Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinlääkäri: ”Teurastukset pidetty Suomessa liikaa suljettujen ovien takana”

Kotimaa
 
Oikeutta eläimille -yhdistys
Eläimet odottavat varsinaissuomalaisen teurastamon navetassa tainnutukseen joutumista.
Eläimet odottavat varsinaissuomalaisen teurastamon navetassa tainnutukseen joutumista. Kuva: Oikeutta eläimille -yhdistys
Tästä on kyse

Väkivaltaa teurastamoilla

 Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi maanantaina neljältä suomalaisteurastamolta kuvattua videomateriaalia.

 Siinä lehmiä, sikoja ja lampaita lyödään kepeillä, putkilla ja laatikoilla ja piiskataan toistuvasti sähköpiiskalla. Myös eläinten tainnutukset epäonnistuvat ennen niiden tappamista.

 Asiantuntijoiden mukaan eläimiin kohdistuu

tarpeetonta väkivaltaa.

Lihan tuotantoketjusta kiinnostunut kuluttaja ei saa yhdellä vilkaisulla selville, missä hänen ostamansa tuotteen liha on teurastettu. Etiketissä pitäisi kuitenkin lukea valmistajan nimi, jonka kuluttajapalvelusta asiaa voi tiedustella.

Lihapaketista löytyy myös teurastamon tunnusnumero, jonka perusteella sen nimeä voi hakea elintarviketurvallisuusvirasto Eviran nettisivuilta.

”Jos ostaa lihaa kaupan tiskiltä, siellä pitäisi tietää, missä liha on teurastettu ja leikattu”, lihantarkastusyksikön johtaja Eeva-Riitta Wirta kertoo.

Suomessa teurastukseen liittyvät asiat on suojattu kuluttajilta, sanoo eläinlääkäri, eläinten hyvinvointiin perehtynyt dosentti Laura Hänninen Helsingin yliopistosta.

Tilanne on kaukana esimerkiksi Iso-Britanniasta, jossa teurastamoihin on joidenkin kauppaketjujen vaatimuksesta asennettu valvontakamerat eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi. Videot lisäävät teurastamon omavalvonnan uskottavuutta, Hänninen sanoo.

”Eläinten teurastusta on pidetty Suomessa liikaa suljettujen ovien takana. Suuri osa kuluttajista ei sitä oikeasti halua nähdä. Mutta jos teurastamoissa olisi valvontakamerat paikan päällä, siellä ei pitäisi olla ainakaan mitään salattavaa.”

Evira selvittää suomalaisteurastamojen toimintaa ja epäkohtia.

Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi maanantaina videomateriaalia, jota on yhdistyksen mukaan kuvattu neljällä suomalaisteurastamolla.

Asiantuntijoiden mukaan eläimiin kohdistuu videoilla tarpeetonta väkivaltaa.

”Ihan varmasti tässä on rikottu lakia. En kiellä sitä ajatusta, että muuallakin voisi tapahtua tämän tyyppisiä asioita. Käsitykseni on, että teurastamojen taso vaihtelee tässä asiassa paljon”, Wirta sanoo.

Lihantuottajat eivät voi enää vaikuttaa asioiden kulkuun sen jälkeen, kun eläimet on luovutettu teurasautoon, sanoo MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi.

”Lähtökohtana on olettamus, että eläimiä kohdellaan lain ja vaatimusten mukaisesti eikä niille aiheuteta ylimääräistä kipua.”

Sahi ei ole kuullut, että tuottajat olisivat vaihtaneet teurastamoa eläinten hyvinvointiin liittyvän syyn perusteella.

Poliisi ei ollut vielä tiistaina ottanut tutkintaan pirkanmaalaisella ja varsinaissuomalaisella teurastamolla kuvattuja epäkohtia. Sisä-Suomen poliisilaitos aikoo perehtyä asiaan.

Lounais-Suomen poliisi odottaa Eviran mahdollisesti tekemää rikosilmoitusta ja harkitsee itse, onko syytä aloittaa tutkinta. ”Syyttäjän kanssa pitää myös arvioida, että kun materiaali on rikollisella tavalla saatu, voidaanko sitä käyttää näyttönä oikeudessa”, kertoo rikosylikomisario Teijo Ristola.

Teurastamo on tehnyt rikosilmoituksen, koska aktivistit kuvasivat siellä salaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat