Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poromies pyydysti ilveksen raudoilla, sai ehdollista vankeutta

Kotimaa
 

Hyrynsalmella asuva poromies on saanut puoli vuotta ehdollista vankeutta ilveksen pyytämisestä metsästyslain vastaisilla raudoilla. Rautojen käyttö oli oikeuden mukaan julmaa ja raakaa, sillä ilves ei kuollut heti. Poliisit ja erätarkastaja lopettivat vakavasti haavoittuneen eläimen.

Rovaniemen hovioikeus katsoi poromiehen syyllistyneen törkeään metsästysrikokseen. Aiemmin Kainuun käräjäoikeus oli päätynyt samaan ratkaisuun. Ehdollisen vankeuden lisäksi mies joutuu maksamaan 60 päiväsakkoa eli yhteensä 360 euroa.

Mies sai alkuvuodesta 2014 riistakeskukselta poikkeusluvan yhteensä kolmen ilveksen kaatamiseksi, sillä ilvekset olivat tappaneet alueella poroja.

Kaksi ilvestä kaadettiinkin. Kolmannen saamiseksi mies asetti omille mailleen poroaitauksen lähelle yhteensä kolme rautaa. Rautojen lähelle hän asetti poronraadon.

Metsästysasetuksen mukaan riistaeläimen pyytämisessä saa käyttää rautoja vain, jos eläin kuolee heti. Kun poliisit verijälkien perusteella löysivät ilveksen, sillä oli raudat etujalassa ja haittakapula takajalkojen etupuolella.

Ilves oli kulkenut noin puolitoista kilometriä raudoissa. Se oli saanut niin pahoja lihasvaurioita, että se päätettiin lopettaa.

Poromies kiisti, että raudat olisivat olleet hänen. Hänen mukaansa monilla muillakin poromiehillä oli motiivi ilveksen pyytämiseen.

Kotietsinnässä miehen tallista löydettiin kuitenkin samantyyppiset karhunraudat kuin ilveksen jalkaan tarttuneet raudat. Myös haittakapula oli samanlainen kuin miehen vajassa olleet koivuhalot.

Miehen talosta johti poronraadolle moottorikelkan jälki. Talosta löytyi kengät, joissa oli samanlainen pohjakuvio kuin niissä kengänjäljissä, joita oli moottorikelkan uralla. Poronraadolle oli kuljettu vain miehen pihan kautta.

Oikeus ei pitänyt uskottavana, että joku ulkopuolinen toisi lähelle miehen pihapiiriä kiellettyjä ja vaarallisia rautoja. Sen vuoksi järkevää epäilyä miehen syyllisyydestä ei jäänyt.

Oikeuden mukaan rautojen käyttö osoitti erityistä raakuutta ja julmuutta. Rautoihin oli kaiken lisäksi hitsattu rautanauloja. Tämä osoitti oikeuden mielestä myös suunnitelmallisuutta.

Oikeus myös totesi, että raudat aiheuttivat vaaraa myös ihmisille, koska tutkijat ja mahdollisesti myös muut olisivat voineet saada ne raajoihinsa.

Mies tuomittiin menettämään metsästyskorttinsa sekä maksamaan valtiolle ilveksen arvona 1 100 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat