Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Sokerin hintaa ei pidä alentaa – makeisveron poistamiselle vastaesitys

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Milla Takala
Hallitus on päättänyt, että kiistelty makeisten ja jäätelön valmistevero poistetaan vuoden 2017 alusta. Syynä on EU:n komission ilmoitus, jonka mukaan vero on valtiontukisääntöjen vastainen ja vääristää kilpailua samankaltaisten tuotteiden välillä.
Hallitus on päättänyt, että kiistelty makeisten ja jäätelön valmistevero poistetaan vuoden 2017 alusta. Syynä on EU:n komission ilmoitus, jonka mukaan vero on valtiontukisääntöjen vastainen ja vääristää kilpailua samankaltaisten tuotteiden välillä. Kuva: Milla Takala

Sokerin hinnan laskeminen lisää kulutusta ja johtaa heikompaan terveyteen, asiantuntijat varoittavat Britannian lääkärilehdessä BMJ:ssä. Alhaisemmasta hinnasta seuraa kulutuksen kasvu.

Samaa huolta kantaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), joka vastustaa hallituksen aietta poistaa makeisvero. Laitos aikoo jättää oman ehdotuksensa keskiviikkona tai torstaina, kertoo Terveys-osaston johtaja, professori Erkki Vartiainen.

Sokeria kuluu jo nyt enemmän kuin olisi terveellistä. Maailman terveysjärjestö WHO suositti kesällä, että lisätystä sokerista pitäisi saada korkeintaan 10 ja mieluiten vain 5 prosenttia syödystä energiamäärästä. Suomessa ei päästä WHO:n aiempaankaan suositukseen, ja runsas sokeri näkyy väestön lihomisena. Lihavuus taas tuo mukanaan sairauksia kuten diabetes.

Britannian tiedeasiantuntijoiden komitea suositteli heinäkuussa, että sokerista tulisi saada korkeintaan viisi prosenttia päivittäisestä energiasta. Myös kansanterveyttä edistävä Public Health England suositteli vähentämään sokerin syöntiä.

Brittitutkijat näkevät, että halpa sokeri kasvattaa väestöryhmien terveyseroja entisestään. Kun tulot ovat pienet, ruokakaupassa valinta osuu helposti teolliseen ruokaan.

Moniin niistä taas lisätään sokeria maun ja muiden ominaisuuksien takia. Lisääminen yleistyy, jos EU vapauttaa sokerimarkkinat 2017, kuten on suunniteltu, tutkijat varoittavat.

Väestöryhmien väliset terveyserot ovat Suomessa vahvistuneet, vaikka niitä on yritetty kaventaa. Matalaan koulutukseen yhdistyvät pienet tulot ja enemmän sairauksia. Tämä näkyi myös tiistaina julkistetuissa THL:n tuoreissa terveys- ja hyvinvointitutkimuksen tuloksissa.

Suomessa huolestuttavat etenkin lapset ja nuoret. Aikuisten lihominen on pysähtynyt, mutta lasten ja nuorten ei. He saavat peräti 14 prosenttia energiastaan sokerista, Vartiainen kirjoittaa THL:n blogissa. ”Lasten ja nuorten lihomisella tulee olemaan merkittäviä kansanterveydellisiä vaikutuksia”, hän muistuttaa.

Makeisvero on tuottanut Suomessa noin sata miljoonaa euroa. Saman verran kuluu nyt yläkoululaisten ilmaiseen kouluruokailuun. Jos vero poistuu 2017, kuten hallitus on ilmoittanut, summa pitää löytää jostakin muualta.

”Keskustelu kouluruuan muuttamisesta osittain maksulliseksi tuntuu ihmeelliseltä”, Vartiainen kirjoittaa. ”Varsinaista terveyspolitiikkaa!”

Makeis- ja keksiteollisuus on pitänyt makeisveroa vinouttavana, koska se on iskenyt osaan tuotteista ja osaan ei. Esimerkiksi jäätelön menekki putosi, kun hinnat nousivat. Vartiaisen mielestä teollisuus voisi käyttää kilpailuetuna lisätyn sokerin vähentämistä ja uusien terveellisempien tuotteiden kehittämistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat