Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöt tyrmistyivät opetusministerin kirjeestä – patistaa korkeakouluja miettimään vahvuuksia

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Niko Simola.
Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Niko Simola. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Niko Simola on tyrmistynyt opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) tiistaina korkeakoulujen johdolle lähettämästä kirjeestä, jossa tämä kehottaa niitä purkamaan byrokratiaa. Simolan mukaan ministeri halveeraa kirjeessään yliopistojen muuta henkilöstöä tai ei ole perillä yliopistoissa tehtävistä töistä.

Opetusministerin mukaan ”nykytila, jossa jopa 40 prosenttia henkilöstöstä työskentelee muissa kuin opetus- ja tutkimustehtävissä, ei varmasti ole kenenkään mielestä tyydyttävä”.

Simola päättelee, että Grahn-Laasonen pitää muita tehtäviä turhana byrokratiana. ”Innokkuus (ja populismi) taitaa valitettavasti jälleen korvata asiantuntemuksen”, Simola kirjoittaa blogissaan.

Simola kertoo, että niin sanottu muu henkilöstö tekee varsin mielenkiintoisia ja erilaisia tehtäviä. Se esimerkiksi pyörittää yliopistojen kirjastoja, ylläpitää ja kehittää atk-järjestelmiä, ohjaa opintoja, huoltaa laboratorio- ja mittalaitteita ja tekee laboratorio- ja muita kokeita. Lisäksi huolletaan kiinteistöjä ja hoidetaan palkanmaksua.

”Kaiken tämän leimaaminen edes leikillään byrokratiaksi osoittaa vain ja ainoastaan välinpitämättömyyttä”, Simola sanoo ja perää ratkaisuja tehdä muutoin nämä työt. Vaihtoehtoja on hänen mukaansa kaksi. Yksi vaihtoehto on, ettei näitä töitä tehdä lainkaan, ja toinen vaihtoehto on se, että niitä tekevät jotkut muut, kuten professorit.

”Vähän on vaikea kuvitella yliopistoja ilman kirjastoja, atk-järjestelmiä tai vaikka opinto-ohjausta. Melkein vaikeampaa on kuvitella professoreita näiden töiden tekijöinä, kirjoittaa Simola, joka johtaa STTK-laista, 55 000 jäsenen Pardiaa. Yliopistoissa heistä työskentelee noin 6 000.

Opetusministerin kirje on herättänyt sosiaalisessa mediassa runsaasti keskustelua ja arvostelua. Esimerkiksi Tieteentekijöiden liiton puheenjohtajan Petri Koikkalaisen mukaan se muistuttaa ylipäällikön päiväkäskyä, jossa rintamakomentajia motivoidaan laittamaan divisioonansa uuteen järjestykseen. Koikkalainen viittaa blogissaan myös sivistysvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Tuomo Puumalan (kesk) äskeiseen sotaisaan puheenvuoroon, jossa hän esitti ”koulutuksen hyökkäysjoukkoja”. Ne johdattaisivat ”uudenlaiseen ajatteluun”.

Ongelmana on Koikkalaisen mukaan se, ettei tiede toimi kuin sodanjohto, jossa voimavaroja voidaan koota ja heittää nopeasti aina uuteen painopistesuuntaan. Se johtuu Koikkalaisen mukaan siitä, että tieteen sisällölliset painopisteet määrittyvät tutkimuksesta itsestään eivätkä sen hallinnollisesta johdosta käsin.

”Tutkija- ja opettajakunnan roolin on ilmeisesti ajateltu olevan entistäkin enemmän sitä tykinruokaa, jota heitellään poliittisen ja virkamiesjohdon näkemysten mukaisesti painopistealueesta ja pätkätyösuhteesta toiseen ja niistä ulos. Ongelmana on vain se, ettei tiede ole johdon projekti”, Koikkalainen suomii.

Markku Ulander / Lehtikuva
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat