Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OECD:n kokous alkaa Helsingissä – Suomi saa moitteita vapaan kilpailun puutteesta

Kotimaa
 
Markus Jokela
OECD n varapääsihteeri Mari Kiviniemi
OECD n varapääsihteeri Mari Kiviniemi Kuva: Markus Jokela

Suomi on keskivertoa heikompi vähittäiskaupan, kaasuverkkojen kauppojen aukiolon vapaassa kilpailussa, toteaa kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD tuoreessa raportissaan.

Näistä Juha Sipilän hallitus on jo puuttunut kauppojen aukioloaikoihin, jotka ollaan vapauttamassa liikeaikalain muutoksilla ensi vuoden alussa.

”OECD:n suosituksia on paljon esillä hallituksen ohjelmassa. Nyt ne vain pitäisi laittaa toimeen”, OECD:n varapääsihteeri Mari Kiviniemi sanoo.

”Ja aivan yhtä tärkeää on jälkikäteisarviointi sääntelyn haitoista.”

Kiviniemi on torstaina Helsingissä OECD:n viiden vuoden välein pidettävässä OECD:n hallintoministereiden kokouksessa Finlandia-talolla, jonka puheenjohtajana toimii kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk).

Keskusliikkeiden vahvaa asemaa Suomessa ei Kiviniemen mielestä tuoreessa raportissa kritisoida siitä, että K-ja S-liikkeillä on maassa niin vahvat markkinaosuudet.

”Keskeinen kritiikki on ollut tämä sääntely” Kiviniemi kertoo ja selittää OECD:N kiinnittäneen huomiota maankäyttöä, rakennuslakia ja kaavoitusta koskeviin säännöksiin.

”Tästäkin on hallitusohjelmassa esityksiä.”

Ministerikokouksen teemoina ovat osallistava kasvu, luottamus ja hyvinvoinnin tasainen jakautumien.

”Jos kaikki eivät ole mukana, yhteiskunnan resursseja ei saada täysimittaisesti käytettyä hyväksi kasvun tekemisessä”, Kiviniemi selittää OECD:n sanomaa.

”OECD:n viesti on se, että liialliset tuloerot ovat haitallisia, mutta kannustimia pitää olla.”

Kiviniemen mukaan OECD:n tutkimuksista selviää esimerkiksi se, että jos tulonjaon alimpaan 40 prosenttiin kannattaa kohdistaa erityistoimia, jotta osallistava kasvu toteutuu.

Suomessa käytävää keskustelua maan kilpailukyvystä ja toimista sen parantamiseksi Kiviniemi kertoo seuranneensa Pariisista käsin.

OECD:n mukaan Suomi on menettänyt kilpailukykyään niin tuotteiden laadussa kuin hintakilpailukyvyssä.

”Molemmissa on menetetty kilpailukykyä, ei voi katsoa vain toista.”

Kiviniemen mielestä tutkimus- ja tuotekehitykseen, koulutukseen ja yliopistoihin kohdistuvissa leikkauksissa hallituksen kannattaisi olla hereillä.

”Vaikka tehokkuushyötyjä saa aikaan, pitää olla tarkkana, ettei mene liiallisuuksiin”, Kiviniemi sanoo.

OECD:n ministerikokoukseen osallistuu yli 50 delegaatiota, 30 ministeriä ja yli 200 osallistujaa eri jäsenmaista.

”Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on suurimmillaan 30 vuoteen monissa maailman maissa. OECD:ssä nähdään hyvin vahvasti, että talouden pitää kasvaa, mutta talouskasvu ei ole itseisarvo, vaan tie lisätä ihmisten hyvinvointia ja ja osallistumista yhteiskunnan toimintaan”, valtiovarainministeriö linjaa ministerikokouksen tavoitteita kokoustiedotteessa.

Ministeri Vehviläinen sanoi torstaiaamuna järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että hänen käsityksensä mukaan OECD-jäsenmailla on varsin yhtenäinen käsitys siitä, että tuloeroja tulisi vähentää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat