Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työryhmä: Sotilaille oikeus toimia kenraalien ja puolustusvoimien arvovieraiden aseistettuina henkivartijoina

Kotimaa
 

Puolustusministeriön asettama työryhmä esittää sotilaille oikeutta toimia esimerkiksi kenraalien ja puolustusvoimien valtiovieraiden aseistettuina henkivartioina. Nyt vastuu suojelusta on tarpeen mukaan poliisilla.

Työryhmä ei vielä lähtenyt rajaamaan sitä, keitä suojattavat puolustusvoimien ja puolustushallinnon henkilöt olisivat, sanoo työryhmää vetänyt puolustusministeriön lakiasiainjohtaja Hanna Nordström. ”Kyse on ennen kaikkea Puolustusvoimien johdosta ja korkean tason sotilasvieraista. Tietysti arvioon liittyy tilanne – joskus ulkomaalaisen vieraan suojelun tarve saattaa johtua jostakin muusta kuin korkeasta asemasta.”

Poliisi ei automaattisesti osallistu puolustusvoimien ylimmän johdon ja arvovieraiden suojaamiseen. Puolustusvoimien virkamiehillä on jo valtuudet tiettyihin turvaamistoimiin, mutta ne rajoittuvat puolustusvoimien omille alueille. Poliisi ei myöskään suojaa puolustusvoimien materiaalikuljetuksia. Työryhmä esittääkin, että sotilaat voisivat itse tarpeen mukaan suojata materiaalikuljetuksiaan.

Työryhmän esityksen mukaan turvaamistehtäviin erikoiskoulutetut sotilaat saisivat myös kantaa asetta. ”Jos tällaisiin tehtäviin asetetaan sotilaita, heillä pitää olla myös toimivaltuuksia. Silloin saisi mukana kantaa asetta, mutta tietenkin pitäisi tarkkaan määrittää, missä tilanteessa sitä saa käyttää”, Nordström sanoo.

Työryhmä esittää, että turvamiehillä voisi olla oikeus eristää, sulkea ja tyhjentää yleisesti käytetty paikka tai alue silloin, kun turvattava henkilö liikkuu alueella. Samoin turvamiehillä olisi oikeus poistaa paikalta henkilö, jos on oletettavaa, että hän käyttäytyy uhkaavasti. Turvamiehillä olisi myös oikeus ottaa kiinni tällainen uhkaava henkilö estääkseen mahdollisen häiriön.

Esitys ei ole ongelmaton. Kyse on periaatteellisesti merkittävästä asiasta, sillä yleisestä turvallisuudesta vastaaminen kuuluu poliisin tehtäviin, ei sotilaille.

Sisäministeriön työryhmää nimeämä jäsen lainsäädäntöneuvos Timo Kerttula jätti selvitykseen eriävän mielipiteen.

Eriävässä mielipiteessä ei kannateta sitä, että sotilaille annetaan toimivaltuuksia paikan tai alueen eristämiseen, sulkemiseen tai tyhjentämiseen ja henkilön paikalta poistamiseen, sillä ne tehtävät kuuluvat poliisille. Uudet valtuudet hämärtäisivät sitä, mille viranomaiselle kuuluu vastuu yleisestä turvallisuudesta huolehtimisesta. Uusille toimivaltuuksille ole Kerttulan mukaan myöskään todellista tarvetta.

”Ne harvinaiset tilanteet, joissa tällainen tarve voisi olla olemassa, lienevät useimmiten ennakoitavissa poliisin kanssa tehtävän yhteistyön pohjalta”, Kerttula kirjoittaa.

Eriävän mielipiteen mukaan henkivartiointi ja muut turvaamistoimet pitäisi myös rajata koskemaan vain puolustusvoimien virkamiehiä, vieraita ja omaisuutta, ei koko puolustushallintoa. ”Puolustusministeriön virkamiesten tai vieraiden suojeleminen olisi muihin ministeriöihin tai hallinnonaloihin verrattuna sellaisessa erityisasemassa, jolle on vaikea löytää pitäviä perusteita.”

Työryhmän selvityksen mukaan perustuslaki ei aseta nimenomaista rajoitusta turvaamistehtävissä olevien sotilaiden toimivaltuuksien muuttamiselle.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat