Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko EU tullut tiensä päähän? HSTV:n Eurooppa-keskustelu katsottavissa täältä

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
HSTV:n keskustelu: Onko EU tullut tiensä päähän?
HSTV:n keskustelu: Onko EU tullut tiensä päähän?
HSTV:n Suuressa Eurooppa-keskustelussa selvitettiin miten nyt voi oikeuksien, arvojen, vapauden ja solidaarisuuden EU? Onko historiallinen projekti tullut tiensä päähän? Tätä pohtivat Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, tutkija ja aktivisti Thomas Wallgren, Eurooppanuorten puheenjohtaja Mariam Rguibi sekä Helsingin yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen. Keskustelua johtavat HS:n toimittajat Marko Junkkari ja Paavo Teittinen.

Vuonna 1951 Eurooppaan syntyi kuuden maan, erityisesti Saksan ja Ranskan välinen hiili- ja teräsyhteisö.

Vuosikymmenten saatossa siitä on kasvanut Euroopan unioni, yksi historian menestyksekkäimmistä rauhan, solidaarisuuden ja demokratian projekteista. Viime vuosina historiallinen kehitys on kuitenkin kokenut vakavia kolhuja.

Eurokriisi on jakanut rahaliiton jäsenmaat velkojiin ja velallisiin. Hätärahoitusohjelmat ja niiden mukana tulleet talouskuriehdot ovat herättäneet pahaa verta niin lainoja myöntäneiden kuin niitä saaneiden maiden kansalaisissa.

Kriisimailta vaaditut toimet ovat nostaneet pinnalle perustavanlaatuisia kysymyksiä demokratiasta. Oikeustieteen professoreiden Martti Koskenniemen ja Kaarlo Tuorin mukaan (HS 26.7.) eurovaltioiden tapa kohdella Kreikkaa kuin siirtomaata vaarantaa rahaliiton ja kenties koko unionin tulevaisuuden.

Kreikka on kiintopiste myös toiselle eurooppalaista integraatiota haastavalle kriisille.

Eurooppaan on saapunut Kreikan kautta tänä vuonna yli puoli miljoonaa ihmistä. Suurin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan ravistelee unionin rakenteita. Sadattuhannet kärsivät nälästä, kylmyydestä ja väkivallasta Euroopan rajojen sisällä. Riitelevät päättäjät eivät ole kyenneet sopimaan uskottavista ratkaisuista tilanteeseen.

Taloudellinen niukkuus ja lisääntyvä maahanmuutto ovat hedelmällistä maaperää kiihkokansallisille populisteille ja rasisteille. Ruma nationalismi nostaa päätään ympäri mannerta.

Lisäksi Euroopan unionia koettelee muun muassa Britannian mahdollinen ero unionista sekä Ukrainan sota.

Miten voi nyt oikeuksien, arvojen, vapauden ja solidaarisuuden EU? Onko historiallinen projekti tullut tiensä päähän? Mikä on oikea suunta, ja miten sitä kohti voidaan edetä?

Näitä ja muita kysymyksiä pohdittiin HSTV:n suorassa lähetyksessä keskiviikkoiltana. Studiossa olivat Suomen Pankin pääjohtaja ja pitkän linjan EU-asiantuntija Erkki Liikanen, Helsingin yliopiston filosofian dosentti ja yliopistonlehtori Thomas Wallgren, Eurooppanuorten puheenjohtaja Mariam Rguibi sekä Helsingin yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen.

Keskustelua johtivat HS:n toimittajat Marko Junkkari ja Paavo Teittinen.

Lehtikuva & HS
Studiossa ovat Suomen Pankin pääjohtaja ja pitkän linjan EU-asiantuntija Erkki Liikanen, Helsingin yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen, Helsingin yliopiston filosofian dosentti ja yliopistonlehtori Thomas Wallgren ja Eurooppanuorten puheenjohtaja Mariam Rguibi.
Studiossa ovat Suomen Pankin pääjohtaja ja pitkän linjan EU-asiantuntija Erkki Liikanen, Helsingin yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen, Helsingin yliopiston filosofian dosentti ja yliopistonlehtori Thomas Wallgren ja Eurooppanuorten puheenjohtaja Mariam Rguibi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat