Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puristelua yöbussimatkan päätteeksi ja koskettelua yhteissaunassa – Seksuaalisesta ahdistelusta on annettu vasta kolme tuomiota

Kotimaa
 
Keijo Leväaho
Valtaosa poliisille kannelluista ahdistelusta epäilyistä on miehiä.
Valtaosa poliisille kannelluista ahdistelusta epäilyistä on miehiä. Kuva: Keijo Leväaho
Fakta

Rangaistuksena sakkoja tai ehdollista vankeutta

 Seksuaalisesta ahdistelusta voidaan tuomita sakkoja tai enintään puoli vuotta vankeutta.

 Pelkkä sanallinen seksuaalinen häirintä ei täytä ahdistelurikoksen tunnusmerkkejä, vaan tekoon pitää liittyä koskettelua tai vastaavaa toimintaa.

Rikoslain uusi pykälä seksuaalisesta ahdistelusta on jäänyt vähäiselle käytölle tuomioistuimissa ensimmäisen vuoden aikana. Seksuaalisesta ahdistelusta on saanut tuomion kaikkiaan kolme henkilöä.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen lakimies Riitta Silver pitää tähänastisten tuomioiden määrää pienenä. Hän kuitenkin uskoo, että tuomioiden määrä kasvaa vielä tuntuvasti, sillä seksuaalirikosten oikeusprosessit kestävät usein varsin pitkään.

”Rikosilmoituksen tekemisestä voi kulua hyvinkin vuosi siihen, että asia on esillä oikeudessa”, Silver huomauttaa.

Seksuaalinen ahdistelu tuli rangaistavaksi omana rikoksenaan viime vuoden syyskuussa. Laki kieltää toisen henkilön koskettelun niin, että se loukkaa tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Aiemmin poliisi saattoi tutkia vastaavia tekoja kunnianloukkauksena tai jollain muulla rikosnimikkeellä.

Kolme ensimmäistä oikeusjuttua on käsitelty Helsingin, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen käräjäoikeuksissa.

Helsingin tapauksessa oli käräjätuomion mukaan kyse siitä, että hieman alle 30-vuotias mies oli seurannut yöbussista pois astunutta naista kotiovelle ja työntänyt siellä kätensä tämän hameen alle. Mies puristi naista pakarasta ja reidestä ennen kuin uhri pääsi pakenemaan sisään taloon.

Sama mies tuomittiin useista muistakin seksuaalirikoksista, kuten raiskauksesta ja raiskauksen yrityksistä, jotka kohdistuivat eri naisiin Helsingin Lauttasaaressa ja Mellunmäessä. Mies sai kaikkiaan kuudesta rikoksesta kolmen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottoman vankeustuomion.

Pirkanmaan tapauksessa toinen kolmikymppinen mies oli käräjätuomion mukaan ensin puhunut seksuaalisävytteisesti 17-vuotiaalle uhrille ja sen jälkeen halaillut, läpsinyt takapuolelle, ottanut kiinni lantiosta ja hieronut reisiä. Teot tapahtuivat kuukauden aikana.

Mies sai rangaistukseksi seksuaalisesta ahdistelusta 75 päiväsakkoa.

Suomen ensimmäisen tuomion seksuaalisesta ahdistelusta antoi Varsinais-Suomen käräjäoikeus kuntokeskuksessa naista ahdistelleelle miehelle.

Tuomion mukaan nainen oli maannut silmät kiinni kuntokeskuksen infrapunasaunassa Turussa, kun hieman alle 50-vuotias mies oli yllättäen siirtänyt hänen bikininsä alaosan syrjään ja koskettanut sukupuolielimiä. Yhteissaunassa ei ollut muita henkilöitä.

Mies tuomittiin 80 päiväksi ehdolliseen vankeuteen.

Käräjäoikeudet määräsivät miehet maksamaan sakkojen lisäksi korvauksia uhreille.

Pirkanmaan tapauksessa 17-vuotias uhri saa tuomion mukaan 4 000 euroa korvauksia kärsimyksestä ja traumaperäisestä stressihäiriöstä. Kahdessa muussa tapauksessa miehet määrättiin maksamaan uhreille 700–800 euroa kärsimyskorvauksia.

Tuomioon johtaneiden tapausten määrää voi pitää vähäisenä siihen nähden, että poliisi on kirjannut runsaan vuoden aikana noin 450 ilmoitusta seksuaalisesta ahdistelusta. Epäillyistä ahdistelijoista vain yksi on nainen.

Poliisin kirjaamista ilmoituksista hieman yli kaksisataa kohdistuu yhteen ja samaan epäiltyyn. Mahdollisten rikosten tekopaikaksi on kirjattu yksityinen asunto ja ne ovat tapahtuneet lähes vuoden ajanjaksolla. Tapauksen tutkinta on kesken.

Tukinaisen lakimies Riitta Silver muistuttaa, että poliisin tietoon tulee vain pieni osa ahdistelutapauksista.

Esitutkintojen määrää vähentää se, että seksuaalinen ahdistelu on niin sanottu asianomistajarikos. Tällöin syytteen nostaminen edellyttää, että mahdollisen rikoksen uhri vaatii epäillylle tekijälle rangaistusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat