Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten yksinäisyys näyttää vähenevän – yksinäisimpiä ovat iäkkäät ja parikymppiset

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto
Yhdeksän prosenttia vastaajista kertoi tuntevansa itsensä yksinäiseksi.
Yhdeksän prosenttia vastaajista kertoi tuntevansa itsensä yksinäiseksi. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Suomalaisten kokema yksinäisyys on vähentynyt hieman, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreet tiedot. Niissä verrataan kaksi vuotta sitten kerättyjä tietoja tämänvuotisiin.

Tiedot ovat laajasta alueellisesta terveys- ja hyvinvointikyselystä, josta lähti tänä vuonna kyselypyyntö peräti 170 000:lle yli 20-vuotiaalle ympäri maata. Useampi kuin joka toinen vastasi.

Yhdeksän prosenttia vastaajista kertoi tuntevansa itsensä yksinäiseksi. Koko väestön tasolla se tarkoittaa noin 400 000:tta ihmistä.

Yksinäisyys ei jakaannu tasaisesti eri ikäryhmissä. Sitä tuntevat eniten 70 vuotta täyttäneet, mutta tunne on yhtä tavallinen 20–29-vuotiaiden joukossa. Nuoret muuttavat usein opiskelun ja työn perässä, eikä vanha ystäväpiiri seuraa mukana. Vanhukset taas menettävät sosiaalisia suhteitaan enemmän kuin muut.

Ennen vanhuutta yksinäisyyden tunne vähenee tasaisesti iän karttuessa, ja vähiten sitä tuntevat 60–69-vuotiaat. Heistä vain 7 prosenttia on yksinäisiä.

Koettu yksinäisyys on seurausta ristiriidasta haluttujen ja todellisten ihmissuhteiden välillä, kuvailee THL:n Iäkkäät, vammaiset, toimintakyky -yksikön päällikkö Minna-Liisa Luoma.

”Yksinäisyys on eri asia kuin sosiaalinen eristäytyminen tai masennus. Yksinäisyys ja masennus yhdistyvät usein, mutta vain pieni osa jatkuvasti yksinäisistä tuntee masennusta.”

Naiset ovat yksinäisempiä kuin miehet, ja yksinäisimpiä naiset ovat yli 75-vuotiaina.

”Ikääntyminen ei vie yksinäisyyteen, vaan sen myötä tulevat toimintarajoitteet”, Luoma selittää. Hyväkuntoisista on yksinäisiä 6 prosenttia, huonokuntoisista jopa 30 prosenttia.

”Yksinäisyyden tunnetta selittävät toimintakyky, leskeys, pienet tulot, romanttisen suhteen puute ja avuntarve, johon ei ole vastattu.”

Kokemus liittyy osittain siihen, että arjesta selviytyminen on aiempaa hankalaa. Se taas aiheuttaa turvattomuutta.

Toisaalta yksinäisyyden tunne saattaa hälventyä, jos tietää saavansa apua tarvitessaan, vaikka toimintakyky olisikin heikko.

”Miten jakaa tunnetta, että apua saa tarvitessaan”, Luoma pohtii.

Yksinäisten määrä vaihtelee jopa naapuripaikkakuntien välillä. Helsingissä on paljon enemmän yksinäiseksi itsensä tuntevia kuin Vantaalla tai Espoossa.

”Ihmiset kokevat enemmän yksinäisyyttä keskustoissa”, Luoma kertoo.

Sama tulos saatiin Päijät-Hämeen ikäihmisten vointia selvittäneessä tutkimuksessa pari vuotta sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat