Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Särkänniemen delfiinit uuteen kotiin ehkä jo keväällä: ”Päätös oli ainoa oikea eläinten kannalta”

Kotimaa
 
Jukka Rapo
Särkänniemen delfiineille etsitään uutta kotia. Delfiinit muuttavat Tampereelta kevääseen mennessä.
Särkänniemen delfiineille etsitään uutta kotia. Delfiinit muuttavat Tampereelta kevääseen mennessä. Kuva: Jukka Rapo
Fakta

Neljän delfiinin koti

  Delfinaario perustettiin 1985. Sen nykyiset delfiinit ovat Veera, Delfi, Leevi ja Eevertti.

  Tänä aikana siellä on syntynyt useita delfiineitä, mutta vain kaksi niistä on yhä elossa.

  Delfinaarion vastustus on kasvanut hiljalleen. Kesällä 2014 syntyi valtuustoaloite sen alasajosta.

  Myös ympäristöjärjestöt ovat kampanjoineet sitä vastaan.

Tampere

Särkänniemen huvipuistossa ei nähdä delfiininäytöksiä mahdollisesti enää koskaan. Jo ensi keväänä delfinaarion neljä delfiiniä saatetaan siirtää toisiin delfinaarioihin tai vastaaviin merieläinlaitoksiin Euroopassa.

Särkänniemi ilmoitti tiistaina pitkään odotetun ratkaisunsa delfinaarion tulevaisuudesta, kun se kertoi sulkevansa sen yt-neuvottelujen päätteeksi.

Ratkaisu ei ollut välttämättä yllätys, sillä jo pitkään vahvistunut mielipideilmasto alkoi käydä delfinaariota vastaan. Aika ajoi niiden ohi.

”Päätös ei ollut vaikea, se oli erittäin raskas, mutta ainoa oikea eläinten, Särkänniemen ja sen tulevaisuuden kannalta”, sanoo Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

Nyt delfinaariossa jatketaan sen selvittämistä, mihin eläimet voidaan sijoittaa. Delfinaariorakennukselle on jo tiedossa uutta käyttöä, mistä huvipuisto ja sen toistaiseksi nimeämätön yhteistyökumppani aikovat kertoa tänään keskiviikkona.

”Tämänhetkisen tiedon mukaan delfiinit siirtyvät uuteen paikkaan ensi kevään kuluessa.”

Siirrossa noudatetaan eurooppalaisen EEP-ohjelman käytäntöjä ja ohjeita. European Endangered Species Programme suojelee uhanalaisten lajien eläintarhoissa eläviä kantoja.

Mahdollisia sijoituspaikkoja Euroopassa on noin kolmekymmentä. Delfiinejä ei aiota sijoittaa keskusteluissa esillä olleisiin ”vanhainkoteihin”, jollaisia ei tiettävästi ole vielä missään toiminnassa.

Seppälän mukaan vielä ei voi arvioida, siirrettäisiinkö neljä eläintä yhdessä samaan paikkaan vai eri kohteisiin. Samoin rahdin yksityiskohdat ovat yhä auki.

”Ajatus on, että eläinten hyvinvoinnin kannalta löydetään paras ratkaisu.”

Lopetuspäätöksessä painoi ennen kaikkea raha. Delfinaarion kustannukset alkoivat nousta kestämättömiksi, vaikka Särkänniemen mukaan asiakastyytyväisyys säilyi korkealla.

Delfinaario ehti olla toiminnassa kolmekymmentä vuotta.

”Toiminnan kannattamattomuus ei tullut vuodessa tai kahdessa, se on pidempiaikainen rakenteellinen ongelma. Se aiheutuu kustannuksista, jotka johtuvat eläinten mahdollisimman korkeatasoisesta hoidosta. Kustannukset ovat todella suuret verrattuna tuottoihin”, Seppälä sanoo.

”Esimerkiksi vettä meillä on kaksi ja puoli miljoonaa litraa ja sitä lämmitetään jatkuvasti tarkasti määritellysti. Henkilöstökustannuksilla ei ole isoa osaa, vaan kokonaisuudella.”

Yt-neuvottelujen päätteeksi kahdeksalle delfinaarion työntekijälle tarjotaan Särkänniemestä muuta työtä.

Vanhimmat kaksi delfiiniä ovat syntyneet vapaudessa 1978 ja 1980, nuoremmat ovat 1990-luvulla Särkänniemessä syntyneitä.

Seppälän mukaan delfiinien jäljellä olevan eliniän arviointi on vaikeaa. Delfinaariossa ne saattavat elää noin 50-60 -vuotiaiksi. Näin ainakin nuorimmilla on todennäköisesti vielä kymmeniä vuosia elinaikaa. Vanhemmilla puolestaan on edessä todennäköisesti vielä vajaat parikymmentä vuotta.

”Ne ovat sillä tavalla perusterveitä, ettei niillä ole mitään elämistä haittaavaa tällä hetkellä. Mutta ne vaativat hoitoa, jotta tulevaisuus olisi turvattu.”

Delfiineille tullaan järjestämään virikkeellistä toimintaa siihen saakka, kun ne lähtevät. Uusia näytöksiä ei ole ainakaan toistaiseksi tiedossa.

Seppälä arvioi, että delfinaarion lakkauttamisen kustannukset nousevat muutamaan sataan tuhanteen euroon.

”Mehän olisimme jossain vaiheessa olleet joka tapauksessa lopettamisen edessä, kun lauma olisi harventunut tai esityksiä ei olisi voinut pitää. Kaksi tai yksi delfiiniä ei olisi ollut enää lauma. Sitten taas näiden tuontikaan ei olisi ollut kestävä ratkaisu eläinten tai Särkänniemen kannalta.”

Reijo Hietanen
Delfinaariorakennukselle on jo tiedossa uutta käyttöä. Siitä kerrotaan tänään keskiviikkona.
Delfinaariorakennukselle on jo tiedossa uutta käyttöä. Siitä kerrotaan tänään keskiviikkona.
Reijo Hietanen
Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä etsii uutta kotia delfiineille.
Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä etsii uutta kotia delfiineille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat