Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen pakkolaki­työryhmän esitys: Uudet ja vanhat työntekijät eri asemaan – uusille ehkä tulossa lomarahaoikeus

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho
Ne, joilla ei ole lomarahaa nyt, jäisivät jatkossakin ilman. Muiden lomarahaa aiotaan leikata 30 prosenttia.
Ne, joilla ei ole lomarahaa nyt, jäisivät jatkossakin ilman. Muiden lomarahaa aiotaan leikata 30 prosenttia. Kuva: Timo Jaakonaho

Kaikille uusille työntekijöille tulee oikeus lomarahaan, mikäli hallituksen asettaman, niin sanotun pakkolakityöryhmän esitys saa lainvoiman. Uusien työntekijöiden lomarahaa kutsuttaisiin jatkossa lomaltapaluukorvaukseksi.

Osa työntekijöistä jäisi silti ilman lomarahaa. Ilman jäisivät ne, jotka ovat jo työelämässä mutta eivät nytkään saa lomarahaa. Tällaisia työntekijöitä on arviolta 170 000.

Kyseessä on uusi käänne hallituksen hämmennystä herättäneessä hankkeessa, jonka tarkoitus on leikata lomarahoja.

Hallituksen työelämän pakkolakeja valmistelevalla työryhmällä on vielä yksi kokous. Sen jälkeen lakiehdotusten on tarkoitus lähteä lausuntokierrokselle. Työryhmässä on käsitelty lomarahojen leikkauksia, ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta sekä loppiaisen ja helatorstain muuttamista palkattomiksi vapaapäiviksi. Näillä näkymin ensimmäisestä sairauspäivästä saisi edelleen korvauksen, mikäli sairaus alkaisi kesken työpäivän.

Lakeja kutsutaan pakkolaeiksi, koska niillä rajoitetaan työmarkkinoiden sopimusvapautta kolmen vuoden ajan. Sen jälkeen lait jäisivät todennäköisesti voimaan, mutta niin, että työehtosopimuksissa voisi poiketa niistä.

Hallitus ajaa pakkolait voimaan, mikäli työmarkkinoiden keskusjärjestöt eivät löydä korvaavia ratkaisuja kustannuskilpailukyvyn kohentamiseksi.

Vielä kuukausi sitten pääministeri Juha Sipilä (kesk) vakuutti eduskunnassa, että aloilla, joilla ei noudateta työehtosopimusta, voidaan sopia lomasta työsopimuksilla kuten tähänkin asti. Laki kuitenkin koskisi niitäkin, joilla ei ole työehtosopimusta.

Käytännössä korvauksesta sovittaisiin useimmiten jo silloin, kun työntekijä allekirjoittaa työsopimuksensa. Sopimuksessa määriteltäisiin, maksetaanko lomaltapaluukorvausta vai ei.

Työpaikoilla saattaa syntyä riitatilanteita, jos uudet työntekijät saavat lomaltapaluukorvausta ja muut työntekijät alkavat vaatia korvausta tasavertaisuuteen vedoten.

Lain perimmäinen tarkoitus ei ole lisätä lomarahojen määrää vaan leikata lomarahoja keskimäärin 30 prosenttia. Erikoiseen lopputulokseen on päädytty siksi, että lomarahoista pitää ensin määrätä laissa, jotta niitä voi leikata. Nykylaki ei tunne lomarahoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat