Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-alueita tulee todennäköisesti 12 –”Jos hyviä johtajia olisi joka paikassa, uudistusta ei tarvittaisi”

Kotimaa
 

Ratkaisun hetket tulevien sote-alueiden määrästä alkavat olla käsillä, mutta hallituspuolueiden näkemykset eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.

Keskusta haluaa 18 aluetta, kokoomus viisi. Perussuomalaiset peesaavat tässä enemmän keskustaa. HS:n tietojen mukaan todennäköinen kompromissi voi löytyä suunnilleen puolivälistä, jolloin alueita tulisi noin 12.

Päätös asiasta lykkääntyi eduskunnan istuntotauon vuoksi ensi viikon alkuun, mutta samalla hallitus sai hieman lisää aikaa erimielisyyksiensä setvimiseen.

Keskustan puoluehallitus päätti viime torstaina, että sote-alueita pitäisi olla 18. Se vastaa suunnilleen nykyisten maakuntien määrää. Linjauksessa näkyy maakuntien ääni ja se, miten voimakkaasti aluepoliittiset intohimot vaikuttavat keskustan linjauksiin.

Samaan määrään päädytään, jos ratkaisu tehtäisiin nykyisten 20 sairaanhoitopiirin pohjalta ja yhdistämällä kaksi pienintä sairaanhoitopiiriä eli Länsi-Pohja ja Itä-Savo naapuriinsa.

Näin suuri itsehallintoalueiden määrä ei olisi asiantuntijoiden mielestä paras mahdollinen sote-uudistuksen tavoitteiden kannalta. Tavoitehan on parantaa palvelujen saatavuutta ja samalla hillitä kustannusten kasvua.

Taustalla väijyy myös keskustan maakuntamalli, joka on kokoomukselle kauhistus. Itsehallintoalueet olisivat pohjana aluehallintouudistukselle, jolloin samat alueet saisivat hoitaakseen muitakin kuntien tehtäviä ja valtion aluehallintoa.

Kokoomus ajaa viittä aluetta erityisesti siksi, että se edistäisi puolueelle tärkeää tilaajan ja tuottajan erottamista toisistaan.

Aluejako perustuisi silloin suunnilleen nykyisten sairaanhoidon erityisvastuualueiden rajoihin. Nämä alueet on muodostettu viiden yliopistosairaalan ympärille.

Tilaajan ja tuottajan erottaminen lisäisi yksityisten palveluntuottajien mahdollisuutta osallistua julkisten palvelujen tuottamiseen. Kysymys siitä, kuinka paljon yksityiset voivat osallistua julkiseen tuotantoon, jakaa puolueita voimakkaasti. Kokoomus etenisi asiassa muita rohkeammin, mutta erikoissairaanhoitoa sekään ei avaisi kilpailulle.

Yrityksille ulkoistetut terveysasemat ovat kirittäneet kunnallisia terveysasemia parantamaan palveluaan jo monessa kunnassa. Yksi osa kompromissia voisi olla, että perusterveydenhoidossa toteutetaan Ruotsin mallin mukaan asiakkaille mahdollisuus valita julkinen tai yksityinen terveysasema.

”Tämä voisi olla täky, joka saisi kokoomuksen taipumaan suurempaan alueiden määrään”, arvelee professori Jussi Huttunen.

Sote-alue määrittelisi silloin palvelun minimilaadun ja maksimihinnan. Asiakkaat valitsisivat, millä terveysasemalla he haluavat käydä.

Noin 12 sote-alueen mallia ovat suositelleet sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet ja kesällä raporttinsa jättänyt sote-uudistuksen projektijohtajan Tuomas Pöystin selvitysryhmä.

Hallintoalue rakentuisi silloin laajaa ympärivuorokautista päivystystä hoitavien sairaaloiden ympärille. Kartalla katsottuna jako voisi perustua pitkälti vanhojen läänien rajoihin.

Sote-uudistus on pyörinyt vuosia massiivisen hallintomylläyksen ympärillä, mutta palveluja voisi parantaa myös ilman sitä. Hallintouudistuksen tielle on lähdetty, koska julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa ei ole riittävästi vahvoja johtajia.

”Jos hyviä johtajia olisi joka paikassa ja omistajat eli kunnat tukisivat muutosta, hallintouudistusta ei tarvittaisi. Kenttä tekisi muutokset itse nykyisen lainsäädännön puitteissa”, sanoo professori Jussi Huttunen.

Nyt joillakin alueilla määrätietoiset johtajat uudistavat palveluita, mutta toisilla poljetaan paikallaan.

Johtamisongelmien syistä on paljon erilaisia näkemyksiä, mutta keskeistä on se, että julkisissa palveluissa rahaa ei aina pystytä käyttämään tehokkaasti johtamisen välineenä. Kannustimet toiminnan kehittämiseksi puuttuvat tai niitä ei käytetä.

Vaikka hallinnon laatikkoleikki ei ole välttämätön, rahoitusuudistus on. Nyt vastuu rahoituksesta on liian pienillä ja haavoittuvilla alueilla, kun se on kunnilla.

Hallitus on jo päättänyt, että rahoitusvastuu siirtyy valtiolle. Miten valtio kerää rahat ja miten ne jaetaan uusilla itsehallintoalueilla, onkin paljon mutkikkaampi kysymys kuin nyt ratkaistava itsehallintoalueiden määrä.

Oikaisu 2.11. kello 10.54: Jutussa kirjoitettiin alunperin virheellisesti, että Itä-Suomen sairaanhoitopiiri voitaisiin liittää naapuriinsa. Kyse on Itä-Savon sairaanhoitopiiristä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat