Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Somalialaisten turvapaikan saantia vaikeutetaan – Somaliliitto: Maassa tilanne kaukana turvallisesta

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl
Arshe Said
Arshe Said Kuva: Trond H. Trosdahl

Maahanmuuttovirasto (Migri) on kiristänyt linjaansa somalialaisten turvapaikan saamisessa. Viraston mukaan erityisesti pääkaupunki Mogadishun turvallisuustilanne on parantunut, mikä vaikuttaa turvapaikan myöntämiseen.

Maahanmuuttoviraston selvityksen mukaan turvallisuustilanne on parantunut Etelä- ja Keski-Somaliassa. Kaikkien noilta alueilta tulevien ei voida katsoa olevan henkilökohtaisessa väkivallan vaarassa, virasto ilmoittaa tiedotteessaan.

Samalla se muistuttaa, että Somalian tilanne on edelleen vaikea, ja turvallisuustilanteen ohella suuressa osassa maata on puutteelliset elinolosuhteet.

Suomen somalialaisten liitto huomauttaa lausunnossaan, että tilanne koko Somaliassa on ”kaukana turvallisesta”.

”Tilanne elää koko ajan, ja luotettavia ennusteita turvallisuustilanteen kehittymisestä on mahdotonta antaa lyhyelläkään aikavälillä”, liiton puheenjohtaja Arshe Said kommentoi lausunnossaan.

Tämän vuoksi jo Suomeen tulleita somalialaisia ei pitäisi liiton mukaan palauttaa kotimaahansa.

Turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo, että viime aikoina Somaliasta tulleet turvapaikan hakijat ovat valtaosin etelästä ja Mogadishun alueelta, eli nyt turvallisiksi luokitelluilta alueilta. Hän ei kuitenkaan osaa arvioida kuinka paljon uusi linjaus vaikuttaa turvapaikan saajien määrään.

Tänä vuonna on Somaliasta tullut noin 1 800 turvapaikan hakijaa mikä on poikkeuksellisen paljon.

Tiedottaja Erja Säkkinen Suomen somalialaisten liitosta sanoo, että Somaliassa tilanne elää koko ajan.

”Pitkäkestoisia arvioita turvallisuustilanteen kehittymisestä Somaliassa ei voi tehdä”, hän sanoo. ”Se on hyvin ennalta arvaamatonta.”

Säkkinen huomauttaa, että myös humanitäärinen kriisi on kasvanut ja kuivuus uhkaa.

Migrin mukaan suojelua koskevat hakemukset tutkitaan edelleen yksilöllisesti. Turvapaikkapäätökseen vaikuttavat henkilön omat kertomukset sekä tiedot Somalian eri alueiden turvallisuudesta. Käytännöt eivät muutu, vaikka turvallisuusarviota on muutettu.

”Migri korostaa, että päätökset tehdään tapauskohtaisesti”, korostaa myös somalialaisten liiton Säkkinen.

Ulkoministeriö päivitti tiistaina omaa matkustustiedotettaan Somaliasta. Sen mukaan Somalian turvallisuustilanne on huono ja arvaamaton ja riski länsimaalaisille ihmisille suuri joutua siepatuksi tai terrori-iskun kohteeksi.

Viikko sitten Maahanmuuttovirasto tulkitsi, että Irakissa, erityisesti Babylonin läänissä sekä Kirkukin kaupungissa turvallisuustilanne on parantunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat