Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vie pyhäinpäivänä haudalle vain yksi kynttilä – niistä syntyy paljon jätettä

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen
Lyhty tai tavallinen kynttilä on muovikuorista hautakynttilää ekologisempi vaihtoehto.
Lyhty tai tavallinen kynttilä on muovikuorista hautakynttilää ekologisempi vaihtoehto. Kuva: Heidi Piiroinen

Ensi lauantain pyhäinpäivä tuo hautausmaille runsaasti omaisiaan muistelevia ihmisiä ja kynttilöiden tuiketta – sekä paljon jätettä. Helsingin Hietaniemen hautausmaalla se tietää ylimääräistä jätteidenkeräyskierrosta pyhäinpäivän jälkeen.

”Muovikuorisia hautakynttilöitä pyörii pitkin hautausmaata”, kuvailee Helsingin Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti.

”Tuuli heittelee niitä käytäville.”

Hautausmaan henkilökunnalle muovikuoriset kynttilät ovat iso urakka.

”Pahimmillaan olemme siivonneet 200 000–250 000 kynttilää talven aikana. Jätepuristimesta on lähtenyt kaatopaikalle täysiä kuormia.”

Muovikuorista hautakynttilää on vaikea lajitella, koska sen pohjalla on metallia.

Lasikuoriset eivät ole sen ekologisempia: vaikka sisälle voisi vaihtaa uuden kynttilän, ne palavat usein niin, ettei uusi mahdu sisälle. Kuori ei kelpaa lasinkeräykseen, jos siinä on steariinia.

Uudet led-kynttilät taas palavat pitkään mutta muuttuvat aikanaan jätteeksi. Ne pitäisi purkaa kolmeen osaan ja lajitella eri roskiin. Siihen ei ole henkilökunnalla aikaa, Pipatti sanoo.

”Ekologisin vaihtoehto on mielestäni yksi kynttilä haudalla. Nyt niitä tuodaan jopa kymmenen, koska ne ovat halpoja. Kynttilä tai öljykynttilä voisi olla varrellisessa lyhdyssä.”

Haudoille kynttilöitä ja koristeita tuovien pitäisi huolehtia ne myös pois, Pipatti sanoo. Hautausmaan henkilökunta vastaa hautojen hoidosta vain kesäkaudella, jos siitä on sovittu. Muina vuodenaikoina haudan hoito on omaisten vastuulla.

Kanervat puolestaan kannattaisi viedä haudalle nyt, kun maa on vielä sula, ja istuttaa ne maahan ilman ruukkua.

Havut taas pitäisi asetella haudan eteen lappeelleen, eikä työntää varsia maahan. Ne keräävät lunta ja eristävät maata niin, että se voi olla roudassa vielä silloin, kun on aika istuttaa kesäkukkia.

Yhdet havut myös riittäisivät. Niitä voisi käydä pöyhimässä lumisateen jälkeen sen sijaan, että hankkii aina uusia, Pipatti neuvoo.

Jos haluaa olla ekologinen tilatessaan kukkia hautajaisiin, hyvä vaihtoehto on yksinkertainen kimppu, joka sidotaan puusta valmistetulla niiniköydellä. Silloin koko kimppu maatuu. Kukkalaitteissa on usein käytetty muovia ja rautalankaa, jotka eivät maadu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat