Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Sokerin hintaa ei pidä alentaa – makeisveron poistamiselle vastaesitys

Kotimaa
 
Milla Takala
Hallitus on päättänyt, että kiistelty makeisten ja jäätelön valmistevero poistetaan vuoden 2017 alusta. Syynä on EU:n komission ilmoitus, jonka mukaan vero on valtiontukisääntöjen vastainen ja vääristää kilpailua samankaltaisten tuotteiden välillä.
Hallitus on päättänyt, että kiistelty makeisten ja jäätelön valmistevero poistetaan vuoden 2017 alusta. Syynä on EU:n komission ilmoitus, jonka mukaan vero on valtiontukisääntöjen vastainen ja vääristää kilpailua samankaltaisten tuotteiden välillä. Kuva: Milla Takala

Sokerin hinnan laskeminen lisää sen kulutusta ja johtaa heikompaan terveyteen, asiantuntijat varoittavat Britannian lääkärilehdessä BMJ:ssä.

Samaa huolta kantaa Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), joka vastustaa hallituksen aikeita poistaa makeisvero. Laitos aikoo jättää vastaesityksen veron poistamiselle, kertoo professori Erkki Vartiainen.

Sokeria syödään jo nyt enemmän kuin olisi terveellistä. Maailman terveysjärjestö WHO suositti kesällä, että lisätystä sokerista pitäisi saada korkeintaan 10 ja mieluiten vain 5 prosenttia syödystä energiamäärästä.

Liian runsas sokeri näkyy lihomisena, joka tuo mukanaan sairauksia kuten diabetesta.

Brittitutkijat näkevät, että halpa sokeri kasvattaa väestöryhmien terveyseroja. Etenkin pienituloisen valinta osuu ruokakaupassa helposti teollisiin elintarvikkeisiin, joista moniin on lisätty sokeria maun ja muiden ominaisuuksien takia.

Lisääminen yleistyy, jos EU vapauttaa sokerimarkkinat 2017, kuten on suunniteltu, tutkijat varoittavat.

Suomessa väestöryhmien väliset terveyserot ovat yrityksistä huolimatta vahvistuneet. Matalaan koulutukseen yhdistyvät pienet tulot ja hyvätuloisia useammin sairaudet. Tämä näkyi myös tiistaina julkistetussa THL:n terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa.

Suomessa huolestuttavat etenkin lasten ja nuorten syömiset. Aikuisten lihominen on pysähtynyt, mutta lasten ja nuorten ei. He saavat peräti 14 prosenttia energiastaan sokerista, Vartiainen kirjoittaa THL:n blogissa.

”Lasten ja nuorten lihomisella tulee olemaan merkittäviä kansanterveydellisiä vaikutuksia”, hän muistuttaa.

Makeisvero on tuottanut Suomessa noin sata miljoonaa euroa. Summa on yhtä suuri kuin se, mikä nyt kuluu yläkoululaisten ilmaiseen kouluruokailuun. Jos vero poistuu hallituksen suunnitelmien mukaisesti vuonna 2017, vastaava summa pitää löytää jostakin muualta.

”Keskustelu kouluruuan muuttamisesta osittain maksulliseksi tuntuu ihmeelliseltä”, Vartiainen kirjoittaa. ”Varsinaista terveyspolitiikkaa!”

Makeis- ja keksiteollisuus on pitänyt makeisveroa vinouttavana, koska se on iskenyt osaan tuotteista ja osaan ei. Esimerkiksi jäätelön menekki putosi. Vartiaisen mielestä teollisuus voisi saada kilpailuetua lisätyn sokerin vähentämisestä ja uusista, terveellisistä tuotteista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat