Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petteri Orpon tulikaste: Pakolaiskriisi nosti sisäministerin politiikan ytimeen

Kotimaa
 
Pakolaiskriisistä tuli Petteri Orpon tulikaste
Pakolaiskriisistä tuli Petteri Orpon tulikaste
Kokoomuslainen sisäministeri Petteri Orpo on joutunut uransa kovimpaan paikkaan viime kuukausina, kun hän on johtanut Suomen politiikkaa turvapaikanhakijoiden kriisissä. Hän ei ole aiemmin kokenut vastaavaa painetta. Poliitikot ja tutkijat ymmärtävät, että Orpo on joutunut poikkeuksellisen vaikeaan tehtävään. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Pekka Mykkänen HS

Rooma

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) oli tiistaina taas reissun päällä.

Tällä kertaa kaupunki on nimeltään Rooma ja tarkempi sijainti Italian asevoimien pääesikunta seitsemisen kilometriä Colosseumista kaakkoon. Täällä pitää majaansa Euroopan unionin kesällä perustama salakuljetuksen vastainen operaatio Eunavfor Med.

Orpo on tutustumassa siihen, voiko enimmäkseen Libyasta käsin toimiville ihmissalakuljettajien liigoille tehdä jotakin. Jopa Euroopan unionin voimin.

Vaikka hän on juuri edellisiltana arvostellut Euroopan maita tehottomuudesta ja turhanpäiväisestä riitelystä pakolais- ja siirtolaiskriisin edessä, nyt hän on jälleen optimisti, joskin varovainen sellainen.

”Kyllä tämä hyvältä näyttää. Mutta nyt täytyy katsoa sitä, jos ja kun tämä lähtee puremaan, että lähtevätkö salakuljettajat etsimään uusia reittejä tämän operaation sivustoilta.”

Optimismia, pessimismiä, toivon heräämistä, turhautumista ja pientä paniikkiakin. Sellaisiin tuntemuksiin on Orpo saanut viime kuukausina tottua, kun hän on ottanut hallituksessa pääroolin Suomea ja koko Eurooppaa ravistelleessa turvapaikanhakijoiden kriisissä.

Suomeen on tullut viime kuukausina sellaiset määrät ihmisiä, ettei vastaavia ole nähty sitten Suomen sotien ja sitä ennen Venäjän vallankumouksen. Yhdessä vaiheessa arvioitiin jo, että heitä tulee peräti 50 000 tänä vuonna, mutta sen jälkeen ennustuksesta on uskallettu pudottaa ainakin 15 000 pois.

”Mutta ei sitä tiedä. Emme voi olla varmoja”, Orpo kertoi maanantai-iltana lennolla Helsingistä Roomaan.

Viime viikolla Kreikkaan saapui parissa päivässä 48 000 ihmistä – enemmän kuin kertaakaan tänä vuonna. Miten moni heistä hakeutuu Suomeen, loppuuko heidän tulonsa koskaan?

Tällaista soppaa hoitaa Suomen puolesta mies, jonka poliittisen tähden piti olla laskussa. Keväällä 2014 Orpo ilmoitti, ettei lähde kokoomuksen puheenjohtajakilpaan. Pienten lasten isä halusi antaa enemmän aikaa perheelleen.

Nyt hän antaa taas aikaa puolueelleen ja Suomelle. Paljon, ja se näkyy. Orpo on hallituksen kolmen ässän ohella todennäköisesti eniten julkisuudessa esiintynyt ministeri.

Sen lisäksi, että hän näkyy, hänen tekemisiään arvostetaan. Niin sisäministeriön virkamieskunnassa kuin tutkijoiden ja poliittisten kilpailijoidenkin leireissä. Ei ole varmaan väärin sanoa, että Orpo on tänään uransa huipulla, aika pikaisesti sen jälkeen kun hänen tähtensä luultiin himmenevän.

Sisäministeriössä on iloittu siitä, että turvapaikanhakijoiden määrä on lähtenyt selvään laskuun. Orpo iloitsi Italiaan ja myös Maltalle vievän Välimeren-matkansa alla, että nyt on kirjattu kaksi päivää, joina heitä on tullut alle sata.

Suomalaiset onnittelevat itseään siitä, että nopeasti kriisin äidyttyä polkaistiin pystyyn Tornion järjestelykeskus, jolla turvapaikanhakijoiden kaoottinen vaeltelu milloin millekin poliisiasemalle saatiin kuriin. Monessa muussa Euroopan maassa kaaos ja vaeltelu jatkuu.

Vastaanottokeskukset nousivat kuin sienet sateella. Poliisi, maahanmuuttovirasto, sisäministeriö, kolmas sektori – ja Orpo – pelasivat yhteen kuin parempikin dream team. Tällaista tarinaa he ainakin itselleen kertovat.

Mutta ei kaikki ole mennyt ongelmitta ja nuhteitta. Orpo myöntää, että sisäministeriössä oli paniikkimielialaa pakolais-kriisin alkuvaiheessa.

Hän muistaa alkusyksystä sen tunteen, kun Ruotsista alkoi kuulua kummia.

”Tuli tieto, että Ruotsissa junat ovat täynnä ja matkalla kohti Haaparantaa ja he aikovat sieltä tulla Suomeen. Se oli sellainen ihmeellinen hetki, että alkoi miettiä, että mitä tässä tapahtuu. Se oli käänteentekevää”, Orpo kertoo.

Orpo sai aikaan hämmennystä Euroopan unionissa, kun Suomi jätti syyskuussa äänestämättä unionin päättäessä 120 000 turvapaikanhakijan uudelleensijoittamisesta. Samoihin aikoihin Orpo antoi haastatteluja, joissa hän uhkasi Suomenkin sulkevan rajansa.

EU-päätöksestä kysyttäessä Orpo vaikuttaa hieman nololta. Ryhdikkäänä tiimipelurina hän sanoo iloitsevansa siitä, että päätös oli hallituksen yhteinen. Ja kohta hän myöntää, että kyse oli perussuomalaisten ja kokoomuksen linjaeroista.

Ennen rajojen sulkemiseen liittyneitä kommenttejaan Orpo oli jyrissyt Unkarille, että se harjoittaa epäinhimillistä politiikkaa ja Suomi pitää rajansa auki. Orpo sanoo, ettei hän koskaan tarkoittanut mitään sellaista, mitä piikkilankaa vetävä Unkari tekee, vaan korkeintaan Schengen-alueen sisäisiä rajatarkastuksia.

”Olen edelleenkin sitä mieltä, että aidat ja lapset ja pakolaiset aidan takana eivät kuulu minun Eurooppaani tai minun Eurooppa-kuvaani. Mutta se, että me tiukennamme rajavalvontaa ja kontrollia siitä, ketä Suomeen tulee, se on aivan perusteltua.”

”Suomellakin on rajansa ja kantokykynsä siinä, kuinka paljon me pystymme ottamaan vastaan, että suomalainen yhteiskunta kestää taloudellisesti, ja ennen kaikkea henkisesti.”

Hänen mukaansa sama kantokyky tulee vastaan muissakin Euroopan maissa. Tämä on pakko ratkaista jotenkin.

Mutta mikään ei viittaa siihen, että kriisi olisi ohi – vaikka Torniossa onkin hiljaisempaa. Mielialaa ei kohota myöskään se, että EU:n jäsenmaat ja instituutiot ovat alkaneet riidellä keskenään.

Pekka Mykkänen / HS
Pekka Mykkänen / HS
Sisäministeri Petteri Orpo vieraili Euroopan unionin salakuljetuksen vastaisessa sotilasoperaatiossa Eunavfor Medissa Italian pääkaupungissa Roomassa tiistaina. Hänen isäntänään toimi operaation komentaja, amiraali Enrico Credendino (oik).
Sisäministeri Petteri Orpo vieraili Euroopan unionin salakuljetuksen vastaisessa sotilasoperaatiossa Eunavfor Medissa Italian pääkaupungissa Roomassa tiistaina. Hänen isäntänään toimi operaation komentaja, amiraali Enrico Credendino (oik).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat