Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallakkaan sisäministerin salkku on aina ollut haluttu

Kotimaa
 
ino
Eino Uusitalo
Eino Uusitalo Kuva: ino

Sisäministerin salkku on aina kiinnostanut puolueita, koska poliisitoimesta vastaavalla ministerillä on paljon valtaa.

Kommunistien Yrjö Leino yritti punaisen Valtiollisen poliisin Valpon avulla tehdä jopa vallankumousta 1940-luvulla, mutta hänet erotettiin keväällä 1948. Presidentti J. K. Paasikivi päätti, ettei sisäministerin paikkaa koskaan anneta kommunisteille.

Poliittinen heiluri heilahti 1940-luvun lopulla, sillä demarien Aarre Simonen kukisti kovin ottein Skp:n masinoimat lakot ja puhdisti Valpon.

Sisäministeri Simonen saikin lisänimen Sapeli.

Urho Kekkonen ja Mauno Koivisto noudattivat Paasikiven ohjetta, ja Valpon seuraajaksi perustettu Supo valvoi 1980-luvun alkuun asti kommunistista puoluetta myös silloin kun Skp oli hallituksessa.

Punamultahallitusten aikana, 1960-luvulta 1980-luvulle, keskusta ja Sdp kilvoittelivat sisäministerin paikasta, koska sisäministeri oli siihen aikaan vaikutusvaltainen kuntaministeri. Ja Suojelupoliisi kiinnosti puolueita, koska Supo vahti hyvien idänsuhteiden salattua puolta: vakoilua ja avustusrahojen kuljetusta itärajan yli Suomeen.

Pitkäaikaisin sisäministeri oli keskustan Eino Uusitalo, Kekkosen luottomies, joka joutui kesällä 1977 vaikean paikan eteen, kun kahden neuvostoliittolaisen miehen kaappaama lentokone laskeutui Helsinki-Vantaan kentälle.

Neuvostoliiton suurlähettiläs Vladimir Stepanov suositteli kovia otteita, jopa ampumista, mutta Kekkonen ja Uusitalo eivät rauhanmiehinä suostuneet verenvuodatukseen.

Lopulta väsyneet kaapparit antautuivat.

Uusitalosta tuli myös vt. pääministeri Koiviston jouduttua vt. presidentiksi Kekkosen sairastumisen jälkeen syksyllä 1981.

Kokoomus on viime vuosikymmeninä pitänyt sisäministerin paikkaa: Kari Häkämies, Ville Itälä ja Anne Holmlund olivat ministereinä ennen nykyistä Petteri Orpoa.

Orpo oli Itälän avustajana, kun tämä toimi sisäministerinä ja kokoomuksen puheenjohtajana. Tiedä sitten, vaikka Orpo haaveilisi yhtä vaativasta yhdistelmätehtävästä.

Paikasta on hyötynyt myös Kari Häkämies, joka on myöhemmin tehnyt kelpo uran dekkarikirjailijana. Kirjoista näkee, etteivät vuodet poliisiministeriössä menneet hukkaan.

Yrjö Leino
Yrjö Leino
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat