Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Tuotu vesi ei oikein tunnu kaivossa pysyvän”– Kuivuus tyhjentää kaivoja

Kotimaa
 
Mikkelissä kärsitään vesipulasta - kaivotalouksissa kerätään sadevettä talteen
Mikkelissä kärsitään vesipulasta - kaivotalouksissa kerätään sadevettä talteen
Mikkelin Suomenniemellä asuva Anu Laine on joutunut säännöstelemään vedenkäyttöään elokuusta asti. Pihan rengaskaivo tyhjentyi kuivan sään takia, eikä syyssateita ole tullut kunnolla vieläkään. Hän ottaa sadevettä talteen parhaansa mukaan, mutta juomavedeksi täytyi tilata vesierä kuljetusyhtiöltä. Toimittaja: Aapo Mentula, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Janne Elkki

Mikkeli. Mikkelin Suomenniemellä asuvan Anu Laineen kotitalon vierusta on täynnä saaveja, ämpäreitä ja muita säiliöitä. Laineen pihakaivo kuivui elokuussa, eikä hän ole saanut sen jälkeen hanasta juoma- tai käyttövettä.

”Täällä on ollut niin kuivaa. Yritän kerätä sadevedet talteen mahdollisimman hyvin”, Laine sanoo.

Hän on hakenut miesystävänsä Arto Nurkkalan kanssa käyttövettä myös läheisestä järvestä maitotonkilla. Juomavettä he hakivat pakkasten tuloon saakka Ristiinan ja Suomenniemen ruokakauppojen ulkohanoista. Kaupat tarjoavat mökkikaudella asiakkaille ilmaiset vedet, mutta hanat ruuvataan kiinni syksyllä.

”Toissa viikolla täytyi tilata ensimmäinen vesikuorma. Kuuden kuution tilaus maksoi melkein 150 euroa, eikä tuotu vesi oikein tunnu kaivossa pysyvän. Olen nostanut pieniä määriä juomavettä ihan sangolla.”

Laine arvelee, että sadekauden pitäisi kestää ainakin viikon, jotta kaivo alkaisi taas täyttyä.

Kuivuus näkyy pohjaveden korkeudessa monin paikoin myös muualla Etelä- ja Keski-Suomessa. Ilmatieteen laitoksen mukaan Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Satakunnassa on mitattu yksittäisillä sääasemilla jopa mittaushistorian vähäisimpiä sademääriä.

Helsingin Kaisaniemessä saatiin lokakuussa näin vähän sateita viimeksi 1979. Suomen ympäristökeskuksen hydrogeologin Mirjam Orvomaan mukaan kaivojen kuivumisista ei ole koko maan kattavaa tietoa. Veden riittävyys riippuu pohjaveden korkeudesta, kaivon paikasta ja rakentamistekniikasta.

Suomenniemellä ja naapuripitäjässä Savitaipaleella vesipulasta on kärsitty kuljetusyrittäjä Esa Hirven mukaan ainakin kymmenessä taloudessa. Hirvi on ajanut lähiseudulle vesikuormia loppukesän jälkeen keskimäärin pari kertaa viikossa.

”Tämä on poikkeuksellinen tilanne, mutta ihan vuoden 2006 tasolla ei olla. Silloin oli huono talvi, minkä takia vedet olivat matalalla. Kuormia sai ajaa monta kertaa viikossa. Asiakkaana oli monta karjatilaa, jotka olivat ihan lirissä vesipulan kanssa.”

Anu Laine ihmettelee sitä, että palokunnat eivät saa nykyään toimittaa vettä vesipulasta kärsiville kuin äärimmäisissä hätätapauksissa.

”Jos piharakennus palaa, niin sitä tullaan sammuttamaan, mutta viereiseen kaivoon ei saa tuoda vettä.”

Uusi laki tavarankuljetuksesta tuli voimaan 2014. Sen jälkeen palokunnalta on vaadittu vedenkuljetukseen erillinen liikennelupa. Lisäksi vesikuorman kuljettajalta vaaditaan raskaan ajoneuvon ammattilupa.

”Ennen vesikuormia tuli ajettua, mutta mekin laskutimme niistä loppuvaiheessa noin sata euroa, eli ei se ihan ilmaista palvelua ollut”, sanoo palomestari Pekka Valtonen Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Valtosen mukaan vesipulasta kärsivän kannattaa kysyä apua ja lisätietoja kotikunnastaan.

Juha Metso
Arto Nurkkala ja Anu Laine eivät ole voineet käyttää kaivon pumppua, vaan ovat nostaneet pieniä määriä juomavettä sangolla. Taustalla tarkkailee Laineen Luumu-koira.
Arto Nurkkala ja Anu Laine eivät ole voineet käyttää kaivon pumppua, vaan ovat nostaneet pieniä määriä juomavettä sangolla. Taustalla tarkkailee Laineen Luumu-koira.
Juha Metso
Anu Laine yrittää kerätä sadevedet talteen mahdollisimman huolellisesti.
Anu Laine yrittää kerätä sadevedet talteen mahdollisimman huolellisesti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat