Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset ostavat halogeenilamppuja, vaikka led olisi järkevin valinta – näin valitset oikean lampun

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Lamppuostoksilla riittää valinnanvaraa. Kuvassa led- (oik.), pienloiste- (toinen vas.), halogeenilamppu (toinen oik.) ja led-spottilamppu (vas.).
Lamppuostoksilla riittää valinnanvaraa. Kuvassa led- (oik.), pienloiste- (toinen vas.), halogeenilamppu (toinen oik.) ja led-spottilamppu (vas.). Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Led-lamppu pienentää sähkölaskua

  Led-lamppu on hankintahinnaltaan kalliimpi kuin halogeeni tai energiansäästölamppu, mutta pitkän käyttöikänsä ja pienen energiankulutuksen vuoksi se tulee lopulta muita edullisemmaksi.

 10 watin led-lamppu kuluttaa vuodessa 10 kilowattituntia energiaa, jolloin se aiheuttaa vuodessa noin 1,5 euron sähkölaskun.

  Vastaavan valomäärän tuottava 15 watin energiansäästölampun vuosikulutus on 15 kilowattituntia, jolloin se aiheuttaa vuodessa 2,25 euron sähkölaskun.

 Samaan valomäärään tarvittavan 46 watin halogeenilampun vuosikulutus on 46 kilowattituntia eli sen käyttö aiheuttaa vuodessa 6,9 euron sähkölaskun.

 Esimerkki on laskettu oletuksella, että sähkön hinta on 15 senttiä kilowattitunnilta. Laskelmassa lamppua pidetään päällä vuoden aikana 1 000 tuntia.

 Luvut ovat suuntaa antavia, sillä eri valmistajien lampuissa voi olla merkittäviä eroja. Myös sähkön hinnoissa on eroja.

Kannattaako kotiin valita halogeeni-, led- vai energiansäästölamppuja?

Halogeenilamppuja myydään näistä eniten, mutta melkein aina järkevin valinta olisi led-lamppu, sanoo Motivan valaisinasiantuntija Päivi Suur-Uski.

”Kotikäytössä lamppu kannattaa silti pääsääntöisesti käyttää loppuun ennen kuin sen vaihtaa uuteen”, Uski suosittelee.

Poikkeuksia kuitenkin on. Halogeenilamppu kannattaa yleensä aina vaihtaa lediin – puhumattakaan vanhoista hehkulampuista, jos sellaisia on vielä kotona.

”Led-lamppu maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienemmän energiankulutuksen ansiosta, ja koska sen käyttöikä on pitkä, vaihtamisesta on energiansäästön lisäksi taloudellinen hyöty”, Suur-Uski sanoo.

Viime vuonna led-lamppuja myytiin ensimmäistä kertaa enemmän kuin energiansäästölamppuja, mutta halogeenien suosiota ne eivät vielä uhkaa.

Entistä useamman odotetaan lähivuosina siirtyvän ledeihin, sillä Euroopan unionin kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset vievät markkinoilta eniten energiaa kuluttavia halogeenilamppuja, joita suomalaisten kodeista löytyy nyt runsaasti.

Yleinen virheuskomus led-lampuista on, että niistä tuleva valo olisi sävyltään kylmä ja halogeenien lämmin. Suur-Uski kumoaa ennakkoluulot.

”Näin oli ehkä ledien alkuaikoina. Nykyään led-lamppuja on saatavilla kaikissa sävyissä”, Suur-Uski sanoo.

Energiansäästölamppuja eli pienloistelamppuja Suur-Uski pitää jo pikkuhiljaa markkinoilta katoavina. Ne tulivat korvaamaan hehkulamppuja, mutta ledit ja halogeenilamput ovat selvästi suositumpia.

Suomen Valoteknillisen Seuran toimitusjohtaja Heikki Härkösen mielestä led-lamppujen pitkäikäisyys säästää myös tapaturmilta.

”Led-lampun omistajan ei tarvitse kiipeillä usein katonrajassa tai muissa hankalissa paikoissa vaihtamassa lamppua.”

Hän uskoo, että led-lamppujen nopea kehitys ja hintojen lasku kasvattavat niiden suosiota entisestään lähivuosina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat