Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri patistaa korkeakouluja: missä olette huippuja

Kotimaa
 

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on lähettänyt korkeakouluille ystävällishenkisen mutta tiukkasävyisen kirjeen, jossa hän patistaa niitä nyt totissaan miettimään, missä ne ovat hyviä ja keskittymään siihen. Kirje pohjustaa ministeriön ja korkeakoulujen ensi kevään tulosneuvotteluja, joissa sovitaan vuoteen 2020 ulottuvat keskeiset tavoitteet.

Grahn-Laasonen esittää kullekin yliopistolle kaksi kysymystä. Ensinnäkin yliopiston johdon pitäisi pystyä vastaamaan, millä aloilla yliopisto aikoo olla tutkimuksen kansainvälisessä kärjessä vuonna 2025. Toiseksi tulisi tietää, millä aloilla yliopiston tutkimus on laadultaan ja laajuudeltaan kansallisesti merkittävää.

Vastaavat kysymykset esitetään myös ammattikorkeakoulujen tutkimustoiminnasta.

Pohdinnan tuloksena tulisi olla korkeakoulujen profiloituminen, työnjako ja jopa yhdistymiset. Suomessa on nyt 14 yliopistoa ja 24 ammattikorkeakoulua, jotka ovat opetusministeriön alaisia.

Tuntuvista koulutuksen ja tutkimuksen menoleikkauksista huolimatta voimavarojen puute ei ole Grahn-Laasosen mukaan keskeinen ongelma, vaan niiden tehoton hyödyntäminen. ”Leikkaukset pakottavat meidät miettimään, miten käytämme 3,2 miljardia euroa julkista rahaa korkeakoulutukseen ja tutkimukseen nykyistä järkevämmin”, ministeri vetoaa. Hänen mukaansa tarvitaan laatua, tehokkuutta ja vaikuttavuutta. ”Toinen vaihtoehto on näivettymisen tie. Sitä jos kuljemme, emme kykene pitämään parhaita tutkijoita Suomessa emmekä houkuttelemaan ulkomaista huippuosaamista tänne”, Grahn-Laasonen uskoo.

Ministeri lupaa myös rahallista tukea työnjakoon, poisvalintoihin ja yhdistymisiin. Erityisten strategisen rahoituksen nykyistä kymmenen prosentin osuutta on määrä kasvattaa niin, että sitä jaetaan suhteessa tekoihin ja muutokseen. Rahoitusmalli uudistetaan vielä tällä hallituskaudella.

Vahvuuksien varaan rakentuvaa erikoistumista Grahn-Laasonen lupaa tukea myös Suomen Akatemian rahoitusmekanismein ja uudella pääomituskierroksella. Pääomitus tarkoittaa sitä, että valtio antaa vastinrahaa, kun korkeakoulu on kerännyt ensin lahjoituksia yksityisiltä.

Tutkimusrahoituksen haun työläyttä valittavia tutkijoita ministeri lupaa auttaa niin, että rahoituksen hakemiseen liittyvä byrokratia vähenee esimerkiksi erityisen esihaun kautta. Byrokratiaa on määrä karsia yhteistyössä Suomen Akatemian kanssa.

Ministeri kannustaa korkeakouluja myös omaan sisäiseen työhön byrokratian purkamiseksi. ”Nykytila, jossa jopa 40 prosenttia henkilöstöstä työskentelee muissa kuin opetus- ja tutkimustehtävissä, ei varmasti kenenkään mielestä on tyydyttävä”, ministeri arvioi.

Myös korkeakoulutuksesta eli opetuksesta tulisi päällekkäisyydet purkaa, kirje kehottaa, mutta ei silti esitä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhdistämistä. Opintopolkuja ja järkevää liikkuvuutta sektoreiden välillä tulee joustavoittaa, mutta tärkeänä pidetään myös yliopisto- ja ammattikorkeakoulujen ominaispiirteitä eli vahvaa tiedeorientaatiota ja vahvaa ammatillista osaamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat