Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Evira: Teurastamoilla on rikottu lakia – Poliisi ei vielä tutki asiaa

Kotimaa
 
Oikeutta eläimille -yhdistys
Lehmää ajetaan sähköpiiskan avulla pirkanmaalaisella teurastamolla.
Lehmää ajetaan sähköpiiskan avulla pirkanmaalaisella teurastamolla. Kuva: Oikeutta eläimille -yhdistys

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira selvittää suomalaisteurastamojen toimintaa ja puuttuu niillä tapahtuneisiin epäkohtiin.

Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi eilen videomateriaalia, jota on yhdistyksen mukaan kuvattu neljällä eri kokoisella suomalaisteurastamolla. Videoilla sikoja, nautoja ja lampaita hakataan kepeillä, putkilla ja laatikoilla ja piiskataan toistuvasti sähköpiiskalla. Myös eläinten tainnutukset epäonnistuvat toisinaan, jolloin eläimet reagoivat, kun niitä viilletään veitsellä.

Asiantuntijoiden mukaan eläimiin kohdistuu tarpeetonta väkivaltaa.

”Ihan varmasti tässä on rikottu lakia. Eläinten käsittelyssä on selviä eläinsuojelurikkomuksia ja asiattomia toimintatapoja, kuten eläinten hakkaaminen laatikolla ja sähköpiiskan käyttö tilanteessa, jossa eläimet eivät pääse liikkumaan eteenpäin. Puhumattakaan tainnutuksista, joiden pitäisi mennä nopeammin ja sujuvammin. Myös laitteiden pitäisi olla kunnossa”, sanoo lihantarkastusyksikön johtaja Eeva-Riitta Wirta Evirasta.

Virasto selvittää, onko kuvatuilla materiaalilla nähtyihin epäkohtiin jo puututtu ja harkitsee tutkintapyyntöjen tekemistä poliisille. Wirran mukaan teurastamojen toimintaa aiotaan selvittää myös laajemmin.

”En kiellä sitä ajatusta, että muuallakin voisi tapahtua tämän tyyppisiä asioita. Käsitykseni on, että teurastamojen taso vaihtelee tässä asiassa paljon. Toisissa on kiinnitetty paljon huomiota esimerkiksi rakenteisiin ja siihen, miten eläimiä ajetaan. Myös siinä, miten tainnutuksen laatua seurataan ja miten epäkohtiin puututaan, on varmasti vaihtelua.”

Wirta myöntää, ettei vuonna 2013 voimaan tulleen EU:n lopetusasetuksen mukainen eläinten hyvinvoinnin valvonta näytä toimivan.

”Siitä ei ole jälkeäkään näissä esimerkeissä.”

Teurastamojen omavalvonnan lisäksi eläinsuojelusäädöksien noudattamista valvoo elintarviketurvallisuusviraston Eviran palveluksessa olevat tarkastuseläinlääkärit. Evira selvittää myös heidän toimintaansa. Virkamiehiä voi uhata tapauskohtaisesti huomautus tai varoitus.

”Tilanne on huomattavan vakava, jos tarkastuseläinlääkäri on tiennyt teurastamon laiminlyönnistä eikä puuttunut siihen.”

Tarkastuseläinlääkärit voivat tehdä teurastamoista virallisia eläinsuojelupäätöksiä, jossa esimerkiksi kielletään tietynlainen toiminta. Wirran mukaan tänä vuonna teurastamoista on tehty vain muutamia eläinsuojelupäätöksiä. Ainakin yhdestä kuvatusta teurastamosta on tehty eläinsuojelupäätöksiä, joista on jo yli vuosi aikaa.

Poliisi ei ollut vielä tiistaina päivällä ottanut tutkintaan pirkanmaalaisella ja varsinaissuomalaisella teurastamolla kuvattuja epäkohtia. Sisä-Suomen poliisilaitoksella aiotaan perehtyä asiaan.

”Jos viittaa siihen, että rikos on tapahtunut, on selvää, että asia tutkitaan”, sanoo komisario Pauli Pitkäkoski Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Varsinais-Suomessa poliisi odottaa parhaillaan Eviran mahdollisesti tekemää rikosilmoitusta ja harkitsee itse, onko syytä aloittaa rikostutkinta.

”Tehdään oma harkita siitä, mitä tutkitaan ja mitä ei tutkita. Syyttäjän kanssa pitää myös arvioida, että kun materiaali on rikollisella tavalla saatu, niin voidaanko sitä käyttää näyttönä oikeudessa”, sanoo rikosylikomisario Teijo Ristola Lounais-Suomen poliisista.

Hän on tutkinnanjohtajana varsinaissuomalaista teurastamoa koskevassa salakatselutapauksessa. Ristolan mukaan teurastamo on tehnyt rikosilmoituksen, koska aktivistit kuvasivat siellä salaa.

Oikeutta eläimille -yhdistys ilmoitti tiistaina iltapäivällä tehneensä rikosilmoituksen pirkanmaalaisen ja varsinaissuomalaisen teurastamon toiminnasta. Yhdistys haluaisi, että teurastamot suljettaisiin välittömästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat